Consumul de apă al Microsoft a crescut anul trecut cu 34%, în mare parte din cauza AI-ului – Cronica de Tehnologie

1. Oamenii de știință chinezi anunță un progres important în direcția dezvoltării procesoarelor practice pentru computerele cuantice. Dacă până acum era posibilă legarea a doar doi atomi, aceștia au reușit să lege cu succes opt și zece atomi în blocuri bidimensionale și lanțuri unidimensionale. (SCMP)

2. Coinbase își va închide serviciile din India pe 25 septembrie. Compania a trimis deja clienților mesaje în care le recomandă acestora să-și retragă fondurile până atunci. (TechCrunch)

3. Pe fondul cererii puternice din partea investitorilor, Arm vrea să vândă acțiuni cu $47 – $51 sau chiar mai scump, urmărind să fie evaluată la $54.5 miliarde. Nu vor fi vândute, însă, acțiuni în plus, deoarece SoftBank vrea să-și păstreze o cotă de 90,6%. (Reuters)

4. Apple își va prezenta marți seara noua serie de smartphone-uri iPhone 15. Compusă din patru modele, toate așteptate să aibă USB-C, noua serie va marca creșterea diferenței funcționale dintre modelele Pro și celelalte două. Cu aceeași ocazie, compania este așteptată să prezinte Apple Watch Series 9, cu un nou cip și noi senzori. (Bloomberg)

5. Hackerii nord-coreeni atacă experții în securitate cibernetică prin intermediul unei vulnerabilități 0-day. Experții sunt vizați pe baza unei găuri de securitate dintr-un software special, iar codul hackerilor este similar unuia folosit anterior de hackerii sprijiniți de guvernul din Coreea de Nord. (ArsTechnica)

6. Meta lucrează la un nou model lingvistic, de câteva ori mai puternic decât Llama 2, pe care să-l lanseze anul viitor. Compania, care-și propune să ofere un LLM la fel de performant ca GPT-4, dar open-source, a început să construiască centrele de date necesare. (WSJ)

7. Instacart țintește o evaluare între $8.6 miliarde și $9.3 miliarde în urma listării la bursă. Valoarea este mult mai mică decât cele $39 de miliarde la cât era evaluată compania în martie 2021. (WSJ)

8. Consumul de apă realizat de Microsoft a crescut anul trecut cu 34%, în mare parte din cauza AI-ului. Asemenea, Google a consumat în 2022 cu 20% mai multă apă. La fiecare 5 – 50 de întrebări, ChatGPT consumă și el jumătate de litru de apă. (AP)

9. Amazon cere acum autorilor înscriși în programul de ebook-uri al companiei să anunțe din timp dacă creațiile lor includ materiale produse cu ajutorul inteligenței artificiale. Authors Guild și alte grupuri, care au făcut presiuni pentru o astfel de reglementare, numesc decizia un prim pas în direcția descurajării proliferării cărților generate de computer. (AP)

10. Uber lucrează la o aplicație prin care pot fi angajați oameni pentru diverse sarcini. La fel ca aplicația Uber, viitorul serviciu va funcționa pe baza localizării și va determina prețul în funcție de durata sarcinii. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
OpenAi a anunțat un nou model lingvistic, numit GPT-4o
Oamenii de știință au reușit să dezvolte roboți minusculi, din celule traheale umane, care pot să repare țesutul neuronal deteriorat – Cronica de Tehnologie