Astăzi britanicii vor vota în cadrul alegerilor legislative anticipate – Cronica dimineții

1. Elevii români au obţinut două medalii de aur şi patru medalii de argint la a XVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe pentru Juniori (IJSO), care a avut loc, în perioada 3-12 decembrie, în Qatar. (News.ro)

2. Premierul Ludovic Orban a reiterat că obiectivul Guvernului este de a aproba legea bugetului de stat până la sfârşitul acestui an, iar în cazul în care nu se va putea aproba bugetul prin dezbatere parlamentară până la 31 decembrie, ia în calcul asumarea răspunderii pe această lege. „Nu mai putem să ne batem joc de ţară”, a spus Orban. (News.ro)

3. Astăzi britanicii vor vota în cadrul alegerilor legislative anticipate, rezultatul urmând a influența și Brexitul. Ultimul sondaj din campanie, publicat de Institutul YouGov prezintă Partidul Conservator în fruntea intenţiilor de vot, cu 339 de mandate din 650. Sunt cu 20 de deputaţi mai puţini decât la precedentele proiecţii ale YouGov, de la 28 noiembrie, însă cu 22 mai mulţi decât în precedentul scrutin din 2017. (News.ro)

4. Îmbătrânirea oamenilor va deveni reversibilă în mai puțin de 20 de ani, spune profesorul genetician George Church, care conduce 100 de oameni de știință într-un laborator de la Harvard Medical School. Până acum, îmbătrânirea a fost inversată doar la șoareci. (Hotnews)

5. Comisiile pentru apărare din Congresul american au convenit asupra unor amendamente la legea apărării naționale, care ar forța administrația Trump să aplice sancțiuni economice asupra companiilor implicate în construcția gazoductului rusesc Nord Stream 2. Printre companiile care ar putea fi vizate de sancțiunile administrației americane se numără și OMV. (Link)

Una din Cronica de Business: Vedeta TV şi proprietara unei companii de cosmetice Kylie Jenner, membră a familiei Kardashian, s-a situat pe primul loc în topul celor mai bine plătite celebrități de pe Instagram, aceasta câștigând câte $1,26 milioane pentru fiecare mesaj sponsorizat. (Startup Cafe)

6. În 1981, vârsta medie a cumpărătorilor de locuințe, în SUA, era de 31 de ani. Astăzi media a crescut la 47 de ani. (Link)

7. Avocații lui Harvey Weinstein ar fi ajuns la un acord cu femeile care l-au acuzat de agresiuni sexuale. Acestea vor primi aproape $25 de milioane, $6 milioane cele care l-au dat deja în judecată, iar $18,6 milioane vor fi depuse într-un fond ce va fi folosit ulterior. Două dintre victime au refuzat înțelegerea, avocații acestora comentând asupra sumei mari, $12 milioane, pe care o vor încasa apărătorii lui Weinstein. Acordul rezolvă partea civilă, acuzațiile penale își urmează cursul. În cadrul înțelegerii Weinstein nu și-a recunoscut vina. (WSJ)

8. Waze lansează un nou tip de informare, legată de condițiile drumurilor în sezonul de iarnă. Utilizatorii vor putea raporta și vor putea vedea rapoartele care le indică starea drumurilor din zonele în care nins.  (Profit.ro)

9. Artefacte, manuscrise originale, fotografii de epocă, volume cu dedicaţii olografe, documente personale care au aparţinut lui Mircea Eliade (1907-1986), Emil Cioran (1911-1995) şi Lucian Blaga (1895-1961) vor fi scoase la licitaţie de casa Historic, la 16 decembrie. Ministerul Culturii solicită oprirea licitaţiei şi clasarea loturilor pentru a-şi exercita dreptul de preempţiune asupra documentelor. (News.ro)

10. Walmart și-a cerut scuze după ce a pus la vânzare un pulover cu imaginea unui Moș Crăciun în fața unei mese pe care erau trei linii de cocaină și mesajul „Let it snow”. Produsul era însoțit de o descriere care spunea că “știm cu toții cum este zăpada. Albă, pudra și cea mai bună vine din America de Sud”. (TheTelegraph)

Fotografia dimineții ilustrează știrea 10:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – ANAF e in control la două bănci
Social-democraţii îşi aleg azi noua conducere la congresul extraordinar – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău