Cronica diminetii – deficitul bugetului de stat a crescut de aproape 4 ori

1. Deși veniturile au fost cu 12.7% mai mari față de anul trecut, bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele cinci luni cu un deficit de 8,14 miliarde lei, 0,88% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape patru ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. (Profit.ro)

2. NASA a anunțat că a descoperit molecule organice complexe pe Enceladus, satelitul natural de gheață al planetei Saturn. Descoperirea arată că Enceladus ar putea avea condiții ce permit susținerea vieții. (NASA)

3. 43 de persoane, printre care deputatul PSD Mircea Drăghici, secretar al Camerei Deputaţilor, şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, dar și 38 de primari sau viceprimari ai unor localități din județul Argeș, au fost achitate în dosarul în care erau acuzaţi de DNA pentru fapte de corupţie în legătură cu atribuirea unor contracte de consultanţă fictivă. Decizia Curții Supreme nu este definitivă. (News.ro)

4. Apple și Samsung au închis amiabil conflictul în care compania americană îi acuză pe coreeni de încălcarea brevetelor și copierea anumitor funcții ale iPhone-ului. Procesul dura de 7 ani, iar ultimul verdict a fost în favoarea Apple, obligând Samsung la plată a peste $500 milioane. Termenii înțelegerii au rămas confidențiali. (TheVerge)

5. Lyft, principalul concurent Uber pe piața americană, a primit o finanțare de $600 milioane de la Fidelity, care e deja investitor. Evaluarea post investiție este de $15.1 miliarde, în creștere de la $11.7, cât a fost la ultima marire de capital. (Axios)

6. Fostul prim ministru al Malayesiei, Najib Abdul Razak, a declarat că asemenea oricărui bărbat nu cunoaște cât valorează bijuteriile și garderoba soției sale. Poliția a confiscat bijuterii, genți de lux și alte obiecte vestimentare, aparținând soției fostului prim ministru, evaluate la $100 milioane. (MalaysiaKini)

7. Madagascar este singura țară din lume neimplicată într-un conflict militar care a devenit mai săracă de la declararea independenței, în 1960. Venitul anual per capita aproape s-a înjumătățit, ajungând la $400. (FT)

8. Numărul de migranți sosiți în UE:
2014 – 229.017
2015 – 1.047.210
2016 – 374.314
2017 – 184.843
2018 – 50.430 *
* (Ian-Jun)

9. Acțiunile Deutsche Bank au scăzut sub 9 euro pentru prima oară din anii ‘80. De la începutul anului, valoarea acțiunilor băncii germane s-a depreciat cu 44%.

10. Un studiu făcut pe 31 de șoareci, timp de 70 de zile consecutive, a arătat că micile rozătoare pot învăța să aibă regrete. (Plos.org)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020 – Cronica dimineții
Grindeanu: PSD va depune câteva mii de amendamente la Legea Bugetului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău