Cronica diminetii – Ciolos: nu inlatur deloc o posibila candidatura la prezidentiale

1. Preşedintele American Donald Trump l-a nominalizat pe Adrian Zuckerman, un avocat care la 10 ani a emigrat din România în SUA şi care este vorbitor fluent de limba română, pentru postul de ambasador al Statelor Unite la Bucureşti. (News.ro)

2. ”Nu înlatur deloc”, a răspuns Dacian Cioloș la întrebarea dacă exclude o candidatură la prezidențialele din 2019. Cioloș a spus că nu a luat o decizie, adăgând că ”pentru mine, principalul obiectiv e ca, la sfârșitul lui 2019, România să aibă un președinte democrat, care să apere valorile și instituțiile democratice”. Este pentru prima oară când Dacian Cioloș face o asemenea afirmație, după luni bune în care a fost extrem de precaut pe tema unei eventuale candidaturi la prezidențiale. (Ziare.com)

3. Turcia a transmis oficialilor americani că se opune sancţiunilor impuse Iranului de către SUA şi că nu este obligată să le implementeze, conform ministrului de Externe turc, Mevlut Cavusoglu. Turcia a criticat decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul şi s-a opus public cererilor Statelor Unite de a opri importurile de petrol din Iran. (Reuters)

4. Doar 49% din mâncarea consumată de britanici este produsă în Marea Britanie. Țările din Uniunea Europeană furnizează 30% din mâncarea britanicilor. (Gov.uk). Prim-ministrul britanic, Theresa May, a anunţat că intenţionează să menţină legislaţia Uniunii Europene în Marea Britanie pentru încă 21 de luni. Dominic Raab, ministrul pentru Brexit, a declarat că această decizie este necesară „pentru a ne asigura că totul merge cum trebuie … în concordanţă cu înţelegerea pe care am făcut-o cu UE”. Decizia va stârni, cel mai probabil, furia parlamentarilor pro-Brexit, care primiseră promisiuni că legea va ieşi din vigoare în martie 2019. May a anunţat că ea va conduce negocierile cu Uniunea Europeană. (News.ro)

5. Facebook și-a lansat o filială în China, un “hub pentru inovație”, după cum l-au numit oficialii companiei, pentru susținerea startupurilor locale și a dezvoltatorilor. Facebook este bannată în China, nefiind accesibilă. (Reuters)

6. Un judecător federal a decis eliberarea lui Pablo Villavicencio Calderon, un ecuadorian de 35 de ani, reținut într-un centru pentru imigranți. Calderon, care aplicase pentru green card în februarie, a fost reținut pe 1 Iunie după ce a livrat pizza la o bază militară. El este căsătorit cu o cetățeană americancă, având împreună doi copii. (NYTimes)

7. Administrația Trump va oferi fermierilor americani ajutoare în valoare de până la $12 miliarde pentru a-i proteja de impactul disputelor comerciale declanșate de SUA în relația cu China, Uniunea Europeană și alte țări. Este cel mai mare ajutor oferit de guvernul american din motive de dispute comerciale. (Reuters)

8. Pasagerii care vor zbura pe Aeroportul Internațional din Sibiu vor avea ocazia, începând de miercuri, 25 iulie, să împrumute o carte chiar din aerogară, pe care sunt rugați să o returneze ulterior, acesta fiind primul aeroport din țară care va avea o bibliotecă pentru călători. (Profit.ro)

9. Cei de la BitTorrent au confirmat achiziția de către Tron, un startup cu focus pe blockchain, lansat de un chinez, Justin Jun. Tranzacția s-ar fi făcut pentru $126 milioane cash. (Variety)

10. Biroul de turism al regiunii Flandra, din Belgia, a trimis o scrisoare de protest către facebook după ce o reclamă care-l înfățișa pe Isus acoperit cu un cearșaf, captură după un tablou pictat de Rubens, “The Descent from the Cross”, a fost interzisă de rețeaua socială. (BBC)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Rafila: Românii consumă, în medie, de trei ori mai multe antibiotice decât olandezii sau austriecii – Cronica dimineții
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a îmbunătățit estimările de creștere economică pentru 2022 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău