Cronica dimineții – Al doilea caz de vindecare completă a virusului HIV

RIP Luke Perry

1. Un om de afaceri susţine că va construi primul metru de autostradă în judeţul Suceava, între localităţile Voroneţ şi Putna, explicând că iniţiativa sa este o formă de protest faţă de lipsa de interes a autorităţilor în ceea ce priveşte infrastructura. Ştefan Mandachi, antreprenor din judeţul Suceava, a declarat că va amenaja din banii săi un metru de autostradă, el precizând că este nemulţumit deoarece în Moldova nu există autostrăzi. Mandachi a anunţat că autostrada va fi inaugurată pe 15 martie, la ora 15.00 şi că timp de 15 minute, în aceeaşi zi, va întrerupe activitatea în firmele sale, la care lucrează 500 de oameni. Mandachi a mai spus că speră ca gestul său de a sista activitatea să fie preluat şi de alţi oameni de afaceri din ţară. (News.ro)

2. România este ţara din UE care a ajuns să plătească anul trecut cele mai mari dobânzi la împrumuturile pe termen lung , cam de patru ori mai mari faţă de media Zonei Euro şi de aproape trei ori şi jumătate nivelul mediu din UE. (Cursdeguvernare)

3. Un bărbat din Londra, infectat cu virusul HIV, cel care produce SIDA, ar putea fi al doilea om din lume care scapă de virus, în urma unui transplant de celule stem de la o persoană rezistentă la HIV. La trei ani de la transplant, bărbatul nu mai prezintă virusul în corp și a renunțat să mai ia, de 20 de luni, medicamentențe antivirale care țineau sub control virusul. Timothy Brown este primul pacient din lume vindecat de HIV, acum 10 ani, tot în urma unui transplant de celule stem. (WSJ)

4. 12 partide membre ale Partidului Popular European (PPE), principalul grup politic din Parlamentul European, au cerut în mod oficial excluderea premierului Ungariei, Viktor Orban, și a partidului său, Fidesz, care ar putea fi decisă pe 20 martie, a anunțat președintele PPE, Joseph Daul. „12 partide membre ale PPE din nouă țări au cerut expulzarea sau suspendarea Fidesz. Aceasta va fi discutată în adunarea politică din 20 martie. Decizia aparține tuturor membrilor PPE și nu pot anticipa care va fi rezultatul discuțiilor”, a spus Daul. Având 73 de membri, PPE este cel mai important grup din Parlamentul European și familia politică dominantă în Consiliul European. Din România, PNL și UDMR fac parte din PPE. (Hotnews)

5. Cei mai mulţi români prinşi că dau mită sunt tineri şi au studii medii, conform unui studiu al Direcţiei Generale Anticorupţie, care anul trecut a cercetat aproape 1000 de persoane pentru dare de mită. Ofițerii DGA avertizează că numărul celor care aleg varianta scurtă şi ilegală pentru a-şi rezolva problemele este în continuă creştere. Sociologii au o explicaţie: românul imită ceea ce se întâmplă în societate. (Digi24)

6. Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 2016, un reporter de la Fox News a strâns dovezi despre relația dintre Donald Trump și actrița de filme porno Stormy Daniels, inclusiv mailuri în care avocații celor două părți negociau sume pentru cumpărarea tăcerii actriței. Ancheta ar fi fost refuzată de Ken LaCorte, cel care coordona FoxNews.com, care ar fi declarat că proprietarul postului tv, Rupert Murdoch, dorește ca Trump să iasă președinte. LaCorte a negat acuzațiile. (NewYorker)

7. 77% dintre americani cred că alianța NATO trebuie menținută, comparativ cu 19% care cred că alianța nu mai este necesară, conform unui sondaj Gallup. Procentul celor care vor alianța este mai scăzut decât cel din 2017, când 80% dintre americani erau pentru păstrarea NATO, dar este peste rezultatul sondajelor din 1989-1995, când procentul s-a situat între 62 și 75%. (Link)

8. O analiză internă făcută de Google a descoperit că programatorii bărbați au fost plătiți mai puțin, pentru poziții similare, decât programatorii de sex feminin. Compania a făcut plăti suplimentare de $9,7 milioane unui număr de 10.677 angajați, pentru a corecta diferențele salariale. (CNBC)

9. Carlos Ghosn ar putea fi eliberat astăzi din închisoare după ce un tribunal din Tokio a hotărât eliberarea sa pe o cauțiune de $8,9 milioane. Lui Ghosn, arestat din 19 Noiembrie, i-au fost refuzate până acum două cereri de eliberare. (WSJ)

10. Procentul populației din Statele Unite arestate cel puțin o dată până la vârsta de 26 de ani, după data nașterii:
Pre-1949 6,4%
1949-1958 10,7%
1959-1968 13,8%
1969-1978 18,7%
1979-1988 23%

Fotografia dimineții – Coperta pentru ediția de Martie a revistei Rolling Stone:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – declaratii interesante facute de Darius Valcov, consilierul primului ministru
Ministrul român al Digitalizării: Republica Moldova este „la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău