Cronica dimineții – Cinci avertismente transmise de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

1. Premierul finlandez Juha Sipilä a exprimat aseară disponibilitatea ţării sale de a prelua preşedinţia Consiliului UE având în vedere tensiunile de la Bucureşti. Finlanda ar urma să preia preşedinţia Consiliului de la România, din iulie 2019 (News.ro) Premierul Viorica Dăncilă a declarat aseară că România este pregătită să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, fiind făcute chiar pregăririle pentru Summit-ul care va avea loc în 2019 la Sibiu. Comentând declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis potrivit cărora nu suntem pregătiţi, iar Guvernul ar trebui înlocuit, Dăncilă a spus: ”Domnul preşedinte, prin îndemnurile de a răsturna Guvernul, deserveşte profund interesele României”. (News.ro)

2. Cinci mesaje transmise ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: 1. Încetinește creditarea, 2. Economia încetinește, 3. Pe partea politicii fiscale am putea avea o problemă, 4. Europa va trece prin turbulențe, 5. Scad investițiile. (Hotnews)

3. Amazon a ales nu unul ci două orașe, New York City și Arlington, Virginia, pentru cel de-a doilea sediu, după Seattle, din Statele Unite. Investiția totală în cele două noi locații va fi de $5 miliarde, din care Amazon va primi, de la autoritățile locale, subvenții de peste $2 miliarde pentru cele 50.000 locuri de muncă create. (Link)

4. Waymo, divizia de mașini autonome a celor de la Google/Alphabet, ar putea lansa luna viitoare un serviciu comercial, sub un nume nou, care va intra în concurență directă cu Uber și Lyft. (Bloomberg)

5. Economia Japoniei a scăzut cu 1,2% în trimestrul trei, analiștii punând scăderea pe seama dezastrelor naturale care au lovit țara. (Reuters)

6. Huawei a anunțat că are în plan lansarea unor ochelari pentru augmented reality (AR) în următorii doi ani. Apple și Facebook lucrează la proiecte similare. (CNBC)

7. Enel are în plan instalarea a circa 2.500 de puncte de încărcare a mașinilor electrice în toate regiunile României, în perioada 2019-2023, în urma unor investiții totale de 15 până la 20 de milioane de euro. Anul viitor urmează să fie instalate aproximativ 300 astfel de puncte. (Profit.ro)

8. În August 1972, o furtună solară ar fi declanșat explozia mai multor mine marine amplasate de marina americană în apele Vietnamului de Nord arată documente recent declasificate. (Gizmodo)

9. Premier League, cel mai puternic campionat de fotbal din lume, va fi condus, în premieră, începând de anul viitor, de o femeie, Susanna Dinnage, actuala presedinta a canalului Animal Planet. Dinnage a fost votată în unanimitate de cele 20 de cluburi. (TheGuardian

10. Procesul lui Joaquín “El Chapo” Guzmán a început la New York, procurorii americani acuzându-l că a condus cel mai puternic cartel ce se ocupa cu traficul de droguri, introducând în Statele Unite, între 1989 și 2014, cocaină în valoare de $10 milioane pe zi. (TheGuardian)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
România are cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană – Cronica dimineții
Austria își menține veto privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen cu granițele terestre – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău