Cronica dimineții – 5 companii vor să construiască autostrada Ploiești Brașov

1. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că indicele principal al bursei, BET, este singurul indice principal bursier din Uniunea Europeană (UE) cu o creştere de două cifre, aproape 12%, în perioada ianuarie-noiembrie a acestui an. (News.ro)

2. Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a adresat în această dimineață națiunii, la aniversarea a 40 de ani de la începutul deschiderii țării și a reformelor. Xi a declarat că țara trebuie să rămână pe același drum al reformelor și nimeni nu poate dicta poporului chinez ce poate sau ce nu poate să facă. (CNBC)

3. Bursa americană continuă să scadă și se îndreaptă spre cea mai proastă lună Decembrie din 1931, când Statele Unite erau în Marea Criză Economică. Indicii Dow Jones Industrial și S&P 500 au scăzut cu 7,8%, respectiv 7,6%. (CNBC)

4. Companii din Austria, Turcia, Spania și China se luptă pentru a obține de la statul român contractul de realizare a autostrăzii Ploiești – Brașov, în parteneriat public-privat, valoarea contractului, promis în documentație că va fi atribuit pe baza celui mai bun raport calitate – preț, fiind indicată la 1,3 miliarde de euro, cu o durată a înțelegerii și a concesiunii de 24 de ani. Autostrada va urma să fie exploatată în regim de autostradă cu taxă. (Profit.ro)

5. Tribunalul București a admis cererea Star Taxi de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a verifica dacă este conformă cu dreptul european hotărârea Primăriei București de a interzice funcționarea unor aplicații agregatoare de taximetrie precum Star Taxi sau Clever Taxi. (Profit.ro)

6. Theresa May respinge în Parlament un al doilea referendum pe tema Brexitului şi anunţă un vot al ratificării acordului cu UE în săptămâna 14-20 ianuarie.  (News.ro)

7. Partidul Comunist francez a anunțat că își propune să recruteze din liderii mișcării “Vestele Galbene” pentru a-i pune pe lista electorală cu care va aborda Europarlamentarele de anul viitor. Comuniștii francezi au doi europarlamentari în acest moment. (Politico)

8. Google a anunțat că va investi mai mult de $1 miliard într-un complex nou de birouri din New York City care-i va permite să-și dubleze numărul de angajați din acest oras. Este cea mai mare investiție făcută de Google pentru un sediu aflat în afara Sillicon Valley. (AP)

9. 62% dintre islandezi cred în existența elfilor. (BBC)

10. Un judecător american l-a condamnat pe un vânător care a ucis ilegal mai mulți cerbi, pentru trofee, să se uite lunar, cel puțin o dată, timp de 12 luni, la “Bambi”, filmul de animație realizat de Disney. (USAToday)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Deficitul SUA va depăși $1000 miliarde anul acesta
Cronica diminetii – S-a decis oficial, am putea trece la euro in 2024-2026

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău