Cronica dimineții – 16.293 cazuri de rujeolă în România

1. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a transmis că numărul total de cazuri de rujeolă înregistrate în România a ajuns la 16.293, peste 80 fiind confirmate în ultima săptămână. Peste 15.300 de îmbolnăviri au apărut la persoane care nu s-au vaccinat niciodată. (News.ro)

2. O parte din postările lui Mark Zuckerberg din anii trecuți au fost șterse de pe Facebook, din cauza unor “erori”, așa cum a comentat compania. Printre cele șterse se află inclusiv cea care anunța achiziția Instagram, din 2012. Facebook a anunțat că ar fi prea costisitor să repună online materiale postate de CEO-ul companiei în trecut. (BusinessInsider)

3. Deficitul comercial al Statelor Unite s-a redus cu 15% în Ianuarie, comparativ cu Decembrie, în special datorită reduceriii importurilor de mărfuri din China. În Ianuarie deficitul a ajuns la $51,1 miliarde, cu $8,8 miliarde mai puțin decât în Decembrie. SUA și China se află într-un război comercial, cele două state impunând reciproc tarife suplimentare pe importurile de mărfuri și servicii. (CNN)

4. Slovacii merg azi la vot pentru a-și alege președintele, în al doilea tur de scrutin. Favorita este avocată liberală Zuzana Caputova, care a câștigat primul tur cu 40% din voturi. Dacă va câștiga, Caputova ar deveni prima femeie președinte. (Reuters)

5. 70% dintre chinezii care au cumpărat mașini electrice regretă decizia, în special din cauza problemelor la baterii, relevă datele unui sondaj. China este cea mai mare piață pentru mașini electrice, cu peste 1,2 milioane de exemplare vândute anul trecut, ceea ce reprezintă jumătate din totalul vânzărilor la nivel mondial. (Link)

6. Acțiunile Lyft au închis prima zi de tranzacționare pe bursă cu un plus de 8,7%, după ce acționarii au strâns $2,3 miliarde din IPO-ul care a evaluat compania la peste $20 miliarde. (CNBC)

7. Statul american Georgia, controlat de Republicani, a adoptat una dintre cele mai dure legi anti avort, care va fi interzis dacă doctorul aude bătăile inimii la făt. Georgia se alătură altor patru state americane, Iowa, Kentucky, Mississippi, Tennessee, unde avortul a fost interzis în ultimul an. (Reuters)

8. Un manual de economie, scris de un reputat profesor și după care au învățat generații întregi, a fost scos din curicula pentru liceele rusești după ce ministrul Educației s-a sesizat că învățăturile din respectivul manual nu arată “dragoste și respect” pentru Rusia. (Bloomberg)

9. Ieri s-au împlinit 20 de ani de la lansarea “The Matrix”, primul film din seria Matrix. Și tot ieri s-au împlinit 15 ani de când România a fost admisă în NATO.

10. Autoritățile din Indonezia au anunțat că insula Komodo va fi închisă pentru turiști, din Ianuarie, după ce 41 de varani care trăiau pe insulă au fost furați pentru a fi vânduți. (Bloomberg)

Lecturi de weekend:

Fossil Site Reveals Day That Meteor Hit Earth and, Maybe, Wiped Out Dinosaurs (NYTimes)

Mongolia’s President Is Slicing Away Its Hard-Won Democracy. Corruption and recession have helped push the nation toward strongman rule. (ForeignPolicy)

The Plague Killing Frogs Everywhere Is Far Worse Than Scientists Thought. As a threat to wildlife, an amphibian fungus has become “the most deadly pathogen known to science.” (NYTimes)

Fotografia dimineții – Coperta NatGeo:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciucă: Rata de absorbţie a fondurilor europene de 64,5% plasează România la un nivel egal cu Germania – Cronica dimineții
Ţările UE au respins transformarea sexului non-consensual într-o infracţiune penală la nivelul întregului bloc comunitar – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău