Comisia Europeană: Forță de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030 – Cronica serii

1. Problemele demografice ale României vor avea un impact negativ asupra pieței muncii, arată Comisia Europeană într-o analiză prezentată luni. Astfel, scăderea natalității, migrația și îmbătrânirea populației vor face ca forța de muncă să scadă cu 8,8% până în 2030. (G4Media)

2. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a pus pe masă discuția despre rediscutarea impozitării companiilor. Conform unor surse, la microîntreprinderi, ca noutate, este luată în calcul eliminarea posibilității de a avea un regim de microîntreprindere în cazul firrmelor fără niciun angajat. Acum este aplicat un impozit de 1% pentru microfirme cu angajați și de 3% pentru cele fără angajați. (Profit.ro)

3. Invadarea Ucrainei de către Rusia ar urma să afecteze negativ economia României, se arată într-un raport publicat luni de Comisia Europeană. Efectele directe negative ale invaziei vor fi probabil limitate, din cauza legăturilor comerciale directe reduse ale României cu Ucraina şi Rusia, în schimb, efectele indirecte ar putea fi considerabile, avertizează Executivul comunitar. (Digi24)

4. Peste 70% dintre angajatorii din regiunea EMEA se îndreaptă către sistemul de lucru hibrid, potrivit studiului realizat anual de CBRE EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa). Studiul arată că 40% dintre români preferă să lucreze în continuare de acasă sau în sistem hibrid. (News.ro)

5. 234 de noi cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în România în ultimele 24 de ore. Practic, este cel mai mic bilanț de cazuri de COVID din 8 august 2021, când s-au înregistrat 208 cazuri. Aproape un sfert dintre cazurile din ultimele 24 de ore sunt în București, 47 de îmbolnăviri. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Hackerii din grupul Conti, susținuți de Rusia, au dublat recompensa pe care o cer după compromiterea cu ransomware a 27 de instituții din Costa Rica. Aceștia vor acum $20 de milioane și spun că sunt hotărâți chiar să dărâme guvernul. (TechCrunch)

6. Primul mini-reactor nuclear din România, dezvoltat de compania americană NuScale, va fi instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. (Profit.ro)

7. Vânzările filialei Gazprom din România, Nis Petrol România SRL, s-au majorat în primul trimestru al acestui an de 2,5 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut în pofida tensiunilor geopolitice și sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană de la declanșarea războiului din Ucraina. Ca urmare a acestor creșteri, România a devenit cea de-a doua piață externă de desfacere a grupului sârbesc NIS Petrol. (Profit.ro)

8. Aflat în vizita oficială la Tokyo, președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite vor interveni militar în cazul în care China va ataca Taiwan-ul. (WSJ)

9. Rusia a primit un plan de pace propus de către Italia şi este pe cale să-l studieze, a anunţat luni, potrivit agenţiilor ruse de presă, adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko. Detaliile acestui plan nu au fost dezvăluite în mod public. (News.ro)

10. Belgia este prima țară care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienții infectați cu variola maimuței, după ce a raportat 4 cazuri pozitive în ultima săptămână. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cartofii s-au scumpit cu aproape 21% din decembrie până luna trecută. Inflația a scăzut la 2,3% – Cronica serii
Prețul benzinei în România a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău