Florin Cîţu este propunerea PNL pentru postul de prim-ministru – Cronica dimineții

1. Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat oficial, miercuri seară, că Florin Cîţu este propunerea PNL pentru postul de prim-ministru. Biroul Politic Naţional al PNL s-a reunit miercuri, de la ora 18.00 în sistem de videoconferinţă şi a decis prin vot, cu o singură abţinere, să-l propună pe actualul ministru de Finanţe pentru a forma Guvernul. Ludovic Orban a relatat că a fost sugestia preşedintelui Klaus Iohannis ca fiecare să scrie separat, fără să vadă, propunerea de premier şi au scris amândoi acelaşi nume. (News.ro)

2. Rezultatele finale ale alegerilor din 6 decembrie arată că PSD a câştigat scrutinul, fiind urmat de PNL, USR PLUS, AUR şi UDMR. La Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 28,9%, PNL – 25,19%, USR-PLUS – 15,37%, AUR – 9,08%, iar UDMR – 5,74%. PMP şi Pro România nu au întrunit pragul electoral. Situaţia este similară şi la senat. (News.ro)

3. Peste 3400 de blocuri din București au rămas fără apă caldă și căldură în plină iarnă. Pe site-ul regiei de termoficare, lista imobilelor fără agent termic are 28 de pagini. În plus, două termocentrale din Capitală nu furnizează agent termic în parametri.Termoenergetica și ELCEN au anunțat lucrări de mentenanță, dar sunt slabe șanse ca aceastea să dea rezultate pentru lunile de iarnă. (Link)

Una din Cronica de Business: Amazon ia în considerare o investiție de aproape $100 milioane în lanțul de farmacii indian Apollo Pharmacy. Compania ar intra în competiție directă cu giganții Reliance Industries și Tata Group pe piața de profil din India. (Reuters)

4. Vicepreşedintele USR Cătălin Drulă a declarat că partidul a luat act de faptul că liberalii au votat ca propunerea de premier să fie Florin Cîţu şi a adăugat că USR-PLUS va merge la Cotroceni cu propunerea Dacian Cioloş pentru şefia noului Guvern. El a mai spus că nu a existat încă o discuţie formală sau informală cu PNL. (News.ro)

5. Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2020 cu 5,68% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, conform datelor publicate de INS. Aparent, ritmul de creștere al acestui indicator s-a redus considerabil, dar decalajul față de evoluția productivității muncii s-a păstrat aproape de nivelul consemnat anul trecut, undeva în jur de 13%. Astfel, acest indicator-cheie pentru economie s-a mai „calmat”, după ce România stabilise în 2019 un nivel record pe plan european, mai mult decât dublu față de limita de siguranță impusă prin tabloul de bord al UE (+24,5% față de maxim 12% pentru țările non-euro și 9% pentru Zona Euro). (Cursdeguvernare)

6. Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, a anunțat că marți, 8 decembrie 2020, au fost înregistrate cele mai ridicate valori instantanee de consum al energiei electrice de la începutul anului și până în prezent, respectiv de 9.389 MW. La nivelul Municipiului București, consumul a atins 1.400 MW. (Profit.ro)

7. Directorul serviciilor medicale din Stockholm a cerut ajutorul autorităților guvernamentale pentru a trimite personal medical în condițiile în care capitala Suediei nu face față celui de-al doilea val al pandemiei. 83 de pacienți sunt internați la terapie intensivă, ceea ce a dus la blocarea sistemului. (Reuters)

Una din Cronica Sportivă: România debutează astăzi în Main Round-ul Campionatului European de handbal feminin, împotriva Croației, de la ora 19.15. Croația este surpriza de până acum a Europenelor, având trei victorii din trei posibile. Clasamentului grupei României este, înaintea primelor meciuri: 1. Norvegia – 4 puncte; 2. Croația – 4 puncte; 3. Olanda – 2 puncte; 4. Germania – 2 puncte; 5. Ungaria – 0 puncte; 6. România – 0 puncte. (Gsp.ro)

8. Federal Trade Commission și procurorii generali din 48 de state americane au dat în judecată Facebook pentru practici anticoncurențiale și monopol. Autoritățile reclamă o strategie de a bloca și achiziționa orice platformă care ar putea pune în pericol dominația Facebook. Comisia cere ca achizițiile Instagram și WhatsApp să fie anulate, iar acestea să devină companii separate. (CNBC)

9. Hunter Biden, fiul președintelui ales Joe Biden, a anunțat că este obiectul unei anchete federale, în statul Delaware, asupra situației sale fiscale și a felului în care și-a gestionat taxele. (WSJ)

10. Biserica Catolică a Franței a suferit în 2020, odată cu închiderea parțială sau totală a bisericilor, „un șoc real” financiar, înregistrând o scădere de până la 40% din resursele parohiilor sale, a anunțat miercuri Conferința episcopilor din Franța. Pierderea netă a Bisericii în 2020 este estimată la 90 de milioane de euro. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Coperta ediției de săptămâna viitoare a reviste New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Belgiei: Următoarele cinci, până la zece ierni ar putea fi dificile în Europa – Cronica dimineții
În Romania, vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi gratuită – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău