Cioloş: USR va forma un „guvern din umbră” – Cronica dimineții

1. Propunerea de Directivă privind salariul minim, o noutate în politicile europene, a fost votată în Comisia de Muncă din Parlamentul European iar votul în plen ar putea fi la începutul anului viitor. Dacă ar fi aplicată, salariul minim brut ar crește în România cu aproximativ 1000 de lei. (G4Media)

2. Sprijinul nu foarte generos al Guvernului pentru mediul de afaceri a împins România în jos într-un clasament global care analizează susținerea directî de la buget, prin măsuri fiscale, acordată de state la nivel global. Chiar dacă a coborât de pe 107 (iunie) pe 111 (octombrie) în rândul țărilor pentru care FMI colectează date (192), România este în prezent într-o poziție mai bună comparativ cu minimul înregistrat de la debutul pandemiei, un loc 129 în martie 2021. De menționat însă că Ungaria ocupă locul 24, la concurență cu economiile europene puternice. (Profit.ro)

3. Guvernul a împrumutat bani la costuri în creștere din nou. Randamentele la titlurile pe 10 ani au ajuns la cel mai ridicat nivel de după martie 2014. BNR a continuat operațiunile de piață și a atras depozite de 1,5 miliarde de lei de la bănci. (Profit.ro)

4. Fostul ministru al Muncii Marius Budăi, susţinut de PSD pentru a prelua din nou acest portofoliu, a reiterat că pensiile vor fi majorate cu zece procente începând cu 1 ianuarie. El a susţinut că a discutat deja cu premierul desemnat şi cu viitorul ministru al Finanţelor despre o rectificare bugetară care să asigure plata pensiilor până la finalul acestui an. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep se menţine pe locul 20 WTA, cu 2.576 de puncte, în clasamentul WTA publicat luni. Aceasta este cea mai slabă clasare pentru cea mai bună jucătoare de tenis din România la sfârşit de sezon din 2012, când a fost pe locul 37. News.ro

5. Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a anunţat că USR va forma un „guvern din umbră”, care va monitoriza deciziile luate la nivelul fiecărui minister. Cioloş a spus că opoziţia pe care USR o va face se va concretiza şi în iniţiative legislative. (News.ro)

6. Deputatul Alexandru Kocsis-Cristea a anunţat că cei 17 liberali care s-au dezafiliat deja de la grupul parlamentar al PNL vor demisiona marţi din partid. (News.ro)

7. Pfizer a anunțat că vaccinul anti Covid-19, dezvoltat împreună cu BioNTech, oferă o protecție de 100% adolescenților cu vârsta între 12 și 15 ani, timp de minim 4 luni de la doza a doua. (Reuters)

8. Austriecii care vor refuza vaccinarea după ce va deveni obligatorie, în februarie anul viitor, riscă o amendă de 3600 de euro, a anunțat guvernul de la Viena. (Bloomberg)

9. Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a donat $100 de milioane Fundației Obama. Este cea mai mare suma primita, de la un singur donator, de fundația fostului președinte american. (Bloomberg)

10. Un român consumă anual 11 litri de alcool pur, piaţa locală fiind între primii zece clasaţi la nivel european. Pe primele locuri în topul realizat de Organizația Mondială a Sănătății, cu un consum de aproape 13 litri per capita, se află Letonia şi Cehia, iar la coada clasamentului sunt Italia, Suedia şi Grecia cu cifre aproape la jumătate. (Digi24)

Fotografia dimineții – Un grup de fete prezente la finala feminină a Cupei Libertadores, desfășurată la Montevideo, in Uruguay. Eitan Abramovich/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Americanii votează astăzi pentru Congres
Cronica diminetii – Carrefour evalueaza Bringo la 1 milion euro

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău