Premierul Florin Cîţu: ”Execuţia bugetară nu este satisfăcătoare” – Cronica serii

1. Majoritatea țărilor europene au vaccinat între 60 și 90% din populația adultă cel puțin cu prima doză. România rămâne la mare distanță, cu doar 30% din adulți vaccinați, potrivit datelor la zi centralizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). (G4Media)

2. Rata anuală a inflației a urcat la 3,9% în luna iunie 2021, de la 3,8% în mai, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,71%, mărfurile alimentare cu 2,17%, iar serviciile cu 1,59%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

3. Premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi, că ”execuţia bugetară nu este satisfăcătoare”, întrucât a găsit 2 miliarde de lei nefolosite, deşi au fost alocate pentru primul semestru, dar şi 86 de miliarde de lei credite de angajament nefolosite. (Hotnews)

4. Restanțele la plată înregistrate de către companiile din subordinea Guvernului au crescut accelerat și au ajuns la 8,3 miliarde de lei, relevă datele Ministerului Finanțelor. Un nivel mai ridicat al plăților restante a fost înregistrat, cel mai recent, în decembrie 2016. (Profit.ro)

5. Producţia industrială fost mai mare cu 16,9% ca serie brută şi cu 17,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele cinci luni, comparativ cu perioada similară din 2020, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Amazon a primit autorizație pentru folosirea senzorilor cu scopul monitorizării mișcărilor și a somnului. Tehnologia gigantului american facilitează folosirea dispozitivelor companiei prin gesturi, fără atingere, și promite informații detaliate legate de somnul utilizatorului. (Bloomberg)

6. România a avut, și în 2020, cea mai slabă productivitate a resurselor naturale din Uniunea Europeană, fiind urmată de Bulgaria, potrivit datelor prezentate de biroul european de statistică, Eurostat. (Profit.ro)

7. Transportul în comun din București se scumpește puternic de la 1 august, atât la metrou, cât și la STB. O călătorie cu autobuzul va costa acum 3 lei, față de 1,3 lei în prezent, în timp ce și călătoria cu metroul va ajunge la 3 lei, de la 2,5 lei în prezent. Societatea de Transport București și Metrorex explică această scumpire prin faptul că tarifele nu au mai crescut din 2008, respectiv 2014. (G4Media)

8. Germania nu intenţionează să impună obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19, în pofida riscului unui al patrulea val al epidemiei. Anunţul a fost făcut marţi de Angela Merkel, care a declarat că mizează pe ”voinţa” populaţiei şi ”publicitatea” în favoarea vaccinurilor. (News.ro)

9. Inflația în SUA a ajuns, în iunie, la 5.4%, ritm anual. Este cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii 13 ani. (WSJ)

10. Aproximativ 180.000 de oameni au participat weekendul trecut la festivalul Exit din Serbia, care a fost cel mai mare eveniment european de la începutul pandemiei. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Teodorovici: Dacă 20% dintre funcţionarii din administraţia centrală ar pleca, ‘“n-ar simţi nimeni”
S-a instituit starea de urgență în România pentru 30 de zile – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău