Cronica dimineții – Decembrie va veni cu cadouri și metrou în Drumul Taberei

1. La mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, multe site-uri și conturi de social media care au legaturi cu Rusia și grupuri de extremă-dreapta răspândesc dezinformări, încurajând dezbinarea și amplificând neîncrederea în partidele de centru care au guvernat timp de decenii. Anchetatorii Uniunii Europene, centrele universitare și grupurile de advocacy spun că noile eforturi de dezinformare împărtășesc multe dintre amprentele digitale și tacticile folosite anterior în atacurile ruse, inclusiv în intereferența Kremlinului în campania prezindețială din SUA în 2016. (Hotnews)

2. Electorale: 1. Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat duminică, la mitingul organizat de partid la Galați, că liberalii vor desființa taxa pe munca part-time, pentru ca cei care vor să muncească în plus să câștige mai bine, dar va elimina și supraacciza la carburanți (Digi24). 2. Liviu Dragnea a declarat că vor fi luate măsuri pentru programul „Prima Casă” pentru ca creditul să fie luat și rambursat în condiții mai avantajoase, fiind discuții despre rate fixe. El a precizat că este avută în vedere și înghețarea impozitelor pe proprietate până în anul 2040. (Hotnews)

3. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat aseară, la România TV, că vrea limitarea accesului străinilor la a cumpăra pâmânt din România şi că legea vânzării terenurilor este în dezbaterea Camerei Deputaţilor, urmând să fie adoptată. (News.ro)

4. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a spus că inaugurarea metroului din Drumul Taberei va fi făcută în decembrie anul acesta şi chiar i-a invitat pe jurnalişti să vadă stadiul lucrărilor. Lucrările au început în 2011 și trebuiau finalizate în 2015. În ultimii 4 ani, constructorul s-a trezit cu tot felul de contestații, făcute de concurenți. Ultimul proces a vizat furnizarea „Sistemului de siguranță și automatizare a traficului”. (Digi24)

5. Un miliardar din Hong Kong l-a dat în judecată pe italianul care i-a vândut un supercomputer, K1, construit de o firmă austriacă. Samathur Li Kin-kan Cere despăgubiri de $23 milioane după pierderile suferite din cauza computerului care ar fi trebuit să folosească Inteligența Artificială pentru a opera autonom pe bursa americană. Tranzacțiile realizate de computer au generat însă pierderi, chiar de $20 milioane într-o singură zi. (Bloomberg)

6. Între 2010 și 2016, blocajul în traficul din San Francisco a crescut cu 60%. Vehiculele Uber și Lyft sunt “vinovate” de mai mult de jumătate din această creștere, conform unui studiu. (TheVerge)

7. Compania aeriană olandeză KLM a anunţat că, în ultimii 10 ani, a redus cu 50% consumul de dioxid de carbon pe fiecare pasager, dar şi cantitatea de deşeuri. Reprezentanţii KLM spun că operatorul olandez a fost prima companie aeriană la nivel global care a executat un zbor comercial cu biocombustibil, în anul 2011. Biokerosenul se produce din uleiul folosit la gătit în restaurante, procedura bazându-se doar pe reciclarea uleiului ars. Acesta nu afectează, se pare, cu nimic calitatea zborurilor, în schimb are avantajul că reduce emisiile de carbon cu până la 80%. (StirileProtv)

8. Un pilot al unei companii din Myanmar a aterizat în siguranță cu un avion ale cărui roți din față nu s-au deschis. Pilotul a folosit doar roțile din spate pentru aterizare, niciunul dintre cei 89 de pasageri nesuferind vreo vătămare. (BBC)

9. O specie de păsări dispărută acum 136.000 de ani a reapărut în habitatul ei natural, atolul Aldabra din Oceanul Pacific. (CBSNews)

10. CFR Cluj a devenit, pentru a doua oară consecutiv, campioana Ligii 1 la fotbal, cu o etapă înaintea terminării playoff-ului. Formația din Cluj a învins pe teren propriu, scor 1-0, pe Unversitatea Craiova.

Fotografia dimineții – Voluntare exersează zâmbetul în timpul unui training pentru National Youth Games in Taiyuan, China. VCG via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Zelenski: Forțele ucrainene au preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov – Cronica dimineții
Numărul nou-născuților înregistrați în primele 6 luni ale anului 2020 este cel mai mic din ultimii 7 ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău