Comisia Europeană a majorat puternic prognoza de creștere a economiei românești – Cronica serii

1. Comisia Europeană a revizuit în creștere puternică prognoza privind evoluția economiei românești în acest an. Potrivit noii estimări, economia României va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% anul viitor. Anterior, Comisia estima un avans de doar 3,8% pentru 2021 și 4% pentru 2022. (Profit.ro)

2. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat azi că numărul celor vaccinaţi cu ambele doze a trecut de 2,5 milioane. (News.ro)

3. În contextul pandemiei Covid-19, în luna martie 2021 s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere a numărului de decese, după creșterile din lunile noiembrie și decembrie din anul 2020. Două treimi din totalul numărului de decese s-a înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani. Tot în luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 – martie 2021. (Hotnews)

O stire din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință de la Columbia Engineering au creat cel mai mic cip wireless injectabil, vizibil doar la microscop. Cipul, care folosește ultrasunete pentru a funcționa și comunica, poate fi folosit pentru monitorizarea proceselor organismului uman, precum temperatura, tensiunea arterială, glucoza și respirația, având aplicații atât în diagnosticare, cât și în proceduri terapeutice. (TechXplore)

4. Inițiativa legislativă prin care se acordă o zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează, inclusiv elevilor, studenților și militarilor, a primit miercuri raport de admitere de la Comisia de muncă a Senatului. Proiectul, inițiat de deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar, urmează să intre la vot final în plenul Senatului, care este primă Cameră sesizată în acest caz. (G4Media)

5. Proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al CSAT a fost adoptat, miercuri, de comisiile raportoare din Camera Deputaților: comisia IT, cea de apărare și cea juridică. Proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi, fără amendamente, în forma propusă de Guvern. (Hotnews)

Promo: A început  singura olimpiadă la Matematică pentru clasele I-XII cu premii de peste 40.000 de euro și înscriere gratuită. Brio Challenge este locul în care poți în același timp să verifici nivelul copilului tău la matematică  în timp ce el poate câștiga premii așa cum îi plac lui. Etapa de înscrieri se încheie duminică, 16 Mai. Detalii și înscriere aici.

6. Banca Națională a României a păstrat nemodificată dobânda de politică monetară la 1,25%, precum și nivelul curent al facilităților de credit și depozit și rata rezervelor minime obligatorii. Banca centrală vede inflația la peste 3,5% în a doua parte a anului. (Profit.ro)

7. Bugetul municipiului Iaşi a fost adoptat, miercuri, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, după ce un reprezentant USR PLUS a votat în favoarea proiectului, alături de consilierii PNL şi PMP, asigurându-se astfel majoritatea necesară. Consilierii PSD au părăsit sala în momentul votului, iar ceilalţi doi consilieri USR PLUS prezenţi la întrunire s-au abţinut de la vot. Şase consilieri USR PLUS nu au venit la şedinţa extraordinară de consiliu.(News.ro)

8. Prețurile produselor de consum au crescut, în SUA, luna trecută, cu 4,2%, comparativ cu aprilie 2020. Este cea mai mare creștere anuală înregistrată din vara lui 2008 până în prezent. (WSJ)

O stire din Cronica de Turism: Turcia a anunțat că analizează opțiunea de a permite accesul în țară pentru turiștii din România fără necesitatea de a prezenta un test PCR negativ. O astfel de măsură va intra în vigoare în 1 iunie “sau chiar mai devreme”. Oficialii anticipează că între 500.000 și 600.000 de turiști din România se vor caza în Antalya în acest sezon estival, în condițiile în care țara noastră este în primele 20 de state cu cea mai mare prezență de turiști străini în Turcia. (SpotMedia)

9. Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia au dezvoltat un nou material care previne infecțiile în răni: un hidrogel proiectat special pentru a fi eficient împotriva tuturor tipurilor de bacterii, inclusiv a celor rezistente la antibiotice. (Hotnews)

10. Vicepremierul Dan Barna a făcut din nou precizări, miercuri, cu privire la notele de constatate întocmite de către DLAF care l-ar viza şi a precizat că a solicitat oficial să fie informat cu privire la acestea, însă i s-a răspuns că va fi informat ”în termenul legal”. Barna afirmă că, din media, a primit câteva bucăţi din nota de constatare care l-ar viza şi, potrivit acestor documente, i se reproşează că într-unul dintre proiectele europene, trei dintre formularele pentru recrutarea beneficiarulor nu au fost completate faţă în faţă. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv procesul pentru cele 11 hectare retrocedate în Parcul IOR – Cronica serii
Comisia Europeană a aprobat Planul de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău