Un comisar FCC a cerut Apple și Google să elimine TikTok din magazinele de aplicații pentru iPhone și Android – Cronica de Tehnologie

1. Un comisar FCC a cerut Apple și Google să elimine TikTok din magazinele de aplicații pentru iPhone și Android. Acesta susține că aplicația chineză ascunde, în spatele unei platforme sociale, instrumente sofisticate de supraveghere care colectează date pentru China și cere un răspuns de la cele două companii până pe 8 iulie. (CNBC)

2. Planned Parenthood, la care unii dintre americani au apelat după eliminarea dreptului la avort, partajează datele personale cu Facebook, Google și TikTok, printre alții. Trackere ce trimit către aceste companii IP-uri și alte informații există în paginile care facilitează realizarea programărilor. (Washington Post)

3. Samsung începe să dezvolte cipuri pe 3nm, devansând TSMC și devenind prima companie care va produce în masă cele mai avansate cipuri. Comparativ cu cipurile pe 5nm, acestea vor aduce un spor de performanță de 23% și vor reduce consumul cu până la 45%. (Bloomberg)

4. Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord provizoriu privind măsurile împotriva folosirii monedelor digitale pentru spălarea banilor. Scopul viitoarelor reguli este ca tranzacțiile să poată fi mereu urmărite, iar cele suspecte să poată fi blocate. Companiile crypto vor trebui să obțină și să furnizeze datele utilizatorilor la cererea autorităților, regulă care se va aplica și portofelelor digitale în cazul tranzacțiilor de peste €1.000. (Bloomberg)

5. Routerele mai multor producători, printre care Cisco, Netgear și Asus, au fost vizate în ultimii doi ani de atacuri cu un malware prin care se preia de la distanță controlul sistemelor cu Windows, Linux și macOS. Dat fiind nivelul de sofisticare al atacurilor, experții cred că în spatele acestora se află un guvern. (ArsTechnica)

6. NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) s-a dotat cu două noi supercomputere, triplându-și capacitatea de calcul folosită pentru prezicerea fenomenelor meteo. Cu o capacitate de 12.1 petaflops (fiecare), cele două au costat $505 milioane. (Engadget)

7. Un nou design pentru bateriile cu ioni de sodiu și fără anod promite un sistem de stocare a energiei mai durabil și mai rentabil. Un prim experiment a produs o baterie cu o densitate energetică de 200 Wh pe kilogram, mai mare și decât a bateriilor bazate pe grafit. Pentru că sodiul se găsește din belșug, producția va fi mai ușoară și mai ieftină. (TechXplore)

8. Pe 12 iulie, NASA va prezenta cea mai îndepărtată imagine a universului obținută vreodată. Imaginea este realizată de telescopul James Webb, care, grație unei oglinzi principale imense și a instrumentelor care focalizează în infraroșu, bate mai departe decât orice telescop de până acum. (Phys)

9. Snapchat începe să ofere abonamentul Snapchat Plus, care, pentru $4 pe lună, aduce doar câteva upgrade-uri minore, precum schimbarea pictogramei aplicației și afișarea permanentă a unui prieten în fruntea listei de chat-uri. Vor fi adăugate și alte beneficii în timp, însă, Snapchat a făcut clar faptul că blocarea reclamelor nu se va afla printre acestea. (The Verge)

10. Firefox începe să elimine automat parametrii generați pentru urmărirea URL-urilor de Facebook și alte platforme, printre care Marketo, Olytics și HubSpot. Numită „Query Parameter Stripping”, această facilitate este integrată în sistemul „Strict” de „Enhanced Tracking Protection”, care oferă cel mai înalt nivel de intimitate, dar cu riscul stricării unora dintre funcțiile legitime ale site-urilor vizitate. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Aplicația dezvoltată de Germania pentru urmărirea contactelor a costat €20 milioane – Cronică de Tehnologie
Peste 200 de cărți electronice care-l au printre autori pe ChatGPT sunt listate în prezent în Kindle Store – Cronica de Tehnologie