Cronica diminetii – 3 ani de la Colectiv

3 ani de la Colectiv.

1. 90% dintre copiii care trăiesc pe planeta, 1.8 miliarde, respiră un aer poluat, se arată într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Același raport arată ca aproximativ 600.000 de copii au murit în 2016 din cauza unor infecții cauzate de poluarea aerului. (TheGuardian)

2. Acțiunile grupului FANG – Facebook, Amazon, Netflix, Google – au continuat deprecierea și în această noapte, pierzând $200 miliarde din capitalizare în doar două sesiuni de bursă, vineri și luni. Valoarea pe bursă a celor patru companii a scăzut de la $2500 miliarde în Iulie, la $1930 miliarde azi. (Reuters)

3. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat aseară, la Antena3, că nu a avut de gând, nu are de gând şi nici nu va avea de gând să rupă coaliţia şi că spera ca acelaşi lucru să-l împărtăşească şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. (News.ro)

4. Guvernul britanic își propune să introducă o taxă pe serviciile digitale începând cu Aprilie 2020. Va fi un impozit pe veniturile companiilor care sunt profitabile și au cel puțin 500 milioane de lire venituri anuale, globale, din servicii ca publicitatea online sau streaming. Dacă va fi introdusă, Marea Britanie va deveni prima țară dezvoltată ce impune o taxă pe veniturile companiilor de tehnologie. (Engadget)

5. Cainiao, o companie chineză deținută în proporție de 51% de Alibaba, a deschis cel mai mare depozit automatizat din China, operat de 700 roboți. Firma se pregătește de “Singles day”, echivalentul Black Friday pentru Alibaba, eveniment ce se va desfășura pe 11 Noiembrie, și se așteaptă să livreze un total de 1 miliard de comenzi, în 24 de ore pentru China și 72 de ore pentru restul lumii. (CNBC)

6. Pedepsele de până la 18 luni de închisoare, pentru fapte fără violență, ar putea fi executate la domiciliu automat, perioada fiind majorată față de cea iniţială prevăzută de lege, de maxim un an, a decis ieri, Senatul. Totodată, detenția la domiciliu va fi aplicată și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și celor care au minori în întreținere. Executarea acasă a pedepsei se va face fie cu brățară electronică de supraveghere, fie fără, dacă persoana condamnată nu a avut abateri disciplinare, iar pedeapsa nu depășește 5 ani. Legea se mută la Camera Deputaților care este for decizional. (Hotnews)

7. Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, la Profit Energy.forum, că și-a luat mașină electrică, însă îi e frică să meargă cu ea până la Constanța, deoarece autonomia autoturismului este aproximativ egală cu lungimea drumului, iar pe traseu nu se află nici o stație de alimentare. Ministerul Mediului a solicitat recent Comisiei Europene aprobarea schemei de ajutor de stat privind finanțarea dezvoltării infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice. (Profit.ro)

8. Mai mult de 200 de ingineri de la Google sunt implicați în organizarea unui “marș al femeilor”, care va avea loc pe 1 Noiembrie în semn de protest față de felul în care compania l-a tratat pe Andy Rubin, acuzat de hărțuire sexuală și plecat din companie cu un bonus de $90 milioane. Rubin a negat acuzațiile acuzând o campanie de denigrare a soției cu care este în divorț. (BuzzFeed)

9. Parker Solar Probe de la NASA a devenit ieri sonda spatiala care s-a apropiat cel mai mult de Soare, depășind recordul înregistrat de Helios-2 în 1976. Parker a ajuns la 43 milioane de km, iar în următorii 7 ani va încerca să se apropie până la 6 milioane km de Soare. (AP)

10. Folosirea boabelor de cacao pentru a prepara băuturi datează de acum 5300 ani, arătă descoperiri recente. Până acum cea mai veche dovadă de folosirea a boabelor de cacao avea 3800 ani vechime. (Quarz)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape 140 de miliarde de lei împrumutați de guvern între 2017 și 2020 – Cronica dimineții
Viorica Dăncilă a demisionat de la conducerea PSD – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău