Comisar european: Pachetul de măsuri de ajustare fiscal-bugetară adoptat de către Guvern reprezintă „un pas important și pozitiv” pentru România – Cronica serii
1. Pachetul de măsuri de ajustare fiscal-bugetară adoptat de către Guvern reprezintă „un pas important și pozitiv” pentru România în ce privește respectarea obiectivelor în cadrul procedurii de deficit excesiv, însă acestea trebuie implementate integral și rapid, a transmis astăzi comisarul Valdis Dombrovskis. Comisia Europeană (CE) va prezenta o evaluare a pachetului de măsuri și a impactului acestuia în toamnă a spus Dombrovskis. (Profit.ro)
2. Consiliul miniştrilor de finanţe din UE (ECOFIN) a revizuit marţi traiectoria cheltuielilor nete ale României, având în vedere „lipsa de acţiune efectivă” a acesteia în cadrul procedurii de deficit excesiv iniţiate în 2020 şi a stabilit câteva praguri pentru cheltuielile nete, în timp ce primul termen pentru prezentarea unor măsuri eficiente este 15 octombrie 2025. (News.ro)
3. Chiar și cu noile măsuri fiscale adoptate, România va rata ținta de deficit în acest an cu peste 1 punct procentual, estimează UniCredit. Pe de altă parte, economiștii băncii cred că agențiile de rating vor fi convinse să nu scadă scorul țării la „junk”. Efectele negative se vor vedea îndeosebi asupra inflației în creștere puternică și asupra creșterii economice, care va fi mult mai anemică, atât în acest an, cât și în 2026. (Profit.ro)
4. Banca Națională a României a menținut la 6,5% rata dobânzii de politică monetară, decizie larg anticipată, și se așteaptă la o creștere considerabilă a inflației în următoarele luni, având în vedere expirarea schemei de plafonare la electricitate și creșterea TVA și a accizelor de la 1 august. (Profit.ro)
5. Preşedintele Nicuşor Dan a semnat decretul de numire a domnului Dacian Cosmin Dragoş, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării si conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României, pentru un mandat de nouă ani începând cu data 13 iulie 2025. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: La patru ani de când a fost lansat, Windows 11 a devenit cel mai folosit sistem de operare pentru desktop. Acesta are acum o cotă de peste 50%, după ce a depășit Windows 10, a cărui cotă de piață a scăzut la 46%. (Windows Central)
6. Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au permis marţi unui grup de 15 state membre UE să se abată de la reglementările bugetare stricte ale blocului comunitar, majorându-şi nivelul datoriilor pentru cheltuieli în domeniul apărării. România nu este pe lista celor 15 țări. (Digi24)
7. Miniștrii de finanțe din UE au dat unda verde finală, marți, pentru ca Bulgaria să adopte euro de la 1 ianuarie 2026, devenind astfel a 21-a țară care intră în zona monedei unice. Trecerea Bulgariei de la leva la euro se va concretiza la 19 ani de la momentul în care țara de 6,4 milioane de locuitori a intrat în Uniunea Europeană. (Hotnews)
8. Publicația americană Axios scrie, citând sursele din administrația președintelui american Donald Trump, că șeful Casei Albe i-ar fi promis lui Volodimir Zelenski să trimită imediat Ucrainei 10 rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot. (G4Media)
9. Un studiu de ultimă oră schimbă profund ceea ce se credea despre capacitatea creierului adult de a genera neuroni noi. Cercetarea, realizată de o echipă de la Institutul Karolinska din Suedia, confirmă că neurogeneza persistă pe tot parcursul vieţii, aducând speranţă pentru terapii regenerative în bolile neurologice şi psihiatrice. Pentru medici şi specialişti în neuroştiinţe, aceste rezultate oferă o nouă viziune asupra plasticităţii creierului uman. (News.ro)
10. Mai mult de o treime dintre români sunt în total dezacord cu activitatea preşedintelui Nicuşor Dan, în timp ce sub 30% se declară total de acord, conform Barometrului INSCOP Research, realizat în perioada 20-26 iunie. Luându-i în calcul şi pe repondenţii care se declară ”oarecum” de acord sau ”oarecum” în dezacord cu activitatea preşedintelui rezultă un scor de 53,2% – 41,8% în favoarea celor care apreciază acţiunile acestuia. (News.ro)