Cronica dimineții – Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune

1. Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune, neindentificate, în această dimineață, a anunțat ministerul Apărării din Coreea de Sud. Dacă se confirmă că rachetele au fost balistice, ar fi pentru prima oară, din noiembrie 2017, când nord coreenii efectuează un test cu o astfel de armă. Incidentul din această dimineață vine după eșecul întâlnirii din Vietnam, dintre Donald Trump și Kim Jong Un. (CNBC)

2. La alegerile de săptămâna trecută din Spania, femeile au câștigat cu 26 de mandate mai mult, urcând la 47%, de la 41%, procentul mandatelor deținute în parlament. Spania devine astfel țara cu cel mai mare procent al parlamentarilor de sex feminin, depășind Finlanda și Suedia. În România procentul depășește cu puțin 20%. (TheEconomist)

3. 95 la sută dintre şoferii implicaţi în accidente uşoare nu știu că pot primi bani pentru închirierea unei maşini, atât timp cât a lor stă în reparaţie. Autoturismul la schimb poate fi închiriat direct de la service sau printr-o firmă rent-a-car. Decontarea trebuie făcută însă de către asigurătorul RCA – pe a cărui poliţă va fi reparată maşina lovită. Legea e clară în acest sens însă societățile de asigurări recurg la tot felul de tertipuri ca să ascundă acest drept. (StirileProtv)

4. Șoferii Uber, Lyft și ai altor aplicații similare din New York vor intra în greva săptămâna viitoare, miercuri, timp de două ore, pentru a protesta față de condițiile de lucru și sistemul de plată. Protestul vine chiar înaintea listarii pe bursă a celor de la Uber, ale căror acțiuni ar urma să fie tranzacționate public începând de vinerea viitoare. Șoferii Uber reclamă faptul că deși compania îi consideră contractori independenți, firma le setează tarifele și programul de lucru. (Reuters)

5. Prim ministrul Ungariei, Viktor Orban, va face luna aceasta o vizită oficială la Casa Albă, fiind invitat de presedintele Trump. Criticii spun că această invitație ar fi o formă de susținere pentru democrația iliberală construită de Orban în țara vecină, în timp ce analiștii declară că Trump va încerca să-l scoată pe premierul ungar de sub influența Rusiei și a Chinei. (ForeignPolicy)

6. Uber vrea să adauge servicii de închiriere de biciclete şi trotinete electrice, inclusiv în România: “vrem să devenim un Amazon al mobilităţii”. „Pe termen mediu și lung intenționăm să includem și alte opțiuni în aplicație, cum ar fi biciclete electrice și trotinete, transport public, taxi, servicii de închiriere de mașini sau de car sharing”, conform unei postări de pe blogul companiei. Tot acolo, Uber a anunțat că „în România, ca și în întreaga lume, Uber își propune să devină o platformă multimodală pentru serviciile de mobilitate urbană, oferind călătorilor acces la diferite mijloace de transport la o simplă apăsare de buton”. Planurile de extindere fac parte din campania compania pentru listarea pe bursă. (Economica)

7. Fostul șef al personalului de la Casa Albă, John F. Kelly, a devenit membru in boardul Caliburn Internațional, compania care operează cele mai mari spații în care sunt ținuți copiii migranți. Mai mulți membri ai Congresului american au descris condițiile în care sunt ținuți copiii ca fiind similare cu cele din închisori. (Bloomberg)

8. Vice Media a anunțat că a primit o investiție de $250 milioane de la un grup de investitori condus de George Soros. (WSJ)

9. După mai mulți producători de film și actori, a venit rândul editorilor americani să îl boicoteze pe cineastul Woody Allen, care nu a găsit o editură dispusă să achiziționeze proiectul volumului său de memorii, potrivit cotidianului The New York Times. (Profit.ro)

10. Oamenii de știință din Marea Britanie au descoperit prezența cocainei în toate mostrele de creveți testați într-o zonă rurală din estul Angliei. Cocaina nu este singurul drog ale cărui urme au fost descoperite în creveți: ketamina, pesticidele și unele medicamente au fost și ele găsite în cantități care pot amenința existența acestor crustacee. (Digi24)

Bonus: un material video despre “vrăjitoarele” din România și felul în care folosesc online-ul pentru a “împrăștia vrăjile” (Reuters)

Fotografia dimineții – Apusul soarelui pe plaja Lhoknga din Indonezia. Chaideer Mahyuddin/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Azi au loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova – Cronica dimineții
Alexandru Rafila estimează că imunitatea la coronavirus în România este în acest moment de cel puțin 20% – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău