Consiliul Naţional Secuiesc a solicitat, din nou, autonomia teritorială a zonei Ţinutului Secuiesc – Cronica dimineții

1. Consiliul Naţional Secuiesc a solicitat, din nou, autonomia teritorială a zonei Ţinutului Secuiesc, într-o petiţie adresată Parlamentului, Guvernului, dar şi spre informarea preşedintelui Klaus Iohannis. Potrivit Consiliului, autonomia nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc, şi nu este în contradicţie cu Constituţia. (News.ro)

2. Poliția Română l-a dat în urmărire pe Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț și unul dintre cei mai influenți lideri locali ai PSD, după ce nu l-a găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat. Arsene a fost condamnat definitiv vineri la 6 ani și 8 luni de închisoare. (Libertatea)

3. Preşedintele chinez Xi Jinping l-a nominalizat, sâmbătă, pe Li Qiang pentru a deveni premier, în cadrul reuniunii anuale a Parlamentului chinez. Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, fostul şef al Partidului Comunist din Shanghai, cel mai mare oraş al Chinei, îl va înlocui pe Li Keqiang, care se retrage, după ce a servit timp de două mandate de cinci ani. (News.ro)

4. Războiul din Ucraina este condus de interesele mai multor „imperii” și nu doar ale Rusiei, a declarat Papa Francisc într-un interviu publicat vineri. Francisc a spus că războiul este alimentat de „interesele imperiale, nu doar ale imperiului rus, ci și ale imperiilor din alte părți”. Papa și-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu președintele rus Vladimir Putin pentru a obține pacea. (Reuters)

Din Cronica de Tehnologie: Boeing va colabora cu startup-ul Shield AI în scopul dezvoltării unui sistem de AI care să piloteze avioane. Produsul flagship al startup-ului din San Diego înființat în 2015 este un software numit Hivemind, care ar trebui să piloteze avioane singur, fără GPS sau alte forme de comunicații. (Bloomberg)

5. Conform CNN, Rusia a capturat pe câmpul de luptă în Ucraina arme fabricate de SUA şi de alte state din NATO şi le-a expediat Iranului pentru ca industria militară a acestei ţări să încerce să le copieze. (Adevarul)

6. Congresul SUA a adoptat vineri o lege care ordonă serviciilor de informaţii americane să-şi declasifice informaţiile privind originea pandemiei, în timp ce ipoteza unei scurgeri din laborator a revenit în prim plan. (G4Media)

7. Autorităţile sanitare americane au autorizat un nou tratament împotriva migrenei care este administrat cu ajutorul unui spray nazal, a anunţat Pfizer. Tratamentul, care va fi comercializat sub denumirea de Zavzpret, a fost autorizat pentru tratamentul migrenelor severe la adulţi. Medicamentul a demonstrat că are efecte pozitive de calmare a durerii, uneori chiar mai rapid de 15 minute după administrarea unei doze. (Digi24)

8. Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) îl acuză pe ministrul Sportului, Eduard Novak, că şi-a premiat ilegal tatăl după Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfăşurate în perioada 24 august – 6 septembrie 2021. SNST acuză un conflict de interese, abuz în serviciu şi incompatibilitate. “Novak Karoly a fost numit antrenor principal pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Naţional Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcţia de antrenor secund”. (News.ro)

Din Cronica Sportiva: Gimnastul Gabriel Burtanete s-a calificat în finală la sărituri, de pe locul 4, la Cupa Mondială găzduită de Baku. Va fi singura finală pe aparate în care România va fi reprezentată.

9. Autoritățile de reglementare financiare au închis Silicon Valley Bank și au preluat controlul asupra depozitelor sale, a anunțat vineri Federal Deposit Insurance Corp. Este cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară globală din 2008. Nu e clar ce se va întâmpla cu banii companiilor și a persoanelor care au conturi la această bancă. (CNBC)

10. Robotul ION bazat pe Inteligența Artificială (IA) nu este încă finalizat, iar dialogul cu premierul Nicolae Ciucă a fost regizat în ședința de Guvern din 1 martie, a recunoscut Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION și șeful IA al Humans AI, compania care coordonează acest demers. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Evreii ultra ortodocși se odihnesc în Ierusalim, după ce au petrecut de Purim, sărbătoarea care marchează salvarea de la genocidul perșilor. Ohad Zwigenberg/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Der Spiegel: Într-o analiză din 8 noiembrie 2022 elaborată în cadrul Ministerului de Interne austriac nu există nicio mențiune cu privire la o mișcare semnificativă de migrație prin România – Cronica dimineții
România a raportat ieri 44.991 de oameni vindecați de COVID-19 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău