Comisia Europeană a majorat estimarea de creștere pentru economia României în acest an, de la 2,5% la 3,2% – Cronica serii

1. Comisia Europeană a majorat estimarea de creștere pentru economia României în acest an, de la 2,5% la 3,2%, potrivit prognozei de primăvară. În 2024, creșterea economică a României este estimată la 3,5%, fiind de asemenea revizuită în creștere față de prognoza de iarnă (de 3%). Rata anuală a inflației este estimată la 9,7% în acest an și la 4,6% anul viitor. (Profit.ro)

2. “Angajații din educație intră în grevă generală!” este titlul unui comunicat al celor trei mari sindicate din învățământ, prin care acestea anunță, luni, o conferință de presă comună pentru ziua de marți. În cadrul acesteia urmează să fie anunțate “rezultatele Referendumului privind declanșarea grevei generale în învățământ, precum și implicațiile acesteia pentru procesul educațional”. (Edupedu)

3. Un studiu elaborat de mai mulți economiști conduși de prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Florin Georgescu, recomandă aplicarea impozitului progresiv „pe veniturile și averile globale ale cetățenilor”. Studiul arată că depozitele a 59.500 de români, care dețin, în medie, 1,08 mil lei de persoană (220.000 euro), sunt de 100 ori mai mari decât depozitele altor 14,1 milioane de cetățeni. (Hotnews)

4. România își menține locul de cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană, dar cantitatea livrată anul acesta va fi probabil mai mică decât în ultimii patru ani. (Profit.ro)

5. Regele Charles al III-lea va veni în România în data de 2 iunie, au precizat surse oficiale, acesta urmând să facă o vizită şi la reşedinţa sa de la Viscri. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Pakistanul a oprit internetul după arestarea fostului premier Imran Khan, în ceea ce este considerată una dintre cele mai severe forme de cenzură din această țară. Deși milioane de oameni au rămas fără internet, protestele au continuat. Utilizarea VPN-urilor aici a crescut în ultimele zile cu 1.300%. (BBC)

6. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, vrea reducerea numărului de ministere, de secretari de stat și de agenții, au declarat surse de la vârful partidului. Potrivit acestora, Ciolacu va avea o discuție cu fiecare ministru în parte în ce privește reducerea numărului de minister și de secretari de stat, iar deciziile vor fi luate de comun acord. (G4Media)

7. Ahmet Yener, preşedintele Consiliului Electoral Suprem din Turcia, a confirmat oficial luni că niciun candidat nu a obţinut o majoritate de peste 50 la sută din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, astfel că un al doilea tur de scrutin va fi organizat la 28 mai 2023 între primii doi clasaţi, adică preşedintele în execiţiu Recep Tayyip Erdogan şi liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu. Este o premieră în istoria modernă a Turciei. (News.ro)

8. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut luni un nou apel către NATO să ia o „decizie politică pozitivă” la summitul din iulie privind candidatura Kievului pentru aderarea la alianța nord-atlantică. În replică, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aderarea Ucrainei este condiționată de câștigarea războiului declanșat de Rusia. (Digi24)

9. Primul transplant de inimă care şi-a încetat orice activitate timp de 20 de minute a fost efectuat luni, într-un spital din oraşul italian Padova. Potrivit medicilor, această reuşită reprezintă o premieră mondială. (Digi24)

10. Palmierii puși sâmbătă de către primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, în Piața Unirii din București au fost scoși luni de către primăria condusă de Nicușor Dan. „Centrul Capitalei nu e nici Dubai și nici grădina cu maimuțe a primarului Negoiță”, a spus viceprimarul Horia Tomescu. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: În apele uzate există reziduuri de droguri în cantități ce plasează Bucureștiul în media europeană a consumului – Cronica serii
Șomajul din zona euro a scăzut la un minim istoric – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău