Cronica dimineții – Comisia Europeană discută astăzi situația statului de drept din România

Puteți citi Cronica de Tehnologie de ieri aici și Cronica Sportivă aici. Vă puteți abona la newsletterele dedicate pe site.

1. Comisia Europeană va discuta astazi situaţia statului de drept din România, a anunţat un purtător de cuvânt al CE. “Comisia Europeană trebuie să acţioneze pentru a salva statul de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine starea statului de drept în România”, a anunţat, într-un mesaj pe Twitter, Mina Andreeva, purtător de cuvânt al CE. (News.ro)

2. Chicago, al treilea cel mai mare oraș din Statele Unite, și-a ales primul primar femeie de culoare. Lori Lightfoot, o fostă procuroare federală, a câștigat alegerile detașat și-l va înlocui pe fostul consilier al președintelui Obama, Rahm Emanuel, care a decis să nu mai candideze pentru un al treilea mandat. Doamna Lightfoot este lesbiană declarată. (Bloomberg)

3. Premierul britanic Theresa May a cerut o nouă amânare scurtă a Brexitului, în declaraţii în faţa reporterilor după o şedinţă maraton a guvernului. May a declarat că înţelege persoanele săturate de tot procesul care doresc să părăsească UE fără acord, însă ea doreşte un acord şi este nevoie de o amânare scurtă a Brexitului. Premierul a precizat că dezbaterea nu mai poate continua şi a adăugat că abordarea Camerei Comunelor, care a respins toate alternativele la Brexit, nu a funcţionat. May s-a oferit să participe la discuţii cu liderul opoziţiei Jeremy Corbyn pentru a ajunge la un plan. Însă ea a precizat că acest plan trebuie să includă acordul retragerii negociat de ea cu UE. (News.ro)

4. Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela, și-a pierdut imunitatea ceea ce înseamnă că poate fi arestat. (AP)

5. Cotațiile bitcoin s-au apreciat cu până la 20% ieri, la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape cinci luni, evoluție pusă de unii analiști pe seama unui ordin major plasat de un cumpărător anonim, care a declanșat o serie de tranzacții automate. Laora scrierii acestei cronici, un bitcoin este cotat la $5077. (Profit.ro)

6. În Malayesia a început astăzi procesul în care fostul prim ministru Najib Razak este acuzat de deturnarea a aproape $700 milioane din fondul de investiții suveran. Najib are 42 capete de acuzare, iar procurorii au trimis în judecată și banca de investiții Goldman Sachs. (BBC)

7. Producția de ciment, în milioane tone metrice, pe 2018:
China: 2370
India: 290
SUA: 88,5
Turcia: 84
Vietnam: 80
Indonesia: 67
Coreea de Sud: 56
Japonia: 55.5
Rusia: 55
Egipt: 55
Iran: 53
Brazilia: 52
România: 8,4 (în 2017)

8. Un lituanian a fost singurul pasager al unui zbor de la Vilnius la Bergamo, în Italia, operat cu un Boeing 737-800 ce poate transporta, în mod normal, 188 de persoane. Skirmantas Strimaitis a avut tot avionul la dispoziția sa, fiind acompaniat doar de cei doi piloți și de 5 însoțitoare de bord. Avionul a fost închiriat de o agenție de turism pentru a aduce acasă un grup de turiști, însă, pentru zborul dus, agenția care l-a închiriat nu a reușit să vândă decât un bilet. (AP)

9. Orășelul danez Brande, cu doar 7.000 de locuitori, va deveni gazda celui mai înalt turn de birouri din Europa, după ce compania de fashion Bestseller va dezvolta un turn de birouri de 320 de metri, care va deveni sediul firmei. Compania a anunțat proiectul în 2018, iar ca designer a fost desemnată firma de arhitectură Dorte Mandrup. (Economica)

10. O femelă cașalot a fost descoperită moartă în Sardinia, săptămâna trecută. Mamiferul marin de sex feminin era însărcinată și a murit, cel mai probabil, din cauza celor aproape 23 de kg de plastic –  farfurii de unică folosință, un tub, pungi de cumpărături și un pachet de detergent cu codul de bare încă vizibil – găsite în interiorul ei.  (NatGeo)

Promo: [Interviu exclusiv] Prima declarație a lui Andrei Roșu, C.E.O. – Chief Energy Officer la Crosul Companiilor B2Run https://www.youtube.com/watch?v=F5LxgNfYOZ0

Inscrie-te la Crosul Companiilor B2Run și  primești sfaturi practice pentru un plus de energie și motivație la birou. Înscrieri pe www.b2run.ro

Fotografia dimineții – Bucătari adunați la teatrul Bellini din Catania pentru a celebra vinul și mâncarea. Fabrizio Villa/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Amazon a devenit cea mai valoroasă companie a lumii
Cronica diminetii – Amazon s-a lansat in Turcia
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău