Cronica dimineții – Donald Tusk, discurs impecabil, în limba română, aseară, la Ateneul Roman

1. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a rostit un discurs în limba română aseară, la ceremonia de deschidere a Președinției Consiliului UE, din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima maşină a familiei, o Dacia. „Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. România are puterea de a fascina şi de a încânta”, a spus Tusk, recomandându-le românilor să apere statul de drept şi Constituţia „cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând”. Sinteza ceremoniei pe News.ro.

2. Dacă guvernul american va rămâne închis încă o săptămâna, toți cei 800.000 de bugetari vor fi considerați șomeri, iar bursa americană a închis cincea zi consecutivă pe plus, lucru care nu s-a mai întâmplat din Septembrie anul trecut.

3. Apa oceanelor se încălzește cu 40% mai repede decât estimările făcute acum 5 ani, relevă un studiu publicat ieri. 2018 va fi considerat cel mai cald an pentru apa din oceane, un record care va depăși nivelul înregistrat în 2017. (NYTimes)

4. “Munca depusă de către Birou este importantă și trebuie finanțată imediat”, se arată într-un comunicat emis de sindicatul agenților FBI care cere reluarea imediată a activității guvernului. Astăzi se împlinesc 21 de zile de când guvernul american este închis parțial și se egalează recordul de zile înregistrat sub președinția lui Bill Clinton. (Vox)

5. Fiat Chrysler a acceptat să plătească $800 milioane pentru a închide dosarul emisiilor de gaze pentru mașinile diesel, în timp ce germanii de la Bosch vor plăti $131 milioane. (Reuters)

6. Vânzările de pc-uri au scăzut cu 3,7% în trimestrul patru, comparativ cu perioada similară a anului 2017, conform celor de la IDC, și cu 4,3%, conform celor de la Gartner. Lenovo, HP și Dell sunt top 3 vânzători de pc-uri. (ZDNet)

7. În 2017, nivelul fertilității la femeile americane a fost de 1765 copii la 1000 de femei, sub nivelul necesar de înlocuire a populație, de 2100 copii la 1000 femei. (WSJ)

8. IMDb a lansat, pentru piața din Statele Unite, Freedive, un serviciu de streaming gratuit monetizat prin publicitate, cu peste 130 de filme și aproape 30 de seriale disponibile în ofertă. IMDb este deținut de Amazon. (Variety)

9. Andy Murray, jucătorul de tenis britanic, a anunțat că se va retrage din activitate după turneul de la Wimbledon, din vară.

10. Știrea pozitivă din 2018: Seychelles a creat o rezervație marină de 130.000 km pătrați, în Oceanul Indian, pentru a-și proteja apele de pescuitul ilegal. (NatGeo)

Fotografia dimineții – Elon Musk alături de oficiali chinezi inaugurand inceperea construcției fabricii Tesla din China:

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com. 

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Agriculturii: Pâinea va costa mai mult – Cronica dimineții
Atac surpriză al Hamas asupra Israelului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău