Cronica dimineții – California și alte 15 state dau în judecata administrația Trump pentru a bloca “starea de urgență națională”

1. Publicitatea produselor comerciale va fi interzisă în învățământul preuniversitar, atât de stat, cât și privat, conform unui proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și ALDE și adoptat ieri de Senat. Inițiatorii susțin că firmele desfășoară campanii susținute de marketing în școală, care devine astfel un ”talcioc național”. (Profit)

2. Un grup de 16 state americane, în frunte cu California, au dat în judecata administrația Trump pentru a bloca “starea de urgență națională” declarată de președinte în scopul finanțării zidului de la granița cu Mexic. “Vom încerca să-l oprim pe președinte deoarece decizia încalcă prevederile Constituției, încalcă separarea puterilor în stat și încearcă să ia din banii americanilor și ai statelor, bani alocați de Congres”, a declarat procurorul general al statului California, Xavier Becerra. (CNN)

3. Procurorul general Augustin Lazăr a respins cererea de recuzare a şefului Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, făcută de Laura Codruţa Kovesi, întrucât „legiuitorul a prevăzut expres că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării”. (News.ro)

4. Un nou raport arătă încercările Huawei de a obține secrete tehnologice, în special de la furnizorii chinezi care lucrează pentru Apple sau de la foști angajați Apple (Link). Tot pe subiect, fondatorul Huawei a acordat un interviu celor de la BBC în care a declarat că Statele Unite nu pot distruge compania, iar arestarea fiicei sale în Canada a fost motivată politic. (Link)

5. Membrii Miscarii 5Stele, populist, au votat că aliatul lor la guvernare, liderul partidului Liga Nordului, naționalist, Matteo Salvini, să nu poată fi judecat pentru răpire și abuz de putere după ce vară trecută Salvini, din poziția de ministru de Interne, a refuzat să permită debarcarea a 177 migranți în Sicilia. Votul de ieri înseamnă că, cel mai probabil, lui Salvini nu-i va fi ridicată imunitatea ținând cont că cele două partide dețin majoritatea în Senat. În Decembrie, un tribunal italian a recomandat ca ministrul de Interne să fie acuzat de abuz de putere. Liderul Mișcării 5Stele, Luigi de Maio, a criticat în trecut politicienii care se folosesc de imunitatea parlamentară pentru a evita procesele. (WSJ)

6. Netflix a anulat și ultimele două seriale Marvel care mai rulau pe platformă, „Jessica Jones” și „The Punisher”, punând capăt relației cu Disney, compania care deține Marvel și care își va lansa anul acesta propria platformă de streaming. Următorul sezon, “Jessica Jones”, al treilea, va fi ultimul, în timp ce “The Punisher” nu va mai avea sezonul trei. (CNN)

7. Procentul germanilor care consideră un partener de încredere (link):
🇷🇺 Rusia: 35%
🇨🇳 China: 28%
🇺🇸 SUA: 24%

8. Constructorul auto japonez Honda urmează să anunțe în scurt timp decizia de a închide singura sa uzină din Marea Britanie, în anul 2022, o decizie care va duce la pierderea a 3.500 de locuri de muncă, a declarat ieri pentru Reuters un deputat britanic. (Profit.ro)

9. Opt președinți americani au absolvit Harvard:
– John Adams
– John Quincy Adams
– Rutherford B. Hayes
– Theodore Roosevelt
– Franklin D. Roosevelt
– John F. Kennedy
– George W. Bush
– Barack H. Obama

10. New York City dorește să facă ilegală discriminarea persoanelor pe bază de coafuri. Comisia primăriei din New York pentru Drepturile Omului va anunța în această săptămână noul regulament care le va acorda locuitorilor dreptul de a-și purta părul așa cum își doresc. În conformitate cu aceste reguli, comisia ar putea emite amenzi de până la $250.000 pentru persoanele care sunt găsite vinovate de hărțuirea altor persoane pentru felul în care le arată părul. (NYTimes)

Fotografia dimineții – George Mendonsa, marinarul care o sărută pe asistenta medicală în Time Square, în ziua în care Japonia a capitulat, a murit la 95 de ani:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Epidemiolog: Tulpina Delta (indiană) a coronavirusului va deveni dominantă cel târziu în luna septembrie – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Laura Codruța Kovesi s-a clasat prima în selecția pentru postul de procuror-șef european

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău