Cronica diminetii – China i-a imprumutat Venezuelei $63 miliarde pe care-i vrea inapoi in petrol

1. Astăzi începe ultimul turneu de Grand Slam al anului, US Open. Simona Halep și Irina Begu vor juca în jurul orei 18, în timp ce Ana Bogdan va juca după ora 23.

2. Unul dintre posibilii investitori dispuși să investească în Tesla câteva miliarde de dolari, în cazul în care compania devenea privată, a fost Volkswagen. Musk a refuzat propunerea pe motiv că nu vrea să dea acces unor rivali la ceea ce a construit pana acum. (WSJ)

3. Referendumul anticorupție din Columbia nu a fost validat, la vot prezentându-se mai puțin de 12 milioane persoane, adică necesarul de o treime din totalul de 36 milioane. Totuși cei care s-au prezentat au votat în proporție de 99% pentru măsurile anticorupție propuse: scăderea salariilor parlamentarilor, interzicerea sentințelor alternative de tipul arestului la domiciliu pentru condamnații în cazuri de corupție, maxim trei mandate pentru aleșii locali și naționali, publicarea declarațiilor de avere etc. Conform estimărilor, corupția costa Columbia aproximativ $15 miliarde anual. (BBC)

4. O bonă filipineză care lucrează pentru o familie din București a contestat la începutul acestui an la Curtea Constituțională prevederea legală potrivit căreia străinilor din afara UE intrați în țară pentru a lucra li se prelungește dreptul de ședere temporară doar dacă au contract individual de muncă cu normă întreagă și câștigă cel puțin salariul mediu brut pe economie din România. (Profit.ro)

5. Numărul total al angajaților din România nu este cunoscut nici măcar de autorități, în contextul în care multe structuri ale statului, cum ar fi Ministerul Apărării, SRI sau SIE, țin secrete aceste informații, iar unele tipuri de angajați, cum ar fi funcționarii publici, nu sunt raportate în sistemul Revisal al Inspecției Teritoriale a Muncii. Ceea ce înseamnă că în România numărul angajaților este mai mare de 5,84 milioane, din care 4,42 milioane sunt în sectorul privat. (Profit.ro)

6. Prețul cărnii, al legumelor și al lactatelor, din Marea Britanie, ar putea crește cu cel puțin 5% în lunile următoare din cauza vremii din acest an. (BBC)

7. La două luni de la lansare, instalările pentru aplicația Instagram TV au scăzut cu 94% față de săptămână de după lansare. (TechCrunch)

8.  Între 2007 și 2014, China i-a împrumutat Venezuelei $63 miliarde, adică 53% din totalul împrumuturilor oferite de chinezi tărilor din America Latină. China a cerut ca împrumuturile să fie returnate în petrol. (ForeignPolicy)

9. Naționala României de volei masculin s-a calificat pentru prima oară la un turneu final, Campionatul European de anul viitor, după 23 de ani. (GSP)

10. Francezii au descoperit o corelație între inteligență și îmbătrânire, cu cât ești mai inteligent în anii tinereții cu atât te vei simți mai tânăr la bătrânețe. (INC)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Apple începe să investească în achiziția de filme
USR propune, în programul de guvernare, că certificatul verde obligatoriu pentru orice activitate – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău