Costurile de împrumut ale României cresc vertiginos pe fondul războiului din Ucraina si au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani – Cronica de Business

1. Dobânzile pe termen lung plătite de România pentru finanțarea în lei și-au accelerat creșterea în contextul aversiunii la risc aduse de agresiunea rusească din Ucraina. Randamentele la 10 ani sunt de mai bine de două ori mai mari decât erau în urmă cu un an și au atins cel mai ridicat nivel al ultimilor 9 ani. (Profit.ro)

2. Acțiunile globale au pierdut $2,9 miliarde din valoare săptămână trecută, deoarece războiul ar putea declanșa un șoc stagflaționist major. Economiștii și-au redus previziunile de creștere și au ridicat previziunile privind inflația. Acțiunile globale valorează acum $110 de miliarde de dolari, egal cu 130% din PIB-ul global, ceea ce pare scump pentru situația actuală, după invazia Rusiei în Ucraina. (Link)

3. Carburanții s-au scumpit de la începutul acestui an cu aproape20%, în principal ca urmare a aprecierii cotațiilor internaționale. Prețul benzinei și în special al motorinei va continua să crescă, efectele invadării Ucrainei de către Rusia nefiind încă facturate în prețul la pompă. Cu toate acestea, România este printre cele mai ieftine state europene, prețuri mai reduse la benzină și motorină înregistrându-se doar în Bulgaria, Ungaria și Polonia. (Profit.ro)

4. Prețul gazelor naturale a ajuns de 5 ori mai mare în Europa comparativ cu SUA, în principal ca efect al invaziei ruse din Ucraina. (Link)

5. Dacă Europa nu va mai primi gaz rusesc, primele dificultăţi ar apărea odată cu umplerea rezervoarelor pentru iarna viitoare, a avertizat, duminică, directorul general al companiei Engie, Catherine MacGregor, într-un interviu pentru publicaţia franceză Echos. (News.ro)

Din Cronica diminetii: Prețul petrolului Brent a crescut, în această dimineață, cu 18%, în câteva minute, ajungând la $139 per baril. A fost reacția pieței la imformația că SUA discută cu aliații europeni interzicerea importului de petrol rusesc. (Bloomberg)

6. Rusia a declarat duminică că plata obligaţiunilor suverane va depinde de sancţiunile impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei, ridicând posibilitatea primului său default al obligaţiunilor din anii care au urmat revoluţiei bolşevice din 1917. (News.ro)

7. China a anunțat că urmărește o creștere de „aproximativ 5,5%” pentru 2022 a produsului intern brut. Ar fi cea mai scăzută creștere din 1990 până în prezent. Bănci precum J.P. Morgan se așteaptă la o reducere cu un punct procentual al PIB-ului global, ca o consecință a invaziei Rusiei asupra Ucrainei. (Bloomberg)

8. Ratele ipotecare din SUA, ca medie lunară, au crescut la cel mai înalt nivel de până acum, ajungând la $1.230 pentru un împrumut pe 30 de ani, cu rată fixă. Creșterea, comparativ cu un an în urmă, este de 36%. Prețul unei case obișnuită a crescut, În ultimul an, în SUA, cu aproape 20%, de la aproximativ $272.000 la $326.000. (Bloomberg)

9. Cardurile emise de Visa și Mastercard vor mai putea fi folosite în Rusia până la data expirării și nu vor mai putea fi folosite în afara țării. Băncile rusești vor emite cardurile sub sigla rusească Mir și analizează schema chineză UnionPay. Tranzacțiile din interiorul Rusiei cu carduri emise de băncile rusești vor fi procesate în sistemul național de plată. Banca centrală a Rusiei spune că plasticele vor putea fi folosite în continuare în interiorul Rusiei până la momentul expirării, după care vor fi emise carduri sub egida companiei rusești Mir. Pe de altă parte, cardurile Visa și Mastercard integrate în serviciile de plată Apple, Google și Samsung nu vor mai funcționa (Profit.ro). American Express a anunţat că suspendă “toate operaţiunile” în Rusia şi în Belarus. (News.ro)

10. Grupul alimentar francez Danone a anunţat că suspendă investiţiile în Rusia şi că una dintre cele două fabrici ale sale din Ucraina a fost închisă, în urma invaziei ruse în Ucraina. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
UE a importat haine de €80 miliarde în 2019 – Cronica de Business
Papalekas pleacă de la șefia Globalworth – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău