Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de 47 de milioane de euro pentru construcția unui spital regional de urgență cu 800 de paturi la Craiova – Cronica Știrilor Pozitive

1. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține, într-o postare pe Facebook, că numărul angajaților din România în luna iulie este cu doar 644 mai mic decât la 1 ianuarie. (Hotnews)

2. Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de 47 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională pentru construcția unui spital regional de urgență cu 800 de paturi la Craiova. (G4Media)

3. Vaccinul pentru Covid-19 al companiei Moderna ar putea fi disponibil pentru utilizare pe scară largă până la sfârşitul anului, au declarat luni oficiali ai companiei americane. Compania a anunţat începerea fazei finale a unui studiu clinic pe 30.000 de participanţi, pentru demonstrarea siguranţei şi eficacităţii, acesta fiind ultimul obstacol înainte de obţinerea aprobarii din partea autorităţilor de reglementare. (News.ro)

4. Numărul cazurilor noi de Covid-19 în statele americane Florida, Arizona, California, Texas și New York a început să scadă, iar, pentru prima oară în ultimele 4 zile, numărul deceselor a scăzut sub 1000. (Bloomberg)

5. O echipă de oameni de știință coordonată de USC a descoperit că dieta care mimează postul, combinată cu terapia cu hormoni, are potențialul de a ajuta la tratarea cancerului de sân, conform unor studii noi pe animale și unor mici teste clinice pe oameni. In studiile pe șoareci și două teste clinice pe cancerul la sân, cercetătorii USC și IFOM Cancer Institute din Milano, în colaborare cu Universitatea din Genova, au aflat că dieta postului (fasting și intermitent fasting) reduce nivelul de insulină din sânge, factorul 1 de creștere a insulinei și leptina. Rezultatele testării a 36 de femei cu terapia cu hormoni și post sunt promițătoare, dar cercetătorii spun că este prematur să determine dacă efectele vor fi confirmate în testări clinice pe scară largă. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature. (Link)

6. Un nou studiu coordonat de o echipă internațională de cercetători a demonstrat că medicamentul cunoscut ca tratament pentru subțierea sângelui – heparina – poate bloca infectarea cu sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), agentul care cauzează boala COVID-19. (Link)

7. Coordonatorii unei scheme globale de finanţare a vaccinurilor destinate Covid-19 analizează o gamă largă de preţuri pentru acestea, iar ţinta ţinta maximă de preţ este de $40, a declarat luni unul dintre co-directorii proiectului. (News.ro)

8. Alocațiile pentru copii vor fi majorate cu circa 15% din luna august, urmând ca la 1 ianuarie să urmeze o altă creștere, a anunțat ministrul Finanșelor, Florin Cîțu. (Profit.ro)

9. O echipă de cercetători din Japonia, condusă de profesorul Akiyoshi Saitoh, de la Universitatea de Știință din Tokio, crede că oxitocina, un hormon cunoscut în mod convențional pentru rolul său în sistemul reproductiv feminin și în inducerea senzației de dragoste și stare de bine poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer. ”Oxitocina a fost recent găsită ca fiind implicată în reglarea performanței învățării și memoriei, dar până acum, niciun studiu precedent nu se ocupă cu studiul efectului oxitocinei asupra disfuncționalității cognitive indusă de proteina amiloidă Aβ”, arată profesorul Saitoh, care își propune să conecteze informațiile lipsă până acum. Rezultatele cercetării echipei sale vor fi publicate în Biochemical and Biophysical Research Communication. (Link)

10. Autorii unui nou studiu subliniază ”rolul crucial al zincului în reglarea imunității, insuficiența zincului putând fi considerată un factor de risc pentru bolile infecțioase”. (Link)

11. Săptămâna aceasta va avea loc recepția la finalizarea lucrărilor pe primul tronson de autostradă terminat în 2020. Bucata din autostrada Transilvania de la Biharia la Borș se va lega direct la autostrada M4 și mai departe cu M35 din Ungaria, iar traficul rutier va fi deschis odată ce se finalizează toate formalitățile pentru noul punct de trecere al frontierei pe autostradă, amenajat de către partea ungară. (Hotnews)

12. Statele Unite vor să construiască un Internet cuantic, care să funcționeze în paralel cu rețeaua actuală. Considerat de oficialii americani “cea mai importantă frontieră tehnologică a secolului 21”, viitorul Internet, care va avea la bază legile mecanicii cuantice, va conecta o nouă generație de dispozitive și va transfera datele într-o manieră mai sigură. (Washington Post)

13. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, le-a cerut compatrioților săi să înceapă să slăbească, pentru a lupta mai bine împotriva efectelor crizei sanitare covid-19. Guvernul a anunțat un mare plan detaliat în lupta împotriva obezității în Regatul Unit – prin care interzice publicitatea la junk-food, impune detalierea caloriilor în meniuri și prescrierea medicală a plimbatului cu bicicleta, între altele. (Ziare)

14. Guvernul elvețian a anunțat încheierea primei sale tranzacții sub Acordul Comercial Umanitar Elvețian, un mecanism de livrare a alimentelor și medicamentelor către Iran, fără a viola sancțiunile SUA. Mai multe transporturi urmează, a declarat un oficial elvețian. (Reuters)

15. HSBC vizează dublarea numărului persoanelor de culoare care dețin poziții de conducere până în anul 2025. (Reuters)

16. Operatorii din turism anunță reduceri de 30-35% la vacanțele last minute în Turcia. Vacanțele în Turcia au început, teoretic, de luni, 27 iulie. Turcia nu cere prezentarea unor teste negative pentru Covid-19. (Ziare)

17. În Spania, toată lumea, inclusiv cerșetorii, poartă mască pe stradă, chiar dacă temperaturile au trecut de 40 de grade Celsius. (Profit.ro)

Fotografia diminetii – O mamă din Peru își ajută cei trei copii, de 10, 13 și 16 ani, cu lecțiile. Ei sunt nevoiți să se urce în vârful unui deal pentru a avea semnal la mobil și a primi astfel lecțiile virtuale transmise de școală. Carlos Mamani/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
În șase săptămâni, județul Argeș a trecut de la 100 de cazuri pe zi la 7 – Cronica Știrilor Pozitive
Opt vaccinuri anti Covid-19 au ajuns în fază 3 a testărilor clinice, ultima înaintea aprobării – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău