Cîțu: Școlile rămân deschise dar copiii care nu se testează vor face şcoala online – Cronica dimineții

1. CNSU a decis joi seară, desăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică a elevilor indiferent de rata de infectare, cu criterii clare pentru suspendarea orelor în funcţie de numărul de cazuri şi cu teste rapide de salivă, pentru monitorizarea situaţiei epidemilogice. În cazul unei incidenţe a cazurilor de COVID-19 de peste 6 la mie, magazinele se închid la 22.00, iar nunţile şi botezurile au limită de participanţi cu condiţia vaccinării sau să fi trecut prin boală, neexistând opţiunea testării. (News.ro)

2. Premierul Florin Cîţu a declarat că testarea elevilor va fi efectuată de personalul din cabinetele şcolare, la cerere de către DSP-ul din localitate sau într-o clinică agreată de părinte, el precizând totodată că şcolarii care nu se testează vor continua cursurile online. (Hotnews)

3. Masca de protecție va fi obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise în localitățile în care rata de infectare este de peste 6 la mie, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență. (Profit.ro)

4. Premierul Florin Cîțu a anunțat că în localitățile cu o rată de infectare Covid peste 6 la mie restaurantele, barurile și sălile de sport vor rămâne deschise, dar vor putea intra doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală. ”Nu vor mai putea intra persoanele doar cu test negativ, pentru că în cazul lor e risc mare să se îmbolnăvească”. (G4Media)

Din Cronica de Business: Prețul gazului natural vândut la hub-ul din Amsterdam a crescut pentru a cincea zi consecutivă, ajungând la un nou record. (Bloomberg)

5. Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, a declarat că a revizuit prognoza de inflaţie pentru acest an, noua cifră fiind de 7,3% în decembrie, faţă de decembrie anul trecut. Prognoza BNR, şi ea în creştere la începutul toamnei, este de 5,6%, dar este puţin probabil să fie respectată, având în vedere că peste tot în economie se înregistrează creşteri de preţuri. Creşterea preţurilor la energie şi gaze este mult peste şi cele mai pesimiste prognoze, iar impactul în economie şi în preţurile celorlate produse va fi destul de mare. (Link)

6. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat că restaurantele, cafenelele, sălile de sport şi de spectacole vor rămâne deschise chiar şi în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19. Accesul în localuri se va face pe baza documentelor care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. (News.ro)

7. Premierul Florin Cîțu a declarat că se bazează pe ”oamenii responsabili din Parlament” pentru ca guvernul său să nu pice la moțiunea de cenzură. ”Vom face o majoritate care să susțină un guvern. Sunt convins că în Parlament sunt oameni responsabili care vor susține reformele”. Întrebat în mod repetat dacă e vorba de PSD, dat fiind refuzul său de a mai discuta cu USR PLUS, Florin Cîțu a spus că ”sunt sigur că sunt foarte mulți oameni în USR PLUS cred că direcția în care îi duce conducerea e una greșită”. (G4Media)

8. Statul român a plătit până acum 135,5 milioane de lei (circa 27 de milioane de euro) pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă din Magistrala 6 de metrou. Între timp, licitația pentru construirea acestei secțiuni nu a mai fost lansată, fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă argumentând că investiția nu este rentabilă, în baza analizei unor experți ai Băncii Europene de Investiții. Consultantul M6 critică însă această analiză, menționând că folosește date vechi, neactualizate și prezintă concluzii hazardate și tendențioase. Mai mult, consultantul atrage atenția că renunțarea la secțiunea către aeroport ar putea pune în pericol și licitația pentru prima secțiune, până la Băneasa, astfel încât pe lângă finanțarea japoneză, România va putea pierde și banii de la UE, adică peste 840 de milioane de euro în total. (Economica)

Din Cronica Sportivă: Oficialii Campionatului Mondial de Formula 1 au anunțat că locul gol lăsat în calendar de anularea Marelui Premiu al Australiei va fi umplut cu Marele Premiu al Qatarului, țara din Golf urmând a organiza astfel în premieră o cursă de Formula 1. Întrecerea va avea loc pe 21 noiembrie pe circuitul de la Losail, care începând din 2008 a fost gazda Mareului Premiu al Qatarului din Moto GP. (Eurosport)

9. Congresul SUA a evitat paralizia serviciilor federale. Cu 254 voturi pentru și 175 contra, Camera Reprezentanților și Senatul au aprobat extinderea bugetului actual până la 3 decembrie. (WSJ)

10. Vicepremierul chinez Han Zheng, care supervizează sectorul energetic și producția industrială, le-a ordonat companiilor energetice deținute de stat să-și securizeze stocurile, indiferent că e vorba de cărbune sau petrol, pentru iarnă “cu orice preț”. Decizia vine după ce în mai multe provincii energia electrică a fost raționalizată. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Fotograful britanic Anup Shah a câștigat concursul Nature Conservancy cu această fotografia care înfățișează o gorilă înconjurată de fluturi:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educației: Mai puțin de jumătate dintre profesori sunt pregătiţi pentru predarea online – Cronica dimineții
Rafila: În 10 zile, România va intra pe un trend descrescător al acestui val pandemie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău