NATO poate mobiliza rapid peste 300.000 de oameni în Europa pentru a face faţă unei ameninţări ruse – Cronica serii

1. Noua strategie energetică a României 2025-2035 publicată de Ministerul Energiei are printre obiective asigurarea integrală, în orice situație și pe termen nedefinit, a consumului de energie al Republicii Moldova. În document se vorbește despre impunerea prin legislația românească a garantării aprovizionării cu energie a Republicii Moldova. (Economica)

2. Câștigul salarial mediu net a fost 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creștere cu 32 lei (+0,6%) față de luna martie 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

3. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că este exclus pentru el, ca premier, să mute alegerile prezidenţiale în decembrie. (Digi24)

4. Pensia medie lunară a crescut cu 13,8% în primul trimestru, comparativ cu trimestrul precedent, până la valoarea de 2.418 lei, a anunțat Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: China este țara care testează cele mai multe mașini autonome din lume. Cu susținerea guvernului, cel puțin 19 companii derulează teste pe străzile publice din peste 16 orașe ale țării. (NY Times)

5. ANAF a anunţat o creştere de 122,1% a colectării veniturilor bugetare nete în mai, comparativ cu aceeaşi lună din 2023. Cea mai mare creştere este înregistrată la accize, de 187,1%. Pe locul al doilea se situează colectarea contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, unde creşterea este de 141,0%. (News.ro)

6. Numărul voturilor nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie a fost unul dintre cele mai mari raportat la numărul de alegători care au participat la procesul electoral, conform unui raport realizat de Expert Forum. Din 9.440.962 de voturi exprimate, 488.261 de voturi au fost declarate nule, ceea ce înseamnă 5,1% din voturi. În 2019 numărul acestora a fost de 274.415 din 9,3 milioane de alegători, adică 2,89% din voturi. Situaţia de anul acesta este comparabilă cu cea din 2014, când 5,83% dintre voturi au fost declarate nule. (News.ro)

7. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis vineri contestaţia depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus şi constată ”neregularitatea” rechizitoriului în dosarul Revoluţiei. Parchetul ICCJ – Secția Parchetelor Militare are termen 5 zile să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei pentru refacerea anchetei. (News.ro)

8. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina își va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul și sudul țării și va renunța la planurile de aderare la NATO. (CNBC)

Din Cronica de Divertisment: Al doilea sezon al serialului „House of the Dragon” din universul Game of Thrones va avea premiera pe platforma de streaming Max luni, 17 iunie. Noul sezon anunță un război civil în Casa Targaryen și promite să aibă mai mulți dragoni, mai multă brutalitate și mai multe întorsături de situație după ce sezonul inaugural a fost parțial criticat pentru lipsa de atractivitate.

9. NATO poate, în prezent, să conteze pe o mobilizare rapidă a 300.000 de soldați – puşi la dispoziţie de statele membre -, în contextul în care trebuie să poată face faţă ameninţării ruse în Europa, dă asigurări un oficial de rang înalt din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. (News.ro). Atât Ucraina cât și șeful Pentagonului au respins propunerea.

10. Un studiu a arătat o rată de răspuns pozitiv de 100% la 42 de pacienți cu un anumit tip de cancer rectal care au fost tratați cu o imunoterapie experimentală. Cancerul rectal a dispărut la toți pacienții implicați într-un studiu clinic de mici dimensiuni al unui nou tratament de imunoterapie, potrivit rezultatelor actualizate publicate în această lună. (Euronews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Astăzi se votează moțiunea simplă împotriva Ministrului Justiției, Tudorel Toader
Rata anuală a inflației a urcat la 8,53% în februarie – Cronica serii