Cronica diminetii – 2018 este cel de al 29-lea an de declin al populației României

1. 2018 este cel de al 29-lea an de declin al populației României, cauzată de o scădere naturală apropiată de 70 de mii locuitori și o migrație externă negativă la nivelul anului 2017, de 55 mii persoane. Depopularea țării a intrat într-o fază nouă, cu o pierdere anuală care depășește 100 de mii locuitori. (Interviu)

2. Ambasadorul Statelor Unite în China a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe chinez unde i s-a cerut ca Statele Unite să-și retragă mandatul de arestare pentru directoarea financiară a Huawei, reținută în Canada la începutul lunii. Convocarea ambasadorului american vine după ce ambasadorul Canadei a fost chemat să dea explicații în legătură cu această arestare. China așteaptă răspunsul Washingtonului la această solicitare pentru a anunța cum va acționa mai departe. (CNBC)

3. Aproape 70% dintre români cred că Executivul Dăncilă ar trebui schimbat, arătă un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) la comanda PMP. 69% au declarat că nu au încredere în Liviu Dragnea, iar Viorica Dăncilă e aproape de şeful său de partid la capitolul neîncredere, cu 68%. În președintele Iohannis nu au încredere 24% dintre respondenți, iar în președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, 45%. BCS a fost unul dintre puţinele institute sociologice care au prezentat date corecte la alegerile prezidenţiale din 2014. (Adevarul)

4. Comisia parlamentului britanic, responsabilă pentru analiza eficienței Brexitului, a dat publicității un raport, în mai multe puncte, în care numește acordul făcut de premierul Theresa May ca “un mare pas spre necunoscut”. Președintele comisiei a declarat că acordul nu oferă cetățenilor și firmelor din UK claritatea și siguranța necesară pentru relația cu UE în cinci sau zece ani. Înțelegerea va fi supusă votului parlamentului marți, analiștii estimând că va fi respinsă. (Reuters)

5. Datele revizuite arată că economia Japoniei a scăzut cu 2,5% în trimestrul 3, dublu față de estimarea inițială de 1,2%. Este cea mai mare scădere a economiei din ultimii 4 ani. (Reuters)

6. Naţionala de handbal feminin a României a fost învinsă aseară de Olanda, scor 29-24, în primul meci din grupa principală, la Campionatul European. Este prima înfrângere a fetelor la acest European. România se află pe locul 2 în grupă, cu 4 puncte, și va juca următorul meci cu Spania.

7. Serviciul Public de Sănătate din Marea Britanie a anunțat că nu va mai cumpăra fax-uri, începând de luna viitoare, și va încerca să treacă la comunicarea prin emailuri securizate, începând cu Martie 2020. (BBC)

8. Fostul deputat Sebastian Ghiţă a declarat, la România TV, că a făcut o plângere penală, la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor, recent înființată, pe numele Laurei Codruța Kovesi, fosta şefă a DNA. Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, implicat în prăbușirea FNI. (News.ro)

9. XenoTherapeutics, o companie biotech, non profit, din Boston, a primit aprobările pentru a efectua transplanturi de piele la oameni folosind pielea de la porci modificați genetic. Este pentru prima oară când se vor efectua transplanturi de piele de la animal la om, în Statele Unite. (Quarz)

10. Trailerul ultimului film din seria “Avengers”, care va avea premiera în Aprilie, a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube în doar 24 de ore de la publicare. (Digi24)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Fiscul cere tinerilor căsătoriți detalii despre fotografii și muzicienii care au prestat la nuntă
Cronica diminetii – China i-a imprumutat Venezuelei $63 miliarde pe care-i vrea inapoi in petrol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău