Cronică de Tehnologie – Intel anunță Aurora, primul supercomputer cu viteză de peste un exaflop

1. Apple a lansat două noi versiuni ale tabletelor iPad Air (10.5-Inch) și iPad Mini (7.9-Inch). Ambele au la bază chipsetul A12 Bionic și suportă Apple Pencil. Prețurile încep de la $400 pentru iPad Mini și $500 pentru iPad Air (wireless cu 64 GB spațiu de stocare). (Profit.ro)

2. Sistemul de moderare al YouTube nu a făcut față în cazul atacului din Noua Zeelandă. Transmisiunea live de pe Facebook a fost preluată și postată pe YouTube într-un număr atât de mare, încât algoritmul și moderatorii site-ului nu au putut șterge filmările la fel de repede cum erau postate. Conform YouTube, atacul de la cele două moschei a avut cea mai mare rată de upload dintre toate tragediile din ultimii ani, fiind creată special în scopul viralizării. (The Washington Post)

3. Intel a anunțat că va construi primul supercomputer cu viteză de peste un exaflop (un miliard de miliarde de calcule pe secundă) din Statele Unite. Numit Aurora, sistemul a cărui construcție a costat peste $500 milioane va fi disponibil în 2021 și va fi folosit de Argonne National Laboratory din Chicago. (Venture Beat)

4. Hackerii au reușit să fure între $15 și $20 milioane de la mai multe bănci mexicane. Atacurile au fost executate prin coordonarea acțiunilor digitale cu cele din sediul băncilor. Meticulozitatea acțiunilor hackerilor îi face pe specialiști să creează că acestea au fost planificate cu mai mulți ani înainte (Wired).

5. Uber a folosit un spyware pentru a lăsa fără șoferi GoCatch, unul din principalii concurenți din Australia. Numit Surfcam, spyware-ul a fost creat în sediul Uber din Australia. Existența acestuia a fost confirmată de un executiv al companiei, care a spus că angajatul respectiv nu a avut acordul Uber pentru a ataca astfel GoCatch. (ABC News)

6. Conform unui studiu recent, creierul uman este capabil să simtă câmpul magnetic al Pământului, o capacitate numită magnetorecepție. Capacitatea documentată la multe specii de animale este pentru prima oară susținută științific în cazul omului, însă mai sunt necesare alte cercetări pentru a se vedea dacă aceasta influențează comportamentul, abilitățile sau orientarea în spațiu a oamenilor. (Gizmodo)

7. Revolut își informează utilizatorii europeni că în cazul unui Brexit fără acord fondurile acestora vor fi transferate la o filială autorizată din Uniunea Europeană. Pentru utilizatorii din Marea Britanie nu se va schimba nimic. (Revolut)

8. Xiaomi a lansat Black Shark 2, un smartphone cu ecran OLED ce poate face diferența între nivele diferite de presiune. Smartphone-ul de gaming va aplica această tehnologie pentru a adăuga patru funcții suplimentare în fiecare din cele patru colțuri ale ecranului, care vor reacționa la o apăsare mai puternică. (Profit.ro)

9. Universitatea Stanford va lansa Stanford Institute for Human-Centered Artificial Intelligence, o instituție care va aduce împreună autoritățile, studenții și cercetătorii din domeniul inteligenței artificiale, pentru a crea un cadru de dezvoltare bazat pe principii etice. (The Washington Post)

10. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat două legi care autorizează blocarea și penalizarea site-urilor ce publică știri false și materiale jignitoare la adresa autorităților. Putin a ignorat Consiliul Prezidențial pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului din Rusia, care sugera ca legea să fie retrimisă către Parlament pentru modificare, citând Convenția Europeană a Drepturilor Omului. (RFERL)

Ți-ar mai putea plăcea
15% dintre recomandările care apar în feed-ul Facebook sunt făcute de AI-ul Meta – Cronica de Tehnologie
Streaming-ul live a crescut în luna aprilie cu 99% față de anul trecut – Cronica de Tehnologie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău