Cronica dimineții – BNR: 85% dintre băncile din sistem vor intra pe pierdere dacă taxa pe lăcomie nu se modifică

1. Banca Națională a României estimează un impact foarte dur asupra sistemului bancar dacă taxa introdusă prin OUG 114/2018 este aplicată în varianta curentă. 85% dintre băncile din sistem intră pe pierdere, iar 14 ar avea nevoie de capital suplimentar, după o reducere a solvabilității sub nivelul reglementat. Ar scădea și creditarea cu câteva miliarde de lei, și creșterea economică, iar ratingul suveran cel mai probabil ar fi scăzut, arată BNR într-un studiu de impact. (Profit.ro)

2. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ieri contestaţia formulată de reprezentanţii Alianţei PRM + PRU la decizia BEC privind înscrierea în alegerile europarlamentare. Liderul PRU Bogdan Diaconu afirmă că formaţiunea va avea candidaţi proprii. (News.ro)

3. Un grup de investitori instituționali în Tesla au dat în judecată boardul companiei cerând ca Elon Musk să nu mai folosească Twitterul pentru anunțuri despre companie. (Gizmodo)

4. Senatorul Democrat Mark Warner lucrează la o lege care le va cere platformelor web de o anumită dimensiune, inclusiv Google și Facebook, să le comunice utilizatorilor, periodic, valoarea datelor generate de aceștia.

5. Aproximativ 28.600 de “veste galbene” au manifestat ieri în toată Franţa, potrivit unui bilanţ prezentat de Ministerul francez de Interne. Este cel mai slab bilanţ de la startul mişcării de protest faţă de politicile guvernului. În Paris, au protestat 3.000 de persoane, iar în urma unor incidente 19 dintre manifestanţi au fost reţinuţi. Săptămâna trecută, au manifestat în toată Franţa aproape 40.000 de persoane. (News.ro)

6. Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a mulțumit armatei pentru că l-a susținut și a respins lovitura de stat organizată de Statele Unite și liderul Opoziției, Juan Guaido. Vorbind la un miting în Caracas, Maduro l-a numit pe Guaido drept “clownul și marioneta americanilor”. (BBC)

7. Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, ar avea acces la un tunel secret amplasat în spatele sălii sale de întâlniri, de la sediul companiei, construit pentru cazurile în care vreun angajat furios ar încerca să-l atace. Zuckerberg are acces la un buget anual de $10 milioane pentru securitatea sa. (BusinessInsider)

8. PIB per capita:
Olanda: $52.930
Austria: $51.710
Germania: $48.670
Franța: $42.930
UK: $42.260
Italia: $34.350
Spania: $31.060
Cipru: $27,.860
Portugalia: $23.180
Grecia: $20.310
Ungaria: $16.020
Polania: $14.470
România: $12.190
Rusia: $10.950
Turcia: $8.720
Ucraina: $2.960

9. Facebook blochează reclamele care targhetează femeile la menopauză dar permite companiilor să promoveze produsele pentru tratarea disfuncțiilor erectile la bărbați. (CNBC)

10. Într-un studiu publicat săptămâna aceasta, cercetătorii din Australia arată că au reușit să prezică ce decizii vor lua participanții la un test – este vorba de decizii simple – cu 11 secunde înainte ca aceștia să ia respectivele decizii. (Quarz)

Fotografia dimineții:

Promo: Buchetulzilei.ro vă ofera în fiecare zi un buchet special de flori la prețul de 99 lei.

Ți-ar mai putea plăcea
20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 – Cronica dimineții
Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Terrei au crescut până la valori care sunt cu peste 50% mai mari decât cele din perioadele preindustriale – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău