Standard&Poor’s a confirmat vineri ratingul României la nivelul BBB-/A-3 – Cronica dimineții

1. Agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s a confirmat vineri ratingul României la nivelul BBB-/A-3, cu perspectivă Negativă, anticipând că noul guvern care se va forma după alegeri va lua măsuri credibile pentru a stabiliza datoria publică a țării la sub 60% din PIB. “Anticipăm că economia se va contracta cu 5,2% în 2020, iar deficitul bugetar va atinge 9,2% din PIB”, se arată într-un comunicat al agenției de rating. (Profit.ro)

2. Votul în diaspora pentru alegerile parlamentare a început, primii românii care au votat fiind cei din Noua Zeelandă, care îşi pot exercita dreptul de vot la secţia deschisă în Auckland. Ei sunt urmaţi de cei din Australia. Patru persoane au votat în prima jumătate de oră de la deschiderea urnelor, primul votant fiind o tânără, studentă la Universitatea din Auckland. Din cauza diferenţelor de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 de ore. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Compania americană de livrări de mâncare DoorDash vizează atragerea a $3,1 miliarde prin intermediul ofertei publice inițiale pe care urmează să o deruleze pe piața din SUA luna viitoare. (Bloomberg)

3. Datoria mondială ar urma să ajungă la 200.000 de miliarde de dolari, sau 265% din Produsul Intern Brut mondial, până la finele acestui an, a prognozat vineri agenția de evaluare financiară S&P Global. Agentia nu se așteaptă la o criză a datoriilor în perioada următoare. (Profit.ro)

4. Oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au avertizat, vineri, că date recente sugerează că în cazuri rare este posibilă o reinfectare cu noul coronavirus a persoanelor care au contractat deja acest virus, în condiţiile în care reacţia anticorpilor dobândiţi se atenuează. (News.ro)

5. Condiţiile unui acord post-Brexit între UE şi Regatul Unit „nu sunt întrunite” din cauza unor „divergenţe semnificative”, în pofida unei săptămâni de discuţii intense la Londra, a anunţat vineri seară pe Twitter negociatorul european Michel Barnier. (Link)

6. Eforturile depuse de echipa președintelui Trump pentru contestarea rezultatului alegerilor prezidențiale de luna trecută au costat, până în prezent, aproape $9 milioane. Trump a primit însă, de la alegeri până în prezent, donații de $207 milioane. (Reuters)

Una din Cronica de Divertisment: Filmul românesc “Maria, Regina României” (2019) este disponibil din luna decembrie pe HBO Go. Acțiunea se petrece în primăvara anului 1919, atunci când România traversează o perioadă dificilă după primul Război Mondial. Regina Maria participă la Conferința de Pace de la Paris pentru a convinge liderii puternici ai lumii să recunoască oficial Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Regina Maria este interpretată de actrița Roxana Lupu, în timp ce regia este semnată de Alexis Cahill și Brigitte Drodtloff. (Trailer)

7. Investitorii care au pariat pe scăderea acțiunilor Tesla au pierdut, anul acesta, $35 miliarde. Suma reprezintă aproape 20% din PIB-ul României. (CNN)

8. Camera Reprezentanților din Congresul american, dominată de Democrați, a votat dezincriminarea consumului de marijuana la nivelul întregii țări. Până acum legalizarea consumului a fost făcută la nivelul fiecărui stat american. Legea va merge în Senat unde, cel mai probabil, Republicanii o vor respinge. (CNBC)

9. China a pornit instalaţia de energie nucleară de la Sichuan, dispozitivul său cel mai avansat de soare artificial. Este vorba de reactorul HL-2M, cel mai mare şi mai avansat dispozitiv experimental de fuziune nucleară, aşteptat de oamenii de ştiinţă chinezi să furnizeze o sursă puternică de energie nepoluantă. Dispozitivul este numit şi „soare artificial” datorită capacităţii sale de a genera energie şi căldură în mod similar Soarelui. Reactorul foloseşte un câmp magnetic puternic ca să fuzioneze plasmă fierbinte şi poate atinge temperaturi de peste 150 de milioane de grade Celsius, adică de circa 10 ori mai mari decât miezul Soarelui. (Adevarul)

Una din Cronica Sportiva: După înfrângerea cu Germania, România continuă seria meciurilor de la Campionatul European de Handbal Feminin, împotriva Poloniei, astăzi, de la ora 17.00. Polonia a pierdut la scor primul meci din grupă, cu Norvegia; vestea bună este că s-a reîntors la antrenamente și la echipă portărița Denisa Dedu, după ce a fost izolată câteva zile. (Lead.ro)

10. Un fost ministru de Finanțe austriac a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani de închisoare pentru corupție. Karl-Heinz Grasser ar fi susținut un grup care a achiziționat 60.000 de apartamente, de la stat, pentru 961 milioane euro. Trei ani mai târziu valoarea lor s-a dublat. Mita oferită a fost de 1% din valoarea tranzacției, adică 9,6 milioane euro. (BBC)

Fotografia dimineții – Copiii se uită la decorațiunile de Crăciun într-un oraș din Mexic. José Luis González/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Azi va fi inaugurată magistrala de metrou M5 din cartierul Drumul Taberei – Cronica dimineții
Școala ar urma să se desfăşoare online acolo unde mai mult de 75% din paturile din spitale sunt ocupate cu pacienți bolnavi de Covid-19 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău