Cronica dimineții – Creștere record a bursei americane

1. Bursa americană și-a revenit, indicele Dow Jones câștigând peste 1000 de puncte, aproape 5%, cea mai mare creștere pentru o zi din istorie. Și ceilalți doi indici, S&P 500 și Nasdaq, au crescut spectaculos, având cele mai bune zile din ultimii 10 ani (CNBC). Toate bursele din Asia au deschis pe plus, având indicele Nikkei, al bursei japoneze, în prim plan, cu o creștere de peste 3% (CNBC)

2. Americanul Colin O’Brady a devenit primul om care a traversat singur, fără ajutor, Antarctica. El a străbătut, în 52 de zile, 1500 de km pe schiuri, fără să primească vreun ajutor extern. Britanicul Louis Rudd, care și-a propus și el să străbată continentul sudic si a plecat în expediție în aceeași perioadă cu O’Brady, este așteptat să termine cursa în zilele următoare. (NatGeo)

3. Publicația germană Der Spiegel a făcut o radiografie a României înainte de preluarea președinției UE: liderul PSD, Liviu Dragnea, e ”stăpânul din umbră care întoarce statul de drept cu 30 de ani în urmă”, iar președintele Iohannis e ”regele fără țară”. (G4media)

4. Vladimir Putin a supervizat ieri un test efectuat cu succes al unui nou sistem rus de rachetă hipersonică, Avangard, care poate fi dotat cu ogive nucleare şi convenţionale, a anunţat Kremlinul. Avangard este sistemul despre care președintele Putin a declarat, în vară, că este rachetă supremă ce nu poate fi doborâtă de actualele sisteme de aparate antirachetă. Testul a avut loc în Extremul Orient rus. (News.ro)

5. Sputnik Moldova și România, site-uri care promovează propaganda rusă, o propun pe Viorica Dăncilă pentru titlul de „omul politic” al anului 2018. În articol, Dăncilă este descrisă drept „o uriașă surpriză, dovedind calm, pricepere și, peste toate, un nivel al demnității mult peste ce am văzut în ultimii ani”. Dăncilă este lăudată pentru că ar fi făcut față atât protestelor de stradă, cât și criticilor formulate de Comisia Europeană și Parlamentul European, dar și unor „denunțuri penale”. (Hotnews)

6. Președintele american Donald Trump a făcut o vizită surpriză, prima de acest fel, în Irak, la o bază militară americană, în a doua zi de Crăciun. Trump, însoțit de soția sa, Melania, și-a apărat decizia de retragere a trupelor din Siria. (Hotnews)

7. În Rusia au început să apară voci care cer modificarea Constituției astfel încât actualul președinte, Vladimir Putin, să poată rămâne la putere și după expirarea actualui mandat, în 2024, când nu va mai putea candida. (Bloomberg)

8. „Sapiens.Scurtă istorie a omenirii”, de Yuval Noah Harari, este pentru al doilea an consecutiv cea mai vândută carte a anului, in timp ce thrillerul istoric „Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler, a fost cea mai vândută carte de ficţiune scrisă de un autor român, tot pentru al doilea an consecutiv. Ce cărți au mai cumpărat romanii anul acesta puteți găsi în link. (News.ro)

9. Mariah Carey, cu ”All I Want for Christmas Is You”, a depășit recordul pentru cea mai cântată melodie într-o singură zi, pe Spotify: aproape 11 milioane de streamuri în ziua de Ajun. (Link)

10. George H.W. Bush și soția sa, Barbara, John McCain, Kofi Annan, Paul G. Allen, Aretha Franklin, Stephen Hawking, Burt Reynolds, Dolores O’Riordan, Milos Forman, Avicii sau fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad sunt printre cei care au decedat anul acesta. În lista prezentată de AP apare și torționarul comunist Ion Ficior. (Link)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educaţiei: În România sunt 836 de şcoli cu toalete în curte – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Vot negativ pentru Brexit în Parlamentul Britanic. Azi se votează un Brexit fără acord

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău