Cronica dimineții – Agenţia de rating Fitch a reconfirmat calificativele României

1. Traficul va fi restricţionat, sâmbătă şi duminică, în centrul Capitalei, cu ocazia celei de-a opta ediţii a semimaratonului Bucureşti. (News.ro)

2. Agenţia de rating Fitch a reconfirmat atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă, anunţă Ministerul Finanţelor Publice pe pagina sa de Facebook. Conform sursei citate, decizia agenţiei este susţinută de nivelurile moderate ale datoriei publice şi al PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluţia pozitivă a indicilor dezvoltării umane, care se situează la niveluri superioare faţă de alte ţări din aceeaşi categorie de rating recomandată pentru investiţii „BBB”. (Hotnews)

3. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad a cerut explicaţii conducerii Liceului „Atanasie Marinescu” din Lipova, de unde mai mulţi elevi au plecat de la cursuri pentru a participa la un protest anti-PSD în faţa primăriei din oraș, în timpul vizitei premierului Viorica Dăncilă. Anca Stoenescu, inspectorul școlar general, a cerut explicaţii conducerii şcolii: „Am cerut o notă de relaţie de la directorul unităţii de învăţământ, pentru că au fost identificaţi elevi în faţa Primăriei la o acţiune ce nu avea legătură programul şcolar”. (Digi24)

4. Acțiunile Uber au închis în scădere, minus 7,6%, prima zi de tranzacționare pe bursă. Ca fapt divers, Universal Music a primit acțiuni în valoare $100.000 pentru a ceda domeniul, în 2010, pe care le-a vândut în 2011 pentru $863.000. Astăzi acele acțiuni valorează aproape $500 milioane. (CNBC)

5. Persoanele fără venituri îşi vor plăti spitalizarea dacă nu depun Declaraţia Unică şi nu plătesc 1.248 lei. Persoanele fără venituri şi care nu intră în categoria celor care beneficiază de servicii medicale gratuite, cum ar fi de exemplu copii, trebuie să depună Declaraţia Unică şi să plătească o contribuţie de 1.248 de lei pentru a se asigura în sistemul public de sănătate, informează ANAF. (Adevarul)

6. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că a comandat, în total, pentru secţiile care vor fi deschise în ţară şi în străinătate la alegerile europarlamentare, 21.437.959 de buletine de vot, 19.846.745 de timbre autocolante şi 95.797 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”. (News.ro)

7. 70% dintre economiștii, care au răspuns unui sondaj WSJ, cred că salariile în Statele Unite vor crește anul viitor într-un ritm mai rapid. Șomajul în SUA a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani. (WSJ)

8. Facebook a anunțat că a dat în judecata Rankwave, o companie sud-coreeană de data analytics care rulează aplicații pe rețeaua socială. Rankwave a refuzat să coopereze cu Facebook pentru validarea respectării regulamentelor de protecție a datelor obținute. (Link)

9. Compania americană Coca-Cola a cheltuit peste 8 milioane de euro în Franța pentru a influența medici și oameni de știință din domeniul sănătății, conform unei anchete publicate de cotidianul Le Monde. Conform cotidianului, obiectivul Coca-Cola este de a deturna atenția publică de la efectele nocive pe care sucurile și alte băuturi îndulcite le au asupra sănătății. (Profit.ro)

10. Celebra plajă Maya Bay din Thailanda va rămâna închisă până în 2021, pentru a permite naturii să se regenereze. Făcută faimoasă de Leonardo DiCaprio în filmul “The Beach”, plajă a fost închisă anul trecut după ce ajunsese la un număr zilnic de 5000 turiști. La redeschidere guvernul va impune, cel mai probabil, o limită de 2000 turiști pe zi. (NBCNews)

Fotografia dimineții – Statuia lui Ayrton Senna amplasata la boxele circuitului de Formula 1 al Spaniei. Dan Istitene/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – o masura liberala anuntata de ministrul PSD al Muncii
Guvernul a anunțat că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău