Coaliţia de guvernare a decis amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luni – Cronica dimineții

1. Coaliţia de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice de ”Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Între măsurile agreate se numără și amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luni. (News.ro)

2. Datoria publică a României ar putea crește semnificativ în următorii zece ani, un scenariu al Comisiei Europene indicând un nivel de 73% din PIB în 2032, de la 51% în prezent. ”Această traiectorie a datoriei este sensibilă la posibile șocuri asupra indicatorilor fiscali, macroeconomici și financiari”, avertizează Comisia, simulările în acest sens determinându-i pe specialiștii europeni să concluzioneze că România se confruntă cu riscuri semnificative la adresa sustenabilității fiscale, în special pe termen mediu. (Cursdeguvernare)

3. Lucian Bode, secretar general al PNL, se declară convins că liberalii pot să dea guvernarea României și după alegerile din 2024 ca un partid „care a unit dreapta în jurul său”. Bode consideră, în ceea ce privește alegerile prezidențiale, că PNL are capacitatea de a promova o persoană care să candideze și să câștige. (Digi24)

4. Producătorii, depozitarii și comercianții de produse agricole și alimentare ar putea fi obligați să raporteze lunar stocurile către stat. Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii. Guvernul susține că această măsură e necesară pentru ”dezvoltarea unui plan de reducere a riscurilor legate de securitatea alimentară”. Unii specialiști se tem că instituțiile statului ar putea intra în posesia unor informații catalogate drept secrete comerciale, care sunt extrem de importante pentru funcționarea normală a mediului privat. (RFI)

5. Președintele Zelenski a declarat că Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre sfârșitul războiului. (Reuters)

6. Un oficial al Casei Albe a clarificat declarația de luni a președintelui Biden, cum că SUA ar interveni militar în sprijinul Taiwanului, în cazul unui atac din partea Chinei. Oficialul a precizat că Statele Unite nu vor trimite trupe în ajutorul Taiwanului, într-o astfel de situație, însă vor trimite armament. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, vine în România să vorbească despre The Art of Coaching. Unul dintre cei mai buni antrenori de tenis din lume va susţine un Masterclass la Sports Festival, la 10 iunie, la BT Arena. News.ro

7. Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că, din discuţiile cu oficialii americani pe tema vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA, s-a desprins necesitatea demarării unei campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. Rata mare de respingere a cererilor face ca românii să nu poată încă circula fără vize. Bode a adăugat că România îşi propune să scadă rata de respingere a dosarelor de viză pentru SUA, de la 10 la 3 la sută.  (News.ro)

8. Un scandal al semnăturilor false folosite în campania electorală a izbucnit în statul american Michigan. În cursa internă a partidului Republican pentru poziția de guvernator, 10 candidați sunt acuzați că au folosit “cel puțin” 68.000 de semnături false pentru susținerea candidaturii. Fostul șef al poliției din Detroit ar fi folosit peste 11000 de semnături false și puțin peste 10000 valide. (Link)

9. Biserica din Scoția a aprobat, pentru prima oară, oficierea căsătoriilor între persoane de același sex, în biserici. (BBC)

10. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că îşi doreşte un al doilea mandat de edil şi a subliniat că patru ani e prea puţin, mai ales pentru un oraş ca Bucureşti. Dan a subliniat că încearcă să le comunice bucureştenilor, nu să se ”învârtă” pe la televizor cum făceau primarii de dinaintea sa. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Presedintele SUA și premierul Japoniei servind o cana de ceai în timpul vizitei pe care Joe Biden o efectuează la Tokio:

Ți-ar mai putea plăcea
Proiect: Firmele și angajații din industria HoReCa ar urma să aibă o scutire de impozite pentru anii fiscali 2020, 2021 și 2022 – Cronica dimineții
SUA se izolează de Europa pentru 30 de zile. Italia inchide magazinele – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău