Peste 150.000 de profesori intră azi în grevă – Cronica dimineții

1. Sindicatele din educaţie au anunţat, duminică, după negocierile de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, cu liderul PSD Marcel Ciolacu şi cu mai mulţi miniştri, că greva din învăţământ va continua şi va avea loc luni, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi, bineînţeles de dorinţa colegilor. (News.ro)

2. Preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, aproximativ 4000 lei net, în timp ce salariul net unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7000 de lei lunar. Nistor spune că profesorii au respins categoric propunerea Guvernului de acordare a unor „stimulente” profesorilor debutanţi şi celor care lucrează în zona defavorizate, subliniind că profesorii nu sunt asistaţi social. (News.ro)

3. Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater” din România, a anunțat duminică, după negocierile de la Palatul Victoria că învățământul superior românesc de stat intră și el în grevă, de luni.De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment, vor fi aproape 10.000 de salariați în grevă, a anunțat acesta. (Profit.ro)

4.Importurile de gaze naturale au scăzut cu două treimi în primele trei luni din acest an. România a importat, în primul trimestru din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 240.200 tone echivalent petrol (tep), cu 66,3% (-473.100 tep) mai mică față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

Din Cronica de Divertisment: Primele patru sezoane ale celebrului serial de comedie “M*A*S*H” difuzat între anii 1972-1983 sunt disponibile acum și în România pe platforma Disney+. Cel mai probabil, pe platformă vor apărea în timp și celelalte șapte sezoane. Drepturile pentru M*A*S*H sunt deținute de platforma Hulu, care nu este disponibilă în România, dar la care Disney deține un pachet de 66% dintre acțiuni. De altfel, Disney a anunțat recent că până la sfârșitul acestui an va integra pe platformă tot conținutul de pe Hulu, cu scopul de a atrage mai mulți abonați. (Profit)

5. Moldovenii pro-europeni și-au dat întâlnire, duminică, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a arăta lumii că își doresc un viitor alături de UE. Președinta Maia Sandu a ținut un discurs în fața a peste 70.000 de oameni adunați în centrul capitalei moldovene, apoi a luat cuvântul președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care le-a vorbit celor prezenți și în limba română. (Libertatea)

6. Președintele american Joe Biden a declarat că a primit „asigurări categorice” din partea lui Volodimir Zelenski că Ucraina nu va folosi avioane de luptă F-16 furnizate de Occident pentru a intra pe teritoriul rusesc. (Hotnews)

7. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat din nou că orașul Bahmut ar fi fost complet ocupat de Rusia, așa cum au transmis oficialii de la Moscova. Din Japonia, de la summit-ul G7, Zelenski a spus că soldații ucraineni rămân în oraș. (G4Media)

8. Partidul de dreapta Noua Democrație al premierului Kyriakos Mitsotakis a câștigat alegerile parlamentare de duminică, din Grecia, formațiunea având un scor de 41% după numărătoarea a două treimi dintre voturi, dublu față de cele 20 de procente obținte de partidul de stânga Syriza, al fostului prim-ministru Alexis Tsipras. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Farul Constanța a revenit de la 0-2 cu FCSB și s-a impus cu 3-2. În urma acestui rezultat, formația antrenată de Gică Hagi este noua campioană din Superliga. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

9. Aproximativ 30 de tone de azotat de amoniu, o substanță chimică folosită ca îngrășământ și în explozivi, au dispărut când erau transportate feroviar din Wyoming către California, în aprilie, și încă nu au fost găsite, au anunțat oficialii americani. (NYTimes)

10. Jeffrey Epstein a descoperit că Bill Gates a avut o aventură cu o jucătoare rusoaică de bridge, folosind această informație pentru a-l amenința pe cofondatorul Microsoft. Gates a cunoscut-o pe femeie în 2010, când aceasta avea 20 de ani. Epstein a cunoscut-o în 2013 și i-a plătit costul școlii. În 2017, Epstein i-a trimis un e-mail lui Gates și i-a cerut banii plătiți pe educația femeii. (WSJ)

Fotografia dimineții este de la sărbătoarea câștigării titlului de campioni ai Superligii de către Farul Constanța. Inquam Photos / Alex Nicodim:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – adeptii unui Brexit soft castiga in guvernul Britanic
Guvernul britanic a cerut o nouă amânare a Brexitului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău