Cronica dimineții – Astăzi se votează moțiunea simplă împotriva Ministrului Justiției, Tudorel Toader

Pentru a compensa lipsa cronicii de aseară, cronica din această dimineață are 20 de știri.

1. Peste două mii de persoane au participat aseară la evenimentul ”Marşul Chitarelor” organizat în memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv. Oamenii au plecat din Piaţa Unirii şi au urmat în tăcere traseul până la clubul unde în urmă cu trei ani a avut loc cea mai mare tragedie din istoria recentă a României. (News.ro)

2. România înregistrează, în acest an, cel mai bun rezultat agricol din istorie, în condiţiile în care producţia record de grâu şi porumb plasează cifra de afaceri din agricultură aproape de nivelul de 8 miliarde de euro, potrivit unei analize publicate de KeysFin. Datele Ministerului Agriculturii arată că producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone, iar cea de porumb ar urma să se situeze între 14,5 şi 15 milioane tone. (News.ro)

3. Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele nouă luni cu un deficit de 16,8 miliarde lei, 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. (Profit.ro)

4. Apple a prezentat două noi versiuni de iPad Pro, primele tablete Apple fără buton Home sub ecran. Marea surpriză este adoptarea standardului USB-C pentru alimentare. Apple a renunțat la standardul propriu, numit Lightning, care încă este folosit pe iPhone-uri. Apple a prezentat și o nouă versiune de MacBook Air, cu retina display, mai subțire și mai puternică. (Profit.ro)

5. Facebook și-a anunțat rezultatele pe trimestrul 3: venituri de $13,7 miliarde, în creștere cu 33% față de Q3 2017, profit de $5,1 miliarde, în creștere cu 9%. Acțiunile au crescut cu 3% după închiderea bursei. Veniturile din publicitatea pe mobil au ajuns să reprezinte 92% din total venituri din publicitate. La final de Septembrie compania deținea cash și cash echivalent de $41,21 miliarde. Numărul de angajați a crescut cu 45%, până la 33.606. (Link)

6. Uber introduce un abonament în cinci orașe americane, Orlando, Austin, Denver, Los Angeles și Miami, care le va oferi clienților tarife fixe, fără prețuri crescute din motive de trafic, vreme nefavorabilă sau alte evenimente. Cu excepția Los Angeles, unde va costa $25, în celelalte patru orașe costul lunar va fi de $15. Tarifele vor fi bazate pe media costului pe distanța respectivă, iar Uber va suporta diferența, câștigurile șoferilor nefiind afectate. (TheVerge)

7. Facebook a pierdut 1 milion de utilizatori din Europa în ultimele trei luni. Toți utilizatorii noi raportați de companie provin din Asia-Pacific și “restul lumii”. 100 de miliarde de mesaje se trimit zilnic prin aplicația de Messenger, Zuckerberg nominalizând iMessage de la Apple drept principalul competitor.

8. Secretarul Apărării, Jim Mattis, și Secretarul de Stat, Mike Pompeo, au cerut ca în 30 de zile războiul civil din Yemen să înceteze. Arabia Saudită conduce o coaliție care susține guvernul yemenit în lupta împotriva rebelilor Houthi, susținuți de Iran. ONU a anunțat că în Yemen ar putea avea loc cea mai mare foamete din istoria modernă a omenirii. Statele Unite au fost acuzate că închid ochii la atacurile saudiților asupra populație civile din Yemen. (CNN)

9. Președintele Trump lucrează la un decret care să anuleze obținerea automată a cetățeniei americane de către nou născuții care se nasc pe teritoriul Statelor Unite din părinți ce nu sunt cetățeni americani. (WSJ)

10. China a anunțat că va începe construcția, luna viitoare, a unui aeroport în Antarctica. Va fi primul aeroport dezvoltat de chinezi pe continentul din emisfera sudică unde Statele Unite operează deja 5 aeroporturi. (FT)

11. Primăria Capitalei urmează să decidă asupra organizării unui referendum local pentru introducerea unei taxe auto de acces în centrul oraşului, la propunerea unui consilier general ALDE. Referendumul ar urma să aibă loc în 27 ianuarie anul viitor. (News.ro)

12. Samsung Electronics a anunțat un profit record pentru trimestrul al treilea, de $15,5 miliarde, în creștere cu 21% față de perioada similară a anului trecut. Divizia de telefoane mobile a raportat un profit mai mic cu 33%. (Reuters)

13. Monzo, banca digitală britanică ce operează pe baza aplicațiilor de iOS și Android, a strâns 85 milioane de lire în runda E de finanțare, la o pre-evaluare de 1 miliard lire. Banca a anunțat că are 1 milion de clienți. (TechCrunch)

14. Autoritățile din Bulgaria au anunțat anchetarea unei rețele care emitea săptămânal 30-40 de pașapoarte bulgare frauduloase. În schimbul a 5.000 de euro, o persoană putea obține un certificat fals care îi atestă originea bulgară și care îi dădea dreptul la naturalizare și, ulterior, la un pașaport cu care putea călători fără viză în Uniunea Europeană. (Profit.ro)

15. IRUM Reghin a prezentat ieri primul tractor agricol fabricat în România, după o pauză de 10 ani, cu ajutorul unei investiţii de 4 milioane de euro, preţul de vânzare plecând de la 34.500 de euro. (Economica)

16. Votul asupra moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei Tudorel Toader va fi dat astazi de deputaţi. Rezultatul votului ar putea reprezenta o supriză, în condiţiile în care liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că parlamentarii PSD vor vota aşa cum le dictează conştiinţa. Intrebat dacă îşi asumă riscul ca moţiunea să fie adoptată, răspunsul său a fost: „Nu pot să întorc niciodată mâna la spate deputaţilor PSD”. (News.ro)

17. Jocul “Red Dead Redemption 2” a generat vânzări de $725 milioane în weekendul de după lansare depășind filmul “Avengers: Infinity Wars” și devenind cel mai vândut produs de divertisment, după vânzările generate în primul weekend. Jocul a setat noi recorduri și pentru cele mai multe precomenzi, cele mai mari vânzări în ziua lansării și cele mai mari vânzări în PlayStation Network, în primele trei zile de la lansare. (Variety)

18. Top 10 cele mai bune universități din lume conține două universități din Marea Britanie, toate celelalte opt fiind din Statele Unite. (CNBC)

19. Ultima librărie din Hong Kong care vindea cărți interzise de Partidul Comunist Chinez s-a închis. Hong Kong a devenit parte din China în 1997, după 156 de ani în care a fost colonie britanică. (TheGuardian

20. 60% dintre animalele vertebrate sălbatice de pe planetă au dispărut între 1970 și 2014, conform unui raport World Wildlife Fund (WWF). (News.ro)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Directoare OMS: Modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus – Cronica serii
Cronica serii – Aramco/Arabia Saudită, cea mai profitabilă companie din lume, pe 2018

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău