Cronica dimineții – Casele de pariuri văd PNL favorit în a câștiga alegerile din 26 Mai

1. Autostrada Comarnic – Braşov: au început lucrările la primii kilometri de autostradă din judeţul Braşov . Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc este aşteptat să inaugureze oficial deschiderea acestui şantier pe 20 mai. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a avizat pe 11 martie 2019 proiectul tehnic pentru construirea lotului Râşnov – Cristian/Braşov. Conform estimărilor din 2017, acest sector de autostradă ar trebui finalizat în 2019, însă noul termen menţionat pe site-ul CNAIR este aprilie 2020. (Economica)

2. Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene – Nico Cué (Stânga Europeană, EL, Spania), Ska Keller (Partidul European al Verzilor, EGP, Germania), Jan Zahradil (Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor din Europa, ACRE, Cehia), Margrethe Vestager (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, ALDE, Danemarca), Manfred Weber (Partidul Popular European, EPP, Germania) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PES, Olanda) – au dezbătut, la Bruxelles, teme precum ocuparea forţei de muncă, migraţie, schimbări climatice şi rolul UE pe scena internaţională. (News.ro)

3. Președintele Trump a semnat un ordin prin care interzice companiilor din Statele Unite să mai folosească echipamente de telecomunicaţii realizate de firme străine ce prezintă un risc pentru Washington. Deși președintele american nu a specificat clar nicio companie, analiștii sugerează că interdicția se referă la companiile chineze Huawei si ZTE. (WSJ)

4. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, salută decizia Consiliului Federal din Elveţia de a acorda libera circulaţie cetăţenilor români, din 1 iunie. El consideră că decizia este una firească, asigurând drepturi egale cetăţenilor din Uniunea Europeană. (News.ro)

5. Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de Ministerul Energiei cu circa 80% din acțiuni, caută un consultant juridic internațional care să îi ofere asistență în procesul de listare la Bursă. (Profit.ro)

6. Departamentul de Stat american a semnat o înțelegere cu McDonald”s prin care toate cele 194 de restaurante din Austria oferă suport cetățenilor americani aflați în căutare de ajutor. Angajații restaurantelor au acces la o linie telefonică 24/24 cu ambasada Statelor Unite din Viena. (BBC)

7. Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au dezvoltat primul organism viu cu ADN complet reproiectat. Existența microbului creat în laborator din E. Coli arătă că viața este posibilă cu un cod genetic restricționat. Descoperirea ar putea avea beneficii în crearea de medicamente sau ADN-uri modificate care conțin caracteristici precum rezistența la virusuri. (TheGuardian)

8. Unui pastor american acuzat de anti semitism și discursuri împotriva homosexualilor i-a fost interzisă intrarea în Irlanda. A fost pentru prima oară când autoritățile au apelat la o lege din 1999 care reglementează interzicerea accesului în țară din motive de securitate națională sau încălcarea unor politici publice. (NYTimes)

9. A început festivalul de film de la Cannes unde vor fi proiectate, printre altele, ultimele producții ale regizorilor Quentin Tarantino și Pedro Almodóvar. Criticii au comentat faptul că doar patru filme, din cele 21 selectate, au regizori de sex feminin. (TheGuardian)

10. Casa de pariuri Unibet, disponibilă pe internet, a afișat cotele pentru principalele partide politice la scrutinul din 26 mai 2019 (Libertatea):
PNL: 1,65
PSD: 2,10
USR+PLUS: 7,00
ALDE: 25
PRO România: 27
PMP: 101
UDMR: 101

Fotografia dimineții – Coperta ultimului număr The New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Organizația Mondială a Sănătății decide azi dacă va declara stare de urgență globală – Cronica dimineții
Laureat al premiului Nobel și biofizician la Stanford: „Ceea ce trebuie să controlăm este panica și vom fi bine” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău