Costurile de împrumut în lei ale guvernului au crescut și se apropie de pragurile de acum 8 ani – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că testarea pe bază de salivă nu este obligatorie, dar reprezintă o modalitate prin care putem contribui la siguranţa sanitară în şcoli. Ministrul face apel la părinţi să accepte testarea şi să comunice rezultatele corecte. (News.ro)

2. Premierul propus de PNL în coaliţia PNL-PSD şi UDMR, Nicolae Ciucă a declarat, după câteva ore de negocieri, că s-a stabilit procentul de 7% pentru investiţii, în bugetul pe anul viitor, care va fi prevăzut în programul de guvernare. (News.ro)

3. Costurile de împrumut în lei ale guvernului au crescut pe toate scadențele – au depășit nivelul de dinaintea crizei COVID precum și vârful din timpul guvernelor PSD și se apropie de pragurile de acum 8 ani, când dobânda cheie era însă mult mai ridicată. (Profit.ro)

4. Un stat membru poate solicita modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență numai în cazuri excepționale, precum dezastrele naturale de dimensiuni istorice, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Accentul trebuie să se îndrepte acum către implementarea reformelor și a investițiilor, iar orice cerere de modificare a Planului ar întârzia grav implementarea acestuia, mai spune reprezentantul CE. PSD, care va intra la guvernare alături de PNL și UDMR, a anunțat că vrea renegocierea PNRR. (Hotnews)

5. Premierul interimar Florin Cîțu l-a demis pe președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Claudiu Daniel Dolot, care fusese numit în fruntea ANPC în luna februarie. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: David Popovici este unul dintre cei cinci finalişti pentru titlul de cel mai bun tânăr sportiv european în 2021. News.ro

6. Două regiuni austriece vor impune măsuri restrictive pentru toţi locuitorii începând de săptămâna viitoare, pentru a reduce rata crescândă a infecţiei cu coronavirus. Guvernatorul conservator al Oberösterreich a spus că, dacă nu există un blocaj la nivel naţional, regiunea va intra „într-un lockdown de câteva săptămâni de săptămâna viitoare”. Regiunea Salzburg a fost, de asemenea, de acord să se alăture acestor măsuri, anunţând că acestea sunt necesare „având în vedere creşterea accentuată continuă a noilor infecţii cu coronavirus”. (News.ro)

7. Administrația Biden a suspendat ordinul care obligă companiile cu peste 100 de angajați să-i accepte la lucru doar pe cei vaccinați sau care prezintă test negativ. Suspendarea vine după ce un tribunal federal a anulat această decizie. (CNBC)

8. Germania vrea să facă obligatorie vaccinarea anti-Covid pentru personalul spitalelor și caselor de bătrâni, în contextul în care țara a început deja să transfere pacienți Covid în străinătate. (Hotnews)

9. Apple și-ar putea lansa mașina autonomă cel mai devreme în 2025. Mașina ar urma să fie complet autonomă, fără pedale și fără volan. (Bloomberg)

10. Un profesor chinez de la universitatea din Copenhaga a condus cercetări genetice pentru armata Chinei fără să anunțe universitatea de acest lucru. El este și angajatul unei mari companii chineze care activează în domeniul geneticii. (Reuters)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Vot in Parlamentul European pentru statul de drept din Romania
Ministerul Transporturilor: Începând de joi vor fi ridicate restricţiile de circulaţie de pe Autostrada Soarelui – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău