Statele Unite nu sunt pregătite să furnizeze Ucrainei cele mai avansate şi puternice tancuri, Abrams – Cronica dimineții

1. Modelul de creștere economică al României, bazat pe consum din import, pare să fi ajuns la apogeu. O analiză pe ultimii 5 ani arată că valoarea nominală a creșterii economice merge umăr la umăr cu valoarea sumelor contractate ca datorii și a dobînzilor aferente. Simplificând, banii împrumutați ajung în consumul care producere creșterea economică, care se duce în importuri, care presează deficitul de cont curent și influențează costurile cu care se împrumută banii. Ceea ce și explică recordurile anului 2022: record la deficitul comercial, record la deficitul de cont curent, recorduri la costurile de împrumut, record la datoria publică. Este motivul pentru care, numai aparent paradoxal, România nu găsește bani decât foarte scump, în ciuda creșterii economice de top. (Cursdeguvernare)

2. Creditarea în lei s-a răcit accelerat în toamna anului trecut, pe măsură ce dobânzile cerute de bănci la împrumuturi au crescut, după înăsprirea politicii monetare. În cazul firmelor, împrumuturile mai mici în lei au fost compensate cu finanțare mai multă în euro. (Profit.ro)

3. Germania va fi de acord ca tancurile Leopard să fie trimise în Ucraina, dacă Statele Unite acceptă să trimită propriile tancuri de luptă Kievului, a declarat o sursă guvernamentală germană. Germania are drept de veto asupra oricărei decizii de a trimite Ucrainei tancurile sale Leopard. Aproximativ 2000 de astfel de tancuri se află în dotarea armatelor aliate NATO din întreaga Europă (WSJ).

4. Statele Unite nu sunt pregătite să furnizeze Ucrainei cele mai avansate şi puternice tancuri, Abrams, a declarat miercuri un înalt responsabil de la Pentagon, justificând acest refuz prin chestiuni de întreţinere şi instruire. (News.ro)

5. Administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi unde se află aproximativ 70.000 de soldaţi ruşi şi mai multe baze militare importante ale Moscovei, relatează The New York Times. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Irina Begu, favorită 27 şi locul 30 WTA, s-a calificat în turul doi la turneul de grand slam Australian Open. Ea a învins-o în primul tur pe americanca Elizabeth Mandlik, locul 129 WTA, scor 3-6, 7-6 (1), 6-2, în două ore şi 38 de minute. Ea va evolua joi dimineața în faza următoare, cu Laura Siegemund (Germania, 158 WTA).

6. Bulgaria, una dintre cei mai sărace ţări din UE şi mult timp percepută ca fiind pro-Moscova, a ajutat Ucraina să supravieţuiască atacului Rusiei, la începutul războiului, furnizându-i în secret cantităţi mari de motorină şi muniţie, de care avea nevoie disperată, au declarat politicienii care erau atunci la conducere la Sofia şi care au luat această decizie. Dezvăluirile lor au fost confirmate de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. (News.ro)

7. Prețurile au crescut imediat ce Croația a trecut de la kuna la euro, începând cu 1 ianuarie 2023, pe măsură ce comercianții au rotunjit, în sus, prețurile afișate în noua monedă. Aceasta a determinat Guvernul de la Zagreb să ia măsuri împotriva comercianților în data de 5 ianuarie, avertizându-i că va recurge la amenzi, anularea subvențiilor la energie sau majorări de taxe dacă nu readuc prețurile la nivelul la care erau înainte de trecerea la euro. (Profit.ro)

8. Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, a anunțat că își dă demisia, motivându-și gestul prin faptul că nu mai are energie pentru a câștiga alegerile programate în octombrie. Ea se așteaptă ca partidul să nominalizeze un nou lider, care va deveni premier, până pe 7 februarie. (CNN)

9. Wall Street Journal scrie că aproximativ 600 de agenții guvernamentale din SUA au acces la un sistem prin care pot vedea schimburile de bani private ale populației din SUA și alte 20 de țări, fără aprobarea unui judecător. (WSJ)

10. Janssen Pharmaceuticals a anunțat că a oprit testele clinice pentru vaccinul împotriva HIV după ce experți independenți au constatat că este ineficient. Vaccinul dezvoltat de Janssen Pharmaceuticals era singurul vaccin împotriva HIV aflat în testele clinice finale. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Franța va fi paralizată azi de o grevă generală în semn de protest față de decizia președintelui Macron de a crește la 64 de ani vârsta necesară pensionarii. Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de state candidate la aderarea la UE – Cronica dimineții
Mircea Diaconu vrea interzicerea telefoanelor mobile în școli și revenirea la uniformele școlare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău