Yango, lansat în România, operează în parteneriat cu Uber în Rusia – Cronica dimineții

1. Indicele S&P 500 al bursei americane a avut cea mai bună jumătate de an din 1997. Creșterea de la începutul anului a fost de 17%. (WSJ)

2. Yandex, compania rusă proprietară a serviciului de ridesharing Yango, lansat săptămâna aceasta în România, operează în Rusia în parteneriat cu Uber. În Februarie 2018, Yandex.Taxi și Uber și-au unit operațiunile din Russia, Kazakhstan, Belarus, Azerbaijan, Armenia și Georgia. Yandex a investit $225 milioane în noua companie, în timp ce Uber a investit $100 milioane. Yandex deține 59,3% din joint venture, Uber deține 36,9%, iar angajații 3,8%.

3. PSD îşi alege astăzi, în congresul extraordinar care începe la ora 11.00, la Sala Palatului, primele trei funcţii de conducere a partidului – preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general. Alegerile se vor defăşura pe buletine, dar într-un singur tur, astfel că primul clasat câştigă automat competiţia. Pentru funcţia de preşedinte al partidului candidează Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. (News.ro)

4. Președintele american Donald Trump a declarat că dorește să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în acest weekend în zona demilitarizată (DMZ), la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Trump, care este în Osaka, Japonia, pentru summit-ul G20, va ajunge astăzi în Coreea de Sud de unde va pleca mâine spre Washington. (WSJ)

5. Cancelarul german, Angela Merkel, ar fi acceptat în cele din urmă că Manfred Weber nu va fi numit președinte al Comisiei Europene, după consultări între liderii europeni la summit-ul G20 de la Osaka, Japonia. Președintele francez Emmanuel Macron a fost cel mai puternic contestatar al lui Weber. (Hotnews)

6. Românii sunt în Portugalia a treia cea mai numeroasă comunitate de străini. Numărul străinilor rezidenţi în Portugalia a crescut anul trecut cu 13,9%, ajungând la 480.300 de persoane, cel mai ridicat din 1976, anul în care a început publicarea acestei statistici. Brazilienii rămân cea mai numeroasă comunitate de străini rezidenţi în Portugalia, cu 105.423 de membri. Urmează cei veniţi din Capul Verde, 34.663, şi apoi comunitatea de români, care conform acestei statistici oficiale numără 30.908 membri. (Digi24)

7. Hackeri care lucrează pentru serviciile occidentale de informații au spart anul trecut motorul de căutare Yandex, cel mai mare din Rusia. Hackerii au “plantat” un malware pentru spionarea utilizatorilor. Malware-ul “Regin” este cunoscut a fi folosit de alianța serviciilor de inteligență din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada. (Reuters)

8. Aplicația care folosea Inteligența Artificială pentru a “dezbrăca” femeile în fotografii a fost închisă. DeepNude a stârnit multe controverse deoarece producea fotografii nud fake realiste, fără consimțământul femeilor din fotografii. (Link)

9. Capitala României este în topul Ryanair al destinaţiilor ieftine. Bucurestiul este primul dintr-o listă de 12 oraşe recomandate de Ryanair turiştilor cu buget mic. “Dacă sunteţi faliţi faliţi, ar fi mai bine să staţi acasă, să mâncaţi fasole şi fidea şi să acordați prioritate chiriei. Dar, dacă aveți niște bani puşi deoparte și doriți o mică aventură – fără să îi cheltuiţi pe cafele de 7 euro pe Champs Elysées – mergeţi undeva unde puteţi cumpăra mai multe cu ei”, spun realizatorii ghidului de călătorii. (Economica)

10. O femeie de culoare, din Alabama, SUA, însărcinată, împușcată în stomac în timpul unei dispute, a fost pusă sun acuzare de poliție pentru uciderea fătului. Femeia ar fi provocat disputa cu cel care a împușcat-o. (NYTimes)

O știre din Cronica de Divertisment realizată de Daniel în fiecare vineri: Toy Story 4” este capul de afiș al premierelor de weekend în cinematografele din România, iar printre actorii care își “împrumută” vocile pentru această animație se numără Tom Hanks și Tim Allen. La lansarea în Statele Unite din urmă cu o săptămână, producția a generat încasări de 118 de milioane de dolari si a devenit astfel filmul din franciză cu cel mai bun weekend de debut. Franciza a fost lansată în 1995, când “Toy Story” a devenit primul film de animație realizat integral pe computer și primul film de animație realizat de Pixar. (IMDB)

Fotografia dimineții – O captura din dezbaterea Democraților, cu Joe Biden si Kamala Harris:

Ți-ar mai putea plăcea
Autoritățile recomandă purtatul măştii sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spațiile publice – Cronica dimineții
România se află pe locul 1 în UE la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău