Comisar european: Există un „risc uriaș” de atacuri teroriste în Uniunea Europeană înainte de Crăciun – Cronica dimineții

1. Ministerul Sănătăţii a anunţat că a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional. În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel naţional, în 29 de judeţe. (News.ro)

2. Valoarea cerealelor produse de România în 2021, ultimul an pentru care există date agregate, s-a cifrat la peste 5,6 miliarde de euro, un record pentru țara noastră. România s-a reîntors pe poziția a patra între marii producători de cereale europeni, depășind Italia. În 2018 și 2019, țara noastră a fost al treilea cel mai mare producător de cereale din UE, în funcție de valoarea acestora. (Economica)

3. România a obținut rezultate similare cu cele din 2018 la testarea internațională PISA care evaluează competențele în mod standardizat pentru elevii de 15 ani la citire, matematică și științe. Țara noastră ocupă penultimul loc dintre statele UE, înaintea Bulgariei. (Edupedu)

4. Prețurile solicitate pentru chiriile în 10 mari orașe, cu cele mai multe anunțuri, au înregistrat o creștere de 22% de la un an la altul (noiembrie 2023 vs. noiembrie 2022), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (noiembrie 2023 vs. octombrie 2023) au crescut, în medie, cu 6%. Sectorul 1 din București este singura zonă din țară mai scumpă decât Cluj-Napoca în ceea ce privește închirierea de apartamente. (Profit.ro)

Știrea Hope.ro: Două centre de date Google din Nevada vor funcționa pe bază de energie geotermală, în cadrul a ceea ce compania numește primul proiect de acest gen din lume.

5. Există un „risc uriaș” de atacuri teroriste în Uniunea Europeană înainte de Crăciun, a avertizat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, legând amenințarea de războiul dintre Hamas și Israel. (Politico)

6. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care urma să se exprime marţi în faţa membrilor Congresului american cu scopul de a obţine o deblocare a unei noi finantari foarte dezbătute, dar considerată crucială în Ucraina devastată de război, şi-a anulat intervenţia. Președintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a anunţat că niciun ajutor nou destinat Ucrainei nu va fi adoptat fără o ”schimbare radicală” a politicii americane a migraţiei. (News.ro)

7. Locurile de muncă vacante din SUA au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani în octombrie. Companiile din Statele Unite au anunțat 8,7 milioane de locuri de muncă vacanțe în octombrie, în scădere față de 9,6 milioane în septembrie. Este cel mai scăzut nivel de deschideri din martie 2021. (FT)

8. Pfizer a dat în judecata Ungaria pentru plată a 3 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Disputa a început atunci când Ungaria a notificat Pfizer, în noiembrie 2022, că nu intenționează să achite facturile companiei farmaceutice, invocând conflictul din Ucraina. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Naţionala României a pierdut categoric ultimul meci din grupa E a Campionatului Mondial, chiar cu gazda Danemarca, scor 39-23 (21-10). Ambele echipe erau calificate anterior în grupele principale.

9. Martin Griffiths, cel mai înalt oficial al ONU pentru asistență umanitară, a declarat că situația din Gaza a devenit atât de rea încât este „apocaliptică” și că nu mai există nicio posibilitate de operațiuni umanitare semnificative, deoarece ajutorul nu mai poate fi distribuit. „Nu mă pot gândi la o modalitate mai bună de a crea o generație plină de furie și extremism decât ceea ce se întâmplă acum în Gaza”. (TheGuardian)

10. Populația din Marea Britanie ar trebui să se aprovizioneze cu baterii pentru radiouri, torțe, lumânări și truse de prim ajutor pentru a fi pregătită în cazul în care rețeaua electrică va cădea a spus vicepremirul britanic. (TheTimes)

Fotografia dimineții – Kim Jong-un și fiica sa la un eveniment aviatic la care presa străină nu a avut acces:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Tariceanu: Voi susţine necondiţionat o decizie a coaliţiei de a demara procedura de suspendare a preşedintelui
Guvernul a împrumutat în ianuarie o sumă record: 28,87 miliarde de lei (5,84 miliarde euro) – Cronica dimineții
Un comentariu
  • LevSt.
    dec. 6,2023 la 2023-12-06T17:51:19+02:000000001931202312

    „…Comisar European:…”__–__”ei fac, ei trebuie sa desfaca’, au puterea in mana, trebuie sa ia masuri…Iar „ei” cam inseamna Germania si Franta, Romania are destule mari probleme, interne: referitor la „taxarea progresiva”, nu trebui inteles ca aceasta ar fi un panaceu al tuturor bolilor din Romania( economice si sociale dar chiar si boli medicale), un set de masuri trebuie impus simultan, altfel efectul nu va fi cel asteptat, iar aceste masuri vizeaza restrangerea numerica a statului( institutii si nr. angajati), care sa rezoneze cu nr. populatie, performante economice , etc., iar mai jos o comparatie:”Riscurile centralizarii puterii la Bruxelles-A.Lazescu)”…Olanda… insa 37 de mandate din…”____–-____si adaugand si Senatul, avem 225 membri ai parlamentului, departe de Romania, la populatii sensibil egale(Olanda , deja 18 milioane), dar fantastica departajare la capitolul suprafata , Olanda doar aprox. 33 mii kmp(doar pamat, pe mainland, altfel aprox. 41 mii kmp), iar cand vine vorba de performantele economice si sociale, distanta devine ca de la Luna la Pamant , de unde previzibila instabilitate din Romania, unde chiar m. geoana a spus ca „Romania risca sa dispara”, iar contextul este propice acestui dezastru, in Rusia se vehiculeaza idea reformarii imperiului Austro-Ungar, supervizat de Rusia…Iar Austria si Ungaria tocmai pentru acest motiv se „tin deoparte” de NATO(Austria) si saboteaza UE, le va fi mai usor la divortul anuntat chiar si de conjunctura mondiala, BRICS-ul se poate mari rapid, Venezuela vrea o parte( cam 1/2 !- partea cu petrol!) din Guyana (fosta Engleza si inca in Commonwealth)Republica Srpcka vrea autonomie totala, mai ales daca este reales Trump, in sfarsit, lumea se clatina si se incearca o reasezare, iar Romania este vizata dintotdeauna, si cu asa conduceri , risca mult…///2- ” …chestiune interna a Spaniei…”___–-___in primul rand ,” da”, iar rationamentul este ca Spania are o istorie recenta(sec. trecut), si -intre timp- Spania a ajuns la concluzia ca diplomatia interna preventiva este mult mai potrivita, altfel este usor sa arunci in inchisoare sute si mii de opozanti, practic ar deveni un fel de Turcia…”Este un timp al culesului… un timp al juganitului…”(zice Biblia), asa si in acest caz, timpul inchisorii si al confruntarilor poate veni oricand, daca respectivele miscari nu-si inteleg menirea, ca intr-o Europa unita, seccesiunile nu-si mai au sens…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău