Cronica diminetii – o zi dominata de finala Cupei Mondiale dintre Franta si Croatia

1. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, dar calitatea de funcţionar public sau european apare ca element de agravare în cazul mai multor infracţiuni. Toader susţine că şi în Codul Penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcţionarul public abuzează de poziţia pe care o are şi enumeră cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă şi falsul intelectual. Reacţia ministrului vine după precizările Ambasadei Germaniei care a anunţat vineri că abuzul în serviciu este reglementat în Germania prin mai multe legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din Codul Penal. Procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan a scris, pe Facebook, că în Germania, sunt foarte multe articole în Codul Penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu. Aceasta spune că ministrul Justiţiei ar fi trebuit să citească ”până la capăt” Codul Penal german şi să argumenteze ”fără a denatura realitatea juridică”. Toader şi Lăncrăjan au avut un schimb de replici prin intermediul reţelei de socializare. (News.ro)

2. China a anunțat un surplus record, pe luna Iunie, în schimburile comerciale cu SUA, $28.97 miliarde. În Mai, surplusul a fost de $24.58 miliarde. China a anunțat că atât importurile cât și exporturile în relația cu SUA au crescut în Iunie. Creșterile vin pe fondul tensiunilor comerciale în relația SUA – China, după ce președintele Trump a introdus impozite pe importurile produselor chineștești, începând cu 1 Iulie. (CNBC)

3. Autoritatea care supervizează piața financiară poloneză le-a cerut omologilor din Marea Britanie să urmărească mai atent banca digitală Revolut, după problemele avute cu furnizarea serviciilor. Pe 1 Iulie, Revolut a anunțat că mai multe plăți făcute în dimineața zilei fie au fost operate cu întârziere, fie nu au fost operate deloc. Revolut a anunțat 2 milioane de clienți în Europa, o creștere de 300% în ultimul an, Polonia fiind a treia țară, ca număr, după Marea Britanie și Franța. (Reuters)

4. Vanzările Amazon pe piața americană vor ajunge anul acesta la $258.22 miliarde ceea ce va reprezenta 49.2% din total ecommerce și 5% din total retail. Amazon domină ecommerce-ul american, următorii clasați fiind eBay, cu 6.6%, Apple, cu 3.9% și Walmart, cu 3.7%. (TechCrunch)

5. Israelul ar putea deveni a patra țară care ajunge pe Lună, au anunțat săptămâna aceasta Israel Aerospace Industries și organizația nonprofit SpaceIL. Modulul pe care vor să-l lanseze în decembrie, de la Cape Canaveral, Florida, va ateriza pe Lună în Februarie anul viitor. Statele Unite, Rusia și China sunt țările care au ajuns pe satelitul natural al Pământului, până acum. (TimesofIsrael)

6. Regimul comunist din Cuba va recunoaște proprietatea privată în noua Constituție. (Reuters)

7. Angelique Kerber a câștigat al treilea titlu de Grand Slam, învingând-o, în finala de la Wimbledon, pe Serena Williams, în două seturi.
CFR Cluj a câștigat aseară Supercupa României la fotbal, învingând cu 1-0 pe câștigătoarea Cupei României, CS U Craiova.

8. Mii de oameni au protestat pe străzile din Edinburgh, Scoția, dar şi în apropierea staţiunii unde Donald Trump îşi petrece weekendul, jucând golf, înainte de a pleca spre Helsinki, unde luni se va întâlni cu Vladimir Putin. (News.ro)

9. Astăzi, începând cu ora 16, se joacă finala masculină de la Wimbledon intre sud africanul Kevin Anderson și sârbul Novak Djokovic. Tot astăzi, de la 18.00, Franța și Croația joacă finala Cupei Mondiale din Rusia.

10. Bayern Munchen și Inter Milano au avut, începând cu 1982, cel puțin câte în jucător în fiecare finală de Cupa Mondială, inclusiv în cea de astăzi.

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

 

Ți-ar mai putea plăcea
De azi, copiii care au împlinit 12 ani se pot vaccina împotriva COVID-19 – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Azi se inaugurează primul metru de autostradă din Moldova