În 2023, Bucureștiul a fost pe locul 8 în topul celor mai aglomerate orașe din lume – Cronica serii

1. Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, 2,621 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. (Economica)

​2. 72.734 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) s-au înregistrat în ultima săptămână în România, cu 29.3% mai puține cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (102.884), dar cu 35% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (53.870). Dintre acestea, 4.168 sunt cazuri de gripă, peste un sfert dintre ele – 1.196 – fiind în București. (Hotnews)

3. Sute de transportatori din toată ţara au participat, joi, la a doua zi de protest, iar camioane din toată ţara au pornit către Bucureşti, pentru a se alătura angajaţilor firmelor de transport care protestează deja, pe centura Capitalei. O delegaţie a transportatorilor a fost primită de reprezentanți guvernamentali pentru a prezenta revendicări. Pe seară au izbucnit tensiuni între forțele de ordine și protestatarii după ce aceștia din urmă au forțat intrarea în București. (Libertatea)

4. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că Guvernul va aproba deblocarea angajărilor pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate şi Asistenţă Socială. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: SEC a aprobat 11 ETF-uri BTC, ceea ce va permite investitorilor mainstream să cumpere și să vândă Bitcoin la fel de ușor ca acțiunile și fondurile mutuale. Decizia a dus la creșterea valorii Bitcoin la aproape $46,000, cel mai înalt nivel din ultimii aproximativ doi ani. (WSJ)

5. În 2023, Bucureștiul a fost pe locul 8 în topul celor mai aglomerate orașe din lume, potrivit indexului anual realizat de producătorul de sisteme GPS Tomtom. În Europa suntem pe locul 4. Anul trecut, bucureștenii au pierdut în trafic 150 de ore în plus din cauza aglomerației, viteza medie de deplasare la ora de vârf fiind de circa 17 km/oră. (Hotnews)

6. Mai mult de un miliard de dolari în rachete de umăr, drone kamikaze și dispozitive de vedere pe timp de noapte pe care Statele Unite le-au trimis Ucrainei nu au fost urmărite în mod corespunzător de către oficialii americani, concluzionează un nou raport al Pentagonului, ceea ce ridică temeri că acestea ar putea fi furate sau introduse ilegal. (G4Media)

7. Inflația din SUA a crescut cu 3,4% în ritm anual în luna decembrie, după un avans de 3,1% în luna noiembrie. De la o lună la alta, prețurile de consum au crescut cu 0,3% luna trecută, după un avans de 0,1% în luna noiembrie. (WSJ)

8. Microsoft a depășit Apple si a devenind cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume. Capitalizarea de piață a Microsoft a urcat la $2.875 de miliarde, depășind evaluarea de $2.873 de miliarde a Apple. (Profit.ro)

Din Cronica de Turism: România a înregistrat în primele 11 luni ale anului trecut sosirile a 12,7 milioane de persoane, în creștere cu 11% comparativ cu perioada similară din 2022. 85% dintre turiști au fost români, în timp ce numai 15% dintre turiști provin din străinătate. (News.ro)

9. Niciun atac armat asupra unui stat, indiferent cât de grav este, nu poate justifica încălcarea Convenției privind genocidul, a declarat joi Africa de Sud, în deschiderea audierilor de la Curtea Internațională de Justiție în procesul în care acuză Israelul de genocid. (G4Media)

10. Donald Trump a declarat miercuri că dacă va fi ales preşedinte, angajamentul său faţă de NATO va depinde de modul în care europenii vor trata Statele Unite. Comentariile lui Trump vin după ce comisarul european Thierry Breton a dezvăluit săptămâna aceasta o discuţie purtată în 2020 de fostul preşedinte al SUA cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, căreia îi spusese că Washingtonul nu va ajuta Europa, dacă va fi atacată. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Marcel Ciolacu a mers azi în Israel – Cronica serii
Inflația a ajuns la 15% în iulie, în scădere cu 0,1% față de iunie – Cronica serii
Un comentariu
  • LevSt.
    ian. 11,2024 la 2024-01-11T21:36:51+02:000000005131202401

    „ministerul finantelor a imprumutat 2, 621 miliarde lei…”///”Ce sanse are iohanis sa devina presedinte al CE”„…al doilea om în stat, liderul Senatului, adică nicolae ciucă…”___–-___adica Romania scapa de dracu si da peste frate-sau! Iar daca chiar se va intampla*, incepem sa intelegem cat de rau va ajunge UE, se vede treaba ca Brexit-ul nu le-a spus nimic, totusi, pentru a-l imblanzi, mai probabil ca Viktor Orban, va primi dregatoria…Cu sau fara ihan cu sau fara ciuca, Romania este aproape de colaps, cifrele o spun insa populatia nu poate intelege acest lucru, iar „elitele”(politicul de varf, securitatea, generalii de armata,chiar si popimea de pe turla, etc. )sunt cu bagajele facute pentru stramutare in paradisurile planetei…Datoria publica a tarii a atins in ultimii ani 50% din PIB, desi in 2014 era doar 1 la suta, este evident ca ihan si ceilalti sabotori si tradatori au stiut cum sa joace, probabil ca acesta este si motivul pentru care Germania si Franta l-ar accepta pe iohan ca presedinte la CE, trebuie sa-si scoata agentul din tara, inainte de izbucnirea crizei, care va veni si mai repede datorita circumstantelor regionale… Iar economia romaneasca sta prinsa in doar cateva balamale, practic si majoritatea produselor de baza si stricta necsitate, se importa si inca pe bani imprumutati…(* sa nu uitam criza din 1999-2002 a Uruguayului si a Estoniei, datorita fenomenului de spill over, a problemelor din tarile vecine, Argentina si -respectiv- Rusia, totusi amandoua tarile si-au revenit relativ repede, Uruguay pentru ca avea o economie realistica si o conducere total necorupta, care -la zi- face din Uruguay una dintre cele mai prospere si sigure economii din lume, insa Estonia poate suferi o alta criza, tocmai pentru ca are o economie bazata pe comert si nu pe productii de baza( agricultura, precum in Uruguay) si importa energie, iar gaz, chiar in proportie de aproape suta la suta si tocmai din Rusia!-II- Medici și asistente care și-au cumpărat apartamente din șpaga primită de la cei care voiau să obțină pensii pe caz de boală. Dosar uriaș de corupție…in Gorj…__–___indiferent unde, aceasta situatie trebuie reancadrata juridic, trebui pusa la art. cu ” sabotarea economiei nationale”, pentru ca acordarea de pensii fara justificare, reprezinta sabotaj economic…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău