Consiliul UE va vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Consiliul UE va vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ministrul ceh al Afacerilor de Externe, Mikulas Bek, a declarat că statele membre ”se angajează să pregătească terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România”. În schimb, europarlamentarul Guido Reil, din partidul ”Alternative für Deutschland”, a catalogat România drept ”Vestul Sălbatic” în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări. (News.ro)

2. Guvernul a împrumutat în luna septembrie 12,6 miliarde de lei. 3,74 miliarde lei, o sumă destul de mică, a venit de la bănci și investitori mari, piață pe care Ministerul Finanțelor a înregistrat mai multe licitații eșuate, în timp ce de la populație a fost atrasă suma de 2,2 miliarde lei, iar de pe piața externă, 1,35 miliarde euro (6,8 miliarde lei). Totalul împrumuturilor statului urcă astfel la aproximativ 97 miliarde lei până la final de septembrie. Dacă se adaugă cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile ajung la 106,6 miliarde lei. (Profit.ro)

3. Partidul Social Democrat (PSD), cu cele mai multe mandate parlamentare și parte a coaliției de guvernare, a încheiat, pe un an, un contract de consultanță politică, în afaceri publice și în relațiile cu presa, cu firma americană de profil Chartwell Strategy Group. Prețul serviciilor efectuate de americani este de 40.000 de dolari pe lună, prevede contractul, ceea ce ar însemna 480.000 de dolari pe 12 luni. (Profit.ro)

4. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a reproşat miercuri mai multor ţări, în primul rând SUA, că vând la preţuri foarte ridicate gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia. (Digi24)

5. Țările exportatoare de petrol din OPEC+, împreună cu Rusia, au decis cea mai mare reducere a producției zilnice, 2 milioane de barili, de la începutul pandemiei. Decizia a venit în pofida opoziției Statelor Unite și la mai puțin de trei luni de la vizita președintelui Biden în Arabia Saudită. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a declarat: “este evident că această decizie a OPEC+ este luată în coordonare cu Rusia”. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: Două echipe românești vor evolua joi în Conference League, în cadrul etapei a treia din grupe. De la ora 19:45, FCSB joacă în Danemarca, pe terenul celor de la Silkebord, iar CFR se deplasează pe arena celor de la Slavia Praga, de la ora 22:00. Ambele partide se văd pe Pro Arena.

6. Forțele ucrainene au eliberat miercuri alte trei așezări în regiunea sudică Herson, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cele trei așezări eliberate sunt Novovoskresenske, Novohrîhorivka și Petropavlivka, toate situate la nord-estul orașului Herson. (Hotnews)

7. Coreea de Nord a lansat, joi, două noi rachete balistice şi a numit testele de arme „doar o răzbunare” împotriva Washingtonului şi Seulului şi a exerciţiilor lor militare din regiune. Potrivit armatei sud-coreene, două rachete cu rază scurtă de acţiune au fost lansate joi dimineaţă din jurul Phenianului spre Marea Japoniei. Garda de Coastă japoneză a confirmat că a detectat aceste proiectile. Această a şasea lansare în mai puţin de două săptămâni este „absolut inacceptabilă”, a reacţionat imediat premierul japonez Fumio Kishida. (News.ro)

8. Departamentul de Sănătate al SUA a anunțat că va cumpăra, “ca parte a eforturilor de lungă durată, în curs de desfășurare, de a fi mai bine pregătiți pentru a salva vieți în urma urgențelor radiologice și nucleare”, un medicament care tratează leziunile celulelor sanguine care însoțesc sindromul de radiații acute la pacienții adulți și copii. Valoarea achiziției este de $290 milioane. (Link)

9. Royal College of Nursing, sindicatul asistentelor medicale din Marea Britanie, a recomandat celor 300.000 de membri inițierea unei greve, pentru prima oară în ultimii 106. Greva nu ar afecta urgențele medicale. Sindicatul a cerut o creștere salarială de 5% peste inflația de 12%. (BBC)

10. Oficiali americani din serviciile secrete au declarat pentru The New York Times că Statele Unite nu au fost la curent din timp cu planul unor oficiali ucraineni de asasinare a Dariei Dughina, altfel, s-ar fi opus. Kievul ar fi fost admonestat după atentat. Agențiile de informații ale Statelor Unite au convingerea că o parte a guvernului ucrainean a autorizat atacul cu mașină-capcană de lângă Moscova din august, în care a murit Daria Dughina, fiica unui naționalist rus proeminent, considerat cândva și „ideologul lui Putin. Atacul reprezintă un element al unei campanii secrete despre care oficialii americani se tem că ar putea extinde conflictul. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Copiii se joacă pe străzile inundate din Nonthaburi, Thailanda. Chalinee Thirasupa/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Elevii italieni vor avea cursuri despre schimbările climatice – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Microsoft depășește Amazon și redevine a doua cea mai valoroasă companie din lume

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău