Creșterea salariului minim brut la 3700 de lei, de la 1 iulie, ar putea fi însoțită de netaxarea a 300 de lei – Cronica serii

1. Creșterea salariului minim brut la 3700 de lei, de la 1 iulie, ar putea fi însoțită de netaxarea a 300 de lei, față de nivelul de 200 de lei în prezent, solicitare venită din partea IMM-urilor, sprijinită de PNL. Premierul Ciolacu a declarat că susține acest lucru, dar trebuie să discute cu ministrul PNL al Finanțelor pentru a vedea impactul bugetar. (Profit.ro)

2. Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii, cu o cotă de 37%, urmat de Emil Boc, Victor Ponta, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, conform unui sondaj realizat de INSCOP. Topul notorietăţii este deschis de Victor Ponta, de care au auzit 96,4% dintre cei chestionaţi, iar pe locul al doilea este Diana Şoşoacă (95%). (News.ro)

3. Delistarea unui produs românesc cu preț mai mic decât cel achiziționat ulterior de către retailer din import ar putea fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de act normativ la care se lucrează în Ministerul Agriculturii, a anunțat ministrul Florin Barbu. (Profit.ro)

4. Solicitanţii de azil pot rămâne în România până la finalizarea procedurii, conform unui act normativ promulgat miercuri de președintele Klaus Iohannis. (Hotnews)

5. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri că românii pot călători, deja, în Turcia doar cu buletinul, mulţumind autorităţilor de la Ankara pentru promptitudinea cu care au aplicat măsura convenită săptămâna trecută cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: 52% dintre răspunsurile ChatGPT din domeniul programării sunt greșite, arată un studiu publicat de cercetătorii de la Purdue University. Studiul, care a analizat 517 întrebări de pe Stack Overflow, mai arată și că, în 78% dintre cazuri, răspunsurile ChatGPT sunt inconsistente. (Futurism)

6. Nivelul datoriilor, la nivel global, așa cum a fost măsurat de Institutul de Finanțe Internaționale, a ajuns la $315.000 miliarde luna aceasta. Creșterea datoriilor din pandemie până în prezent a fost cea mai mare și cea mai rapidă creștere de la al Doilea Război Mondial. (CNBC)

​7. Țările occidentale i-au cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu facă presiuni în mod individual asupra aliaților pentru a sprijini un calendar clar pentru aderarea Ucrainei la NATO, relatează ziarul britanic The Telegraph și publicația independentă rusă Meduza. (Hotnews)

8. Sancțiunile asupra Rusiei funcționează în Vest dar nu au niciun impact în restul lumii, iar încercările de a opri fluxul de afaceri nu fac decât să-l redirecționeze în altă parte, a declarat președintele principalului centru comercial din Dubai. „Sancțiunile încetinesc economia, nu o opresc niciodată”, a spus Hamad Buamim, fostul președinte al Camerei de Comerț din Dubai. „Comerțul se adaptează, continuă să funcționeze, pur și simplu „curge” într-un mod diferit”. (FT)

9. Zborul companiei Singapore Airlines, afectat de turbulențe puternice, a suferit o schimbare rapidă a forței gravitaționale și o scădere a altitudinii de 54 de metri în patru secunde, potrivit unei investigații. (G4Media)

10. Senatul francez a adoptat un text de lege pentru reglementarea tranziţiei de gen înaintea vârstei de 18 ani, o iniţiativă a Partidului Les Républicains, de opoziţie. Această iniţiativă a senatoarei LR Jacqueline Eustache-Brinio prevede o interzicere a tratamentelor hormonale minorilor şi un control strict al prescierii „blocanţilor pubertăţii”, molecule care permit suspendarea dezvoltării caracterelor sexuale secundare (sâni, voce, pilozitate) ale genului copilului cu care acesta nu se identifică. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Românii au o putere de cumpărare peste cea a grecilor, a ungurilor și a bulgarilor – Cronica serii
Prețul pâinii a crescut cu 18% în UE, în ultimul an – Cronica serii