Cronica de Business – Guvernul japonez și Nissan resping propunerea Renault de a fuziona

Inaugurez astăzi o nouă Cronică, cea de Business. Începem cu 5 știri, zilnic, de luni până vineri, urmând să decid cum continuam în funcție de feedbackul vostru. M-ar ajuta să-mi spuneți când preferați sa fie publicată, dimineata sau după 17. Mulțumesc.

1. Guvernul japonez și Nissan au respins interesul Renault de a fuziona cu gigantul auto. Refuzul vine în contextul în care fostul lider Nissan, Carlos Ghosn, derulase astfel de discuții, oprite abrupt odată cu arestarea acestuia în Noiembrie 2018. Cele două companii dețin deja participații semnificative una în cadrul celeilalte. (FT)

2. Uber vizează o evaluare de $91.5 miliarde în cadrul ofertei publice inițiale pe care se pregătește să o deruleze. Deși a înregistrat pierderi de $1 miliard doar în primul trimestru al anului, bancherii de investiții plasau valoarea companiei la un nivel mai agresiv de $120 miliarde, semnificativ peste cifra de $76 miliarde utilizată de companie în 2018, când a atras ultima dată fonduri de la investitori. (Reuters)

3. Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite (faimosul și temutul IRS) a plătit $312 milioane informatorilor (așa-numiții “whistleblowers”) anul trecut, dintre care circa $100 milioane unei singure persoane. Recordul precedent fusese atins în 2012, când au fost acordate recompense în valoare de $125 milioane. (WSJ)

4. Câțiva clienți ai Credit Suisse au cumpărat reclame în Financial Times pentru a pune presiune pe instituția financiară. Reclamele fac referire la frauda în valoare de peste $140m derulată de o fostă angajată a băncii, între timp condamnată. Clienții afectați susțin că pierderile înregistrate sunt, de fapt, mai mari și că banca nu a divulgat toate informațiile pe care le deține în acest caz. (Bloomberg)

5. Escroaca Anna Sorokin, devenită faimoasă pentru stilul de viață extravagant pe banii altora în New York, a fost găsită vinovată pentru mai multe capete de acuzare, printre care fraudă. Potrivit avocatului său, Sorokin riscă între 5 și 15 ani de închisoare pentru înșelăciune la adresa mai multor companii (printre care hoteluri și bănci) și persoane fizice. (Bloomberg)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Costurile de împrumut ale României cresc vertiginos pe fondul războiului din Ucraina si au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani – Cronica de Business
60% dintre firmele din Japonia, afectate de coronavirus – Cronica de Business
3 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău