Cronica dimineții – Avertisment al analistului creditat de Bloomberg cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune: Cursul va ajunge la 5 lei / euro

1. Lira turcească și leul au avut cele mai slabe evoluții în raport cu dolarul și, respectiv, euro, în rândul monedelor din statele emergente în prima parte a anului, iar analiștii preconizează un sfârșit de an încă și mai slab, cu o depreciere suplimentară de aproape 5% pentru moneda românească. “Principala problemă în România vine pe partea fiscală, având în vedere riscurile economice care se prefigurează. Pe măsură ce creșterea economică încetinește, devine dificil să majorezi rata dobânzii sau să ții deficitul sub control”, spune Marcin Lipka, analist senior la firma poloneză de brokeraj Cinkciarz, creditat de Bloomberg drept analistul cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune. (Profit.ro)

2. Procurorul Mircea Negulescu, care a activat la DNA Ploiești, este exclus din magistratură, a decis, ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție. Curtea supremă a admis, în parte, acţiunile disciplinare conexe şi aplicarea sancţiunii disciplinare constând în „excluderea din magistratură”, decisă prin hotărârea CSM din 30 ianuarie 2018. Procurorul Mircea Negulescu, în cazul căruia Inspecţia Judiciară a deschis trei dosare disciplinare, a fost exclus din magistratură, conform deciziei din 30 ianuarie 2018 a Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost contestată la Înalta Curte. (Hotnews)

3. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că tot partidul s-a lăsat „păcălit” de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat, în Ianuarie, că vrea să adopte ordonanţele privind justiţia, iar acum a afirmat că nu se justifică urgenţa. „Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi”, consideră liderul PSD. (News.ro)

4. Astăzi au loc alegeri parlamentare în Israel, iar sondajele arată că nici una dintre formațiunile politice principale, partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu și alianța de centru “Blue and White”, nu vor obține majoritatea și vor fi obligați să caute aliați pentru a forma guvernul. (NYTimes)

5. Franța ar putea reduce taxele, ca un răspuns la protestele “Vestelor galbene” din ultimele luni. Prim ministrul Edouard Philippe a declarat că “marea dezbatere” inițiată în mii de comunități, la care și-au adus contribuția aproape două milioane de persoane, a evidențiat o “imensă frustrare în ceea ce privește taxele”. (BBC)

6. Potrivit unui nou studiu, impulsurile electronice de intensitate redusă ar putea rezolva anumite forme de pierdere a memoriei asociate vârstei înaintate. Studiul s-a axat pe așa numita memorie de lucru, o parte din creier care este crucială pentru sarcini precum recunoașterea fețelor, calcule matematice sau orientarea într-un mediu nou. Pentru acest studiu, cercetătorii au aplicat stimularea non-invazivă a creierului unui număr de 42 de persoane cu vârsta între 60-76 ani constatând că memoria lor de lucru s-a îmbunătățit timp de 50 de minute după procedura. Cu toate acestea, echipa a spus că mai multe cercetări sunt necesare pentru a evalua dacă tratamentul poate fi folosit în condiții de siguranță, deoarece poate avea efecte secundare. (TheGuardian)

7. Timpul mediu de staționare al tirurilor care așteaptă să intre în Statele Unite din Mexic:
– în mod normal: două ore
– după 11 Septembrie 2001: 6 ore
– după 29 Martie când 750 de agenți au fost scoși de la punctele de trecere și mutați sa ajute la blocarea migranților : între 8 și 24 de ore sau chiar mai mult (NYTimes)

8. Un nou studiu arată că ghețarii din întreaga lume se topesc mai repede decât s-a crezut până acum. Noile date arată ca ghețarii din Europa, Caucaz, vestul Canadei, Statele Unite și din Noua Zeelandă pierd, în fiecare an, 1% din masă. “În acest ritm, acești ghețari vor dispărea până la finalul acestui secol”, a declarat coordonatorul studiului, Michael Zemp, directorul World Glacier Monitoring Service, la Universitatea din Zurich. (Link)

9. Instagram și-a dezvoltat o echipă internă care are misiunea de a identifica influencerii. (TheVerge)

10. Câștigătorul Cupei Mondiale la Fortnite va pleca acasă cu un premiu de $3 milioane. Epic Games, dezvoltatorul jocului, va oferi premii de $30 milioane pentru primii 100 de jucători single din clasament și primele 50 de echipe, formate din doi jucători. Competiția va avea loc în Iulie, la New York. (VentureBeat)

Fotografia dimineții – O persoană ține o lumânare în memoria celor uciși în genocidul din Rwanda acum 25 de ani. Yasuyoshi Chiba / AFP / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Trump îl laudă pe Viktor Orban pentru măsurile anti migrație
Un MiG-21 LanceR și un elicopter IAR-330 Puma s-au prăbuşit, miercuri seara, în judeţul Constanţa – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău