Ministrul Sănătăţii: La două săptămâni după atingerea vârfului, pe finalul lunii mai, ar putea începe relaxarea restricţiilor – Cronica dimineții

1. Premierul Ludovic Orban a declarat că, cel mai probabil, peste 30 la sută din economia României este afectată de coronavirus, dar a subliniat că nu este adeptul măsurilor de austeritate. Orban a spus că măsurile de austeritate luate la precedenta criză economică nu numai că nu au oferit o soluţie, ci au întârziat revenirea economică. (News.ro)

2. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat aseară că epidemia de Covid-19 ar putea atinge vârful în România în a doua jumătate a lunii aprilie, când numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 ar putea ajunge la circa 10-15.000 de cazuri. La două săptămâni după atingerea vârfului, pe finalul lunii mai, ar putea începe relaxarea restricţiilor. (Hotnews)

3. Bogdan Micu, angajat guvernamental implicat în achizițiile de criză, a publicat pe pagina sa de Facebook o simulare a evoluției noului coronavirus în țara noastră. El spune că epidemia va fi învinsă la 1 iulie și vom avea 2.657 de decese. Simularea făcută de Bogdan Micu, antreprenor la bază, se bazează pe modele matematice destul de exacte, confirmate de evoluția de până acum. (Newsweek)

Una din Cronica de Business: Operatorul de croaziere Carnival Corp a lansat o ofertă de bonduri în valoare de $4 miliarde, cu un cupon de 11.5%. Cererea a fost atât de mare – deși operatorii de acest tip au fost extrem de afectați de pandemia de coronavirus – încât compania a micșorat cuponul și a mărit oferta inițială cu încă $1 miliard. (Bloomberg)

4. Administrația americană va recomanda purtarea unei măști de protecție pentru cei care ies în locuri publice, mai ales în regiunile unde virusul se răspândește rapid. (WSJ)

5. Organizarea alegerilor locale din acest an la data de 28 iunie este foarte puțin probabilă, a anunțat aseară liderul PNL, premierul Ludovic Orban, precizând că data trebuie amânată. (Profit.ro)

6. Prețul petrolului a crescut cu 25% după ce președintele Trump a anunțat că a discutat cu Vladimir Putin și prințul moștenitor al Arabiei Saudite pentru ca cele două țări să pună capăt războiului comercial. Este cea mai mare creștere înregistrată până acum, la nivel de o zi. (CNBC)

7. Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut semnificativ în martie, din cauza reducerii cererii, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus și a declinului prețului la țiței. (Profit.ro)

Una din Cronica Externa: Actuala criză globală generată de pandemia COVID-19 este cea mai mare provocare a lumii de la cel de-al doilea război mondial, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Pandemia riscă să declanșeze o recesiune economică fără precedent. (BBC)

8. Germania va deschide granițele pentru muncitorii sezonieri din străinătate care vor participa la recoltarea fructelor şi legumelor. Guvernul de la Berlin a anunțat că va relaxa restricțiile de călătorie impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului. De redeschiderea granițelor vor beneficia inclusiv lucrătorii români. (Link)

9. Județul Suceava, regiunea cu cele mai multe persoane infectate din România, are mai multe cazuri decât 63 de țări de pe glob, luate împreună. (Libertatea)

10. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, le-a prezentat colegilor din guvern o filmare care ar fi prezentat dovezile ascunderii de către Iran a numărului real de decese, cauzate de pandemie, prin aruncarea cadavrelor în gropi comune. Câteva ore mai târziu cancelaria premierului și-a dat seama că materialul video era dintr-un serial, “Pandemic”, difuzat în 2007 de Hallmark Channel. (Axios)

Fotografia dimineții este un grafic care arată plafonarea cazurilor noi în Italia și Spania:

Ți-ar mai putea plăcea
Coordonator campanie vaccinare: Vom ajunge la 20.000 de persoane vaccinate pe zi – Cronica dimineții
Guvernul american ar putea rămâne fără bani în septembrie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău