Ciucă, Colacu și Aurescu au făcut o vizită surpriză în Ucraina – Cronica dimineții

1. Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au făcut, marţi, o vizită oficială în Ucraina, unde au avut întâlniri cu Volodimir Zelenski, cu premierul Ucrainei şi cu preşedintele Radei Supreme. Premierul Nicolae Ciucă a transmis că România sprijină aspiraţiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană şi a reiterat disponibilitatea de a oferi ajutor refugiaţilor. (News.ro)

2. Ucraina a acuzat Rusia de faptul că încearcă să ”destabilizeze” regiunea separatistă moldoveană Transnistria, situată la frontiera cu Ucraina, în urma unei serii de explozii care alimentează o extindere a războiului din Ucraina în Republica Moldova (News.ro). Auto-proclamatul președinte al regiunii separatiste moldovenești Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat că atacurile asupra teritoriului ar putea fi urmărite până în Ucraina și președinta Moldovei, Maia Sandu, „să nu vorbească despre ceea ce nu cunoaște”. Declarația vine după ce Maia Sandu a spus că „intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei”. (Hotnews)

3. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă recenta serie de incidente petrecute în regiunea transnistreană şi îndeamnă Parlamentul de la Chişinău să voteze de îndată reunificarea cu România, ca singură cale de a proteja populaţia dintre Prut şi Nistru de pericolele unei eventuale invazii ruse. (News.ro)

Din Cronica de Business: Valoarea companiilor FANGMAN (Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon și Nvidia) a scăzut cu $2400 miliarde de la vârful atins anul trecut. Netflix și Meta/Facebook au pierdut aproape tot ce au câștigat, ca valoare, în ultimii 5 ani. (Link)

4. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a criticat sever un avertisment formulat anterior de ministrul rus de externe Serghei Lavrov cu privire la un posibil al Treilea Război Mondial în care se prefigurează şi o eventuală utilizare a armelor nucleare. „Am spus de nenumărate ori că genul ăsta de retorică este foarte periculos şi inutil. Nimeni nu vrea să vadă declanşându-se un război nuclear”. (Digi24)

5. Gazprom a suspendat livrările de gaz natural către Polonia, prin conducta Yamal, după ce Guvernul de la Varșovia a refuzat să plătească în ruble. Guvernul de la Sofia a anunțat, de asemenea, că Gazprom va întrerupe livrările de gaz către Bulgaria, începând de azi. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Anomaly Six, un contractor al guvernului american, pretinde că poate urmări în timp real aproximativ 3 miliarde de telefoane din întreaga lume. Într-o demonstrație a tehnologiei, oficialii companiei au arătat cum poate fi urmărit chiar personalul CIA și NSA. (The Intercept)

6. Potrivit datelor Transgaz, marți, România nu a importat niciun mc de gaz rusesc pe rutele tradiționale, Isaccea (de pe granița cu Ucraina) și Negru Vodă (de pe granița cu Bulgaria). Producția autohtonă din ultimele zile, de 225-230 GWh/zi, cu aproape 100 GWh peste consumul intern, de 130-140 GWh/zi, și importurile de gaze din Ungaria, de 10-20 GWh/zi, au permis inclusiv înmagazinarea zilnică a peste 100 GWh. (Profit.ro)

7. Comisia Europeană urmează să anunțe că UE a intrat într-o nouă fază post-urgenţă a pandemiei de Covid-19, în care testarea ar trebui să fie vizată, iar monitorizarea cazurilor de COVID-19 ar trebui să fie similară cu supravegherea gripei, pe bază de mostre. (News.ro)

8. ”Politicile Occidentului şi ale regimului de la Kiev, pe care acesta îl controlează, nu pot duce decât la spargerea Ucrainei în mai multe state”, a declarat secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Manchester City a învins, marţi, pe teren propriu, cu scorul de 4-3 (2-1), echipa Real Madrid, în manşa I a semifinalelor Ligii Campionilor, probabil cel mai frumos joc din actuala ediţie a competiţiei. Returul va avea loc la 4 mai.Meciul a fost arbitrat foarte bine de o brigadă din România, cu Istvan Kovacs la centru. News.ro

9. Ucraina înlocuiește dronele chinezești cu cele produse de companii americane. Decizia a venit după ce dronele DJI au început să se defecteze misterios, fapt care a trezit suspiciunea armatei ucrainene. (WSJ)

10. Incidentele antisemite au atins un maxim istoric în Statele Unite, în 2021, cu un total de 2.717 incidente de agresiune, hărțuire și vandalism raportate la ADL, principala organizație de monitorizare a antisemitismului din SUA. Aceasta reprezintă cel mai mare număr de incidente înregistrat de când ADL a început să urmărească incidentele antisemite în 1979. (G4Media)

Fotografia dimineții este de la parada militară nocturnă din Coreea de Nord, pentru marcarea a 90 de ani de la apariția Armatei Revoluționare Populare Coreene. KCNA/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ludovic Orban: Mă voi implica cu toată forţa dacă se va vota un referendumul pentru suspendarea președintelui Iohannis – Cronica dimineții
Coordonator campanie vaccinare: Şcolile s-ar putea redeschide în siguranţă la început de aprilie – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău